10 megoldás a kereskedelmi sajátmárkák legyőzéséhez!

Kereskedelmi sajátmárka

Egy gyártónak ma már nem csak a konkurens gyártókkal kell versenyeznie, hanem magával a forgalmazóval is. Az alábbi összeállítás 10 hasznos tanácsot rejt azon márkatulajdonosok részére, akik a kereskedelmi sajátmárkákkal (értsd: az áruházláncok saját termékeivel) szemben szeretnék felvenni a kesztyűt.

1. tanács: az egészséges érvek kiemelése

A termék előállítási módjának megváltoztatása nélkül nagyon sok olyan élelmiszeripari, vagy más piaci területhez tartozó termék előnyös tulajdonságait lehet kiemelni, amely a termék egészséges jellemzőjére teszi a hangsúlyt. Ezek a kiemelések az egészségtudatos életmód és táplálkozás térnövekedésével olyan hívószavaknak minősülnek, melyek a tápértékkel kapcsolatos információkkal teszi vonzóbbá a terméket. Ilyen hatás érhető el „a most még több kálciummal”, „természetes anyagokat tartalmaz”, „sok rosttal” hívószavak alkalmazásával is.

2. tanács: a termék egyedi csomagolása

A kereskedelmi sajátmárkák legtöbbje vajmi keveset törődik a termék csomagolásának kinézetével, illetve a praktikusságával. Számukra az a cél, hogy minél kevesebbe kerüljön a termék előállítása, csomagolása, szállítása. Viszont több lehetőség is van egy termék tetszetős, de még olcsó csomagolásának, amivel akár örökre megnyerhet magának egy vásárlót. A termék csomagolásán a nagyobb betűk alkalmazásával a feliratok olvashatóbbak lesznek, így az árucikk idősebb vásárlók bizalmát nyerheti meg, a nyitható–zárható csomagolás a praktikusságot szolgálva a gyerekes családoknak válhat a kedvencévé.

3. tanács: minél több termék

Egy adott termék új változatai, főleg a már ismert márkák esetében az egyik legjobb hatékony eszköz a kereskedelmi sajátmárkás cikkek hódításával szemben. Az új termék, amely lehet kisebb csomagolású, vagy újabb ízben készült változat, esetleg az eddig téglalap helyett háromszög alakúra változtatott termék, bevezetése során több helyet igényel az áruházak polcain, így lentebb szorítva a kereskedelmi sajátmárkákat. A márka egységes megjelenése az áruházban vonzza a vásárlót, az újdonságok hatására pedig nagyobb kötődés alakul ki a márka és a vevő között.

Kereskedelmi sajátmárka

4. tanács: legyen társadalmi felelősségvállalása a márkának

A kereskedelmi sajátmárkák önmaguktól sosem karolnak fel egy ügyet, ezt általában a kereskedelmi lánc tulajdonosa oldja meg. A márkatulajdonos ellenben akár márkánként, termékekként tud egy-egy kiemelten fontos ügyet segíteni. Fontos, hogy a vásárlók tisztába legyenek azzal, hogy ha ezt a márkát választják, milyen ügyet támogatnak vásárlásukkal.

5. tanács: eltérő méretezés

A kereskedelmi sajátmárkák azért vannak könnyebb helyzetben, mert termékeiket standard méretben kínálják. Ez jelentősen megkönnyíti a vásárló számára a döntést, ha a márkás termékek is a standard méretet használják. Egyértelmű, hogy az olcsóbb terméket fogja megvásárolni, ezzel pedig nem könnyű szembe szállni a márkás termékeknek.

A márkás termékeknek a szokatlan kiszerelést kell választaniuk, egyrészt, hogy nehezebb legyen az összehasonlítás az ár vonatkozásában, másrészt az ár mellett már érvényesülnek az olyan szempontok is, mint az íz, minőség, az esztétikus megjelenés.

6. tanács: minőségi márka, olcsóbb kínálat

Adott kategória szerint a drágább mellé olcsóbb termékváltozatot is lehet kínálni (ilyenek például a hajfestékek kategóriájában egy gyártó által két márkanevet futtató, de árukban jelentősen különböző termékek), hiszen a kereskedelmi sajátmárkás termékek ezt már nem tudják megtenni.

7. tanács: helyi alapanyag, helyi kötődés

Egyre jobban terjed az a szemlélet, hogy helyi termelésből származó alapanyagokból készült termékeket kell vásárolniuk a helyi fogyasztónak, ezzel támogatva a helyi gazdaságot. Az olyan termékeken, melyekben a helyi termelőktől származó alapanyagot használnak fel, érdemes ezt jól kihangsúlyozni (szöveggel, és ábrával is).

8. tanács: megkülönböztetés

A kereskedelmi sajátmárkák éppúgy versenytársak, mint más márkák. A márkás termékek egyedisége, az egyediség kihangsúlyozása, megkülönböztetése más márkákkal szemben nagyon fontos minden termékek esetén, hiszen ezzel egyértelművé válik, hogy miért ér többet a kereskedelmi sajátmárkákkal szemben.

9. tanács: takarékos kiszerelés

A tudatos vásárlók körében hódítani lehet a környezetbarát megoldásokkal. Ezek a „gazdaságos” és „családi” címszó alatt futottak régebben, ma már a környezetvédelmi érvelések – mint a “dupla csomag, fele annyi csomagolóanyag”, nagyobb környezetvédelem jelentéssel – is tehetünk a vásárlók megtartásáért. Nem csak gazdaságosságot, hanem a környezetvédelem támogatását is érdemes hangsúlyozni.

10. tanács: állandó fejlesztés

A kereskedelmi sajátmárkák ritkán fejlesztik termékeiket. A márkák előnye ezekkel szemben a folyamatos innováció, amely jelentősen megnehezíti a másolást.

A megújulás mutatkozhat a csomagolásban – akár megjelenésben, akár csomagolóanyag fejlesztésben, – új ízben, a lényeg, hogy a márka megtartsa folyamatos előnyét a konkurenciával szemben. Ha a vásárlónak tetszik az újítás, képes a márkáért a nagyobb összeget is kifizetni.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság