10 ok, amiért az otthoni vállalkozásoddal nem jutsz semmire

Otthoni vállalkozás

A vállalkozói élet tele van kockázatokkal, mindegy, hogy melyik szakaszáról van is szó. Az első ilyen kockázta az, amikor meghozod a nagy döntést, hogy magad mögött hagyod a rendszeres havi jövedelmet, az eddig karrieredet, és a megszokott napi rutint.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Az égető szenvedély, az önbizalom, a vállalkozói szellem, az előrelátás, a bátorság mellett szükség van komoly tervezésre is. Késznek kell lenni kockáztatni, elbukni, akadályokat legyűrni, és  eligazodni a pénzügyi labirintusban.

A legtöbb vállalkozás a konyhaasztaltól indul. Amikor otthonról kezdesz vállalkozni, a leginkább életképes, költséghatékony megoldásokat kell megkeresned. De vigyázz – a legtöbb vállalkozás az első évben nagyon stresszes. Ezt segítek most elkerülni.

10 dolog, amiért az otthoni vállalkozásoddal nem jutsz semmire

Otthoni vállalkozás

1. Nem vagy elég jó eladó

A legtöbb otthoni vállalkozó nem tudatosítja magában, hogy okos értékesítővé is kell válnia. Az eladáshoz foggal-körömmel való kapaszkodásra, és olyan hozzáállásra van szükséged, mint amit a tapasztalt üzletkötőknél látsz.

Kapcsolatokat, potenciális ügyféllistát kell építened, bele kell tanulnod a termékek, szolgáltatások marketingezésébe is. Az összes vállalkozás végső célja az eladás.

2. Nem vagy elég erős az interneten

Az online marketing felemelkedése felrázta a világot és az otthoni vállalkozásokat. Otthonosan kell mozognod a weben, hogy megtaláld a reménybeli ügyfeleket, vevőket.

A közösségi médiát és marketinget nem kerülheted el többé. Ha neked ez “kínai”, akkor kell keresned valakit, aki ért hozzá. Minimum szint, hogy a Facebook-on saját rajongói közösséget építesz, fent vagy a LinkedIn-en, és rendszeresen blogolsz.

3. Nincs személyesség a vállalkozásod mögött

Csak mert otthonról vállalkozol, még nem jelenti azt, hogy láthatatlannak kell lenned. A vásárlók, ügyfelek meg kell, hogy ismerjék, ki is áll a vállalkozásod mögött.

Legyen egy “Kapcsolat” menüpont a weboldaladon, ahol bemutatkozol, illetve a közösségi profiljaidat is elérhetővé teszed innen. Építs személyes kapcsolatot a célcsoportoddal, és mutasd meg a vállalkozásod Emberi arcát is.

4. Nem ismered fel, mennyi idő is kell egy otthoni vállalkozáshoz

Ne indíts otthoni vállalkozást abban az esetben, ha úgy gondolod, hogy heti egyetlen napi munkával sok pénzt kereshetsz, mert nem fogsz. Ha alkalmazottként eddig heti 40 órát dolgoztál, állj készen arra, hogy otthoni vállalkozóként 60, 70, vagy több órát dolgozz akár egy héten.

Sőt, amikor kezd beindulni a vállalkozásod, egy ideig a szabad hétvége is luxus lesz. Az otthoni vállalkozásod is olyan lesz az elején, mint egy újszülött: 24/7-es odafigyelést, törődés igényel.

5. Nem akarsz tanulni

Biztosan csodálod más, baráti vállalkozók sikerét, kitartását. Ha nem konkurenseid, akkor kérd meg őket, hogy mentoráljanak, adjanak tanácsokat. Kérd meg őket, hogy osszák meg tapasztalataikat.

Soha ne hagyd abba a tanulást, hiszen ha szolgáltatást árulsz, akkor végső soron te magad vagy a termék, amit fejlesztened kell.

6. Hagyod elmosódni a határvonalat a munka és a magánélet mögött

Bár otthonról dolgozol, otthonról vállalkozol, nagyon fontos világosan elhatárolni a személyes és a szakmai dolgokat. A házimunka csábítása, egy jó film megnézése, a család igényei, a nyári napsütés mind nagyon zavaróak munka szempontjából.

Ügyelj arra, hogy nagyon szigorú korlát legyen a munka és a magánéleted között. Otthoni vállalkozóként is van munkaidőd, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania.

7. Nem használod ki az adózási kiskapukat

Ülj le más otthoni vállalkozókkal és kérdezd meg, hogy ők hogyan optimalizálják az adójukat. Keress egy profi könyvelőt, aki magasan kvalifikált ezen a téren.

Az, hogy otthonról dolgozol, még nem jelenti azt, hogy nem kell adóznod, és hogy a cég pénze a te pénzed. Ehhez olvasd el: Figyelem! Megszívhatod, ha céges pénzt magáncélra használod!pénzed.

8. Nincs alternatív bevételi forrásod

Amikor otthoni vállalkozást indítasz, biztos kézzel kell bánnod a pénzeddel, hiszen előfordulhat, hogy egy ideig nem lesz bevételed. Ha a házastársad dolgozik, és van stabil bevételetek (ami elég is), akkor ezzel elkerülheted az izzasztó perceket, miközben építed a vállalkozást.

Ha viszont nem vagy előrelátó és felkészült, sok vitára és veszekedésre számíthatsz a pénz kapcsán, és az élet nagyon nehéz lesz jó ideig. Ne szúrj ki a családoddal: tervezz előre!

9. Nem készülsz fel az érzelmi költségekre

A saját otthoni vállalkozás indítása nagy szellemi, fizikai és érzelmi befektetés. Egyedül menedzselni valamit, amihez a környezetednek nincsenek jó ötletei – ettől gyakran érezheted magadat magányosan.

Az otthoni vállalkozás indítása magányos út, úgyhogy győződj meg róla, hogy érzelmileg elég érett vagy ahhoz, hogy ha kell, egyedül is a csúcsra érj.

10. Tévedésből hobbiként kezeled a vállalkozást

Vannak, akik a vállalkozásukat puszta hobbiként kezelik, és azt várják, hogy a “hobbijukból” fogják a számlákat fizetni. Ilyen nincs.

Bármivel is foglalkozol: ha kenyeret akarsz belőle venni a boltban, akkor az üzleti hozzáállást igényel. Az otthoni vállalkozás munka, ezért tisztelettel kell vele bánni – és természetesen azért élvezni is!

Sok sikert!

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság