12 dolog, amit a Legsikeresebbek az első munkaórájukban tesznek

A sikert nem kapjuk. Megszerezzük.

A nap első munkaórájában tett dolgaink erősen meghatározzák napunk további részét is. A Business Insider magazin jóvoltából Lynn Taylor munkaügyi szakértő tanácsaiból szemezgetünk. Annyit már bevezetőként elárulok, hogy nem szabad egyből nekiesni az összes feladatunknak. Sokkal eredményesebb, ha nem kapkodunk. Vannak dolgok, amik ráérnek.

12 dolog, amit a legsikeresebbek az első munkaórájukban tesznek

1. Körülnéznek maguk körül

Megvizsgálják magukat, és a környezetüket, igyekeznek a teljes képet átlátni: akárcsak a büszke hajóskapitány, aki megszemléli a végtelen tengert, és megpróbálja átlátni annak teljességét. Fontos, hogy lásd, a napod folyamán hosszú távon mi  a fontos, és mi kevésbé lényeges!

2. Terveznek

„Taktikáznak”, ha úgy tetszik, és jól teszik. Laura Vanderkam szakértő azt állítja, hogy az eredményes emberek mind a saját, mind a cég karrierjét alaposan átgondolják minden reggel. „Nehéz eljutni valahová, ha nem tudjuk, hogy merre is megyünk” – mondja.

Vagyis kell egy konkrét kép a napi céljainkról és az elérésükhöz szükséges lépésekről.

3. Ellenőrzik a teendőiket

Nem szabad már az első percekben belevetned magad a munkába. Mindenek előtt nem árt átnézni, hogy mi vár rád az adott napon. Így megelőzheted azt, hogy elfelejts egy-egy fontos találkozót, vagy elfelejts egy sürgető határidőt.

Egy szó, mint száz: a teendők ellenőrzésével sok bosszankodástól mentheted meg magad.

4. Frissítik a teendői listájukat

Lynn Taylor munkaügyi szakértő bátorít a korábbi teendők ellenőrzésére, és áttervezésére is: „Tervezés hiányában nem fogod tudni az idődet bölcsen kitölteni”. Be kell lássuk, igaza van.

5. A nehéz feladatokra koncentrálnak

Sokan járnak pórul, mert eltitkolják, hogy egy feladat elvégzésére nem képesek, az kifog rajtuk, nehéz dió számukra. Tudjuk, hogy a munkaerőpiac farkastörvényei késztetik őket ilyen viselkedésre, de vajon megéri-e ez hosszú távon? Nem.

Ha őszintén beismered hiányosságaidat, az nemcsak a te lelkedet szabadítja fel, hanem megelőzheted vele az is, hogy mások csalódjanak benned. Nagyon fontos, hogy a kemény feladatokra jó korán kezdj el készülni, kezdj el minél előbb kidolgozni egy jó megoldást, és ne adj helyet a stressznek!

A sikert nem kapjuk. Megszerezzük.

6. A konfliktusokat későbbre időzítik

A sikeres emberek nem rontják el az egész napot egy reggeli kiosztással, figyelmeztetéssel. Ha akad olyan kolléga, akivel komolyan el kell beszélgetned a teljesítményéről, vagy egy vitás helyzetet kell rendezni, akkor várj vele egy nyugodtabb napszakig: időzítsd a megbeszélést ebéd utánra.

7. Reggel alkotnak

Laura Vanderkam úgy tartja, hogy az írással járó feladatok elvégzése is reggeli időpont a legoptimálisabb. Egy új ügyfélnek való bemutatkozó levél megírása, a jelentések, javaslatok, hosszadalmas levelek megfogalmazása kreativitást, önfegyelmet és nagy akaraterőt igényel, ezeknek pedig reggelente vagyunk a teljében igazán.

Ne várd meg, amíg az agyad elfárad a munkától, inkább reggel írj, ha írnod kell!

8. Köszöntik a csapatot

Taylor szerint a főnökök napindító üdvözlése az alkalmazottak felé olyasmi, ami „együttérzést mutat, és természetéből fakadóan ápolja a kapcsolatokat és a bajtársiasságot”.

Ha jó és sikeres főnök akarsz lenni, jó és sikeres alkalmazottakkal, akkor köszönts reggel mindenkit kedvesen.

9. Épp, hogy átfutják a leveleiket

Ha reggel azonnal beleásod magad az összes olvasatlan leveledbe, és egyenként elkezded értelmezni őket, akkor azt veszed észre, hogy értékes perceket vesztegettél el. Először csak fusd át őket, hogy biztosan ne maradj le valami nagyon fontosról, de aztán lépj tovább a többi reggeli teendőre.

10. Nem hagyják elvonni a figyelmüket

A kedvenc weboldalad hangzatos főcímei képesek kizökkenteni bármilyen fontos munkafolyamatból, ezért jobb, ha meg sem nyitod az oldalt az első órában.

Persze a szokás hatalma és a kíváncsiság egy ideig még tombol benned, de produktivitás szempontból érdemes kitartani inkább a munka mellett! Aztán ha végeztél a fontosabb dolgokkal, tarthatsz egy kis szünetet.

11. Meeting csak „életveszély” esetén

A reggel maradjon meg a munkának, délutánra időzítsd a meetingeket. Ezeken úgysem folyik gigászi munka, inkább csak az ötletek egymással való megosztásáról, döntések előkészítéséről, és sokszor csak szócséplő megbeszéléséről szólnak.

A legfontosabb, amit a reggeli első óráiban NEM szabad tennünk, az az, hogy mindenféle megbeszéléseket tartunk a munkatársakkal. Kivéve, ha valami tényleg nagyon fontos dologról van szó.

12. Relaxálnak

Próbáld csak ki: amint beérkezel a munkahelyedre, dőlj hátra picit, szerezz lelki békét, és meglátod: a relaxálást hatékony munka fogja kísérni. Kissé nehéz lehet ráállni (főleg, ha pörgős alkat vagy), de a valóban sikeres emberek ismerik a nyugodt munkakezdés jelentőségét.

Eredményes napot, sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság