16 vezetési alapelve, ami a világ egyik legsikeresebb cégévé tette az Amazont

16-vezetesi-alapelve-ami-a-vilag-egyik-legsikeresebb-cegeve-tette-az-amazont

Az Amazon 1994-ben még csak egy kis online könyvesbolt volt, ma már a világ leghíresebb csomagküldő üzlete. Ennek a sikertörténetnek számos fundamentuma létezik, azonban a legfontosabb a 16 vezetési alapelv, ami mellett a cég mindvégig kitartott.

Középpontban az ügyfelek

16-vezetesi-alapelve-ami-a-vilag-egyik-legsikeresebb-cegeve-tette-az-amazont

Az Amazonnal a 16 vezetési alapelvet alkalmazzák a pályázókkal folytatott kiválasztási interjúk során is, a jelenlegi és jövőbeli alkalmazottaknak ugyanis oda-vissza ismerniük kell ezeket.

A cég honlapja szerint „ezek az elvek vezérelnek bennünket küldetésünkben, hogy a leginkább ügyfélközpontú vállalattá és a legjobb munkahellyé váljunk a világon”.

A vezetőknek ezért nem csak a magas színvonalra kell törekedniük, hanem példát is kell mutatniuk alkalmazottaiknak. Egy ekkora cég nem tud teljesen hibamentesen működni, de a hiba okát gyorsan, az elvek szerint orvosolni kell.

Az Amazon menedzsereitől azt is elvárják, hogy „megfelelő minőségben és időben nyújtsanak eredményeket”, valamint cselekedjenek innovatívan és fenntarthatóan. Ez utóbbi világossá válik a „Takarékosság – Az erőforrások célzott felhasználása” és a „Találd ki és egyszerűsíts” elvekben.

A menedzsment fókuszában mindig a cég ügyfelei állnak. Hogy mindez betartásra kerüljön, a vezetőknek mindig a legjobb alkalmazottakat kell felvenniük és fejleszteniük. A tehetségeket nemcsak elismerni kell, hanem elősegíteni a vállalaton belüli fejlődésüket és karrierjüket.

Az Amazon 16 vezetési alapelve

16-vezetesi-alapelve-ami-a-vilag-egyik-legsikeresebb-cegeve-tette-az-amazont

 1. 100 százalékos ügyfélközpontúság!
 2. Vállalj felelősséget!
 3. Találd ki és egyszerűsítsd le!
 4. Mindig hozd meg a leghelyesebb döntést!
 5. Tanulj és maradj kíváncsi!
 6. A legjobb alkalmazottak felvétele és fejlesztése elengedhetetlen!
 7. Ragaszkodj a legmagasabb szabványokhoz!
 8. Gondolkozz nagyban !
 9. Cselekedj aktívan!
 10. Takarékosság: az erőforrások célzott felhasználása!
 11. Szerezz és építs bizalmat!
 12. Járj utána a dolgoknak!
 13. Képviseld saját véleményedet és támogasd a meghozott döntéseket!
 14. Mutass fel eredményeket!
 15. Törekedj arra, hogy a Föld legjobb munkáltatója légy!
 16. ​​A siker és a nagyság felelősséggel jár!

Kezdetben csak 14 alapelv volt

Kevesen tudják, de az Amazon a kezdetekkor csak 14 alapelvvel rendelkezett. Ezt egészítették ki az utolsó kettővel, hiszen időközben rengeteget változott a cég struktúrája és általánosságban az összetétele is, hiszen kisvállalkozásból gigavállalattá nőtték ki magukat.

Az Amazon ezekkel arra ösztönzi vezetőit, hogy biztonságos, produktív, hatékony, befogadó és tisztességes munkakörnyezetet hozzanak létre, majd szerényen és megfontoltan cselekedjenek.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság