23 különbség a vesztes és a nyertes befektető között

23 különbség a vesztes és a nyertes befektető között

Sokan szeretnének befektetésekből meggazdagodni, de ez kevés embernek adatik meg. Az alábbi listából kiderül, hogy ez miért is van így, és ha nem vagy még nyertes befektető, akkor hol is rontod el!

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

 23 különbség a vesztes és a nyertes befektető között

 1. A nyertes befektető fő célja a tőkekonzerválás és a hosszú távú stabilitás. A vesztes befektető egyetlen célja a “gyorsan sok pénzt keresni”, ezért bukja el, amije van.
 2. A nyertes befektető kerüli a nagy kockázatokat (lásd 1-es pont). A vesztes befektető azt hiszi, hogy sok profitot csak nagy kockázattal lehet nyerni.
 3. A nyertes befektető saját filozófiával rendelkezik, ami visszatükrözi életszemléletét, tudását, személyiségét. Ezért tud egyedi helyzetekre egyedi megoldásokat adni. A vesztes befektetőnek nincs saját filozófiája – mindig másokét próbálja magára húzni.
 4. A nyertes befektető saját szisztémával dolgozik, ami megfigyelhető a befektetésein, vásárlásain, eladásain. A vesztes befektetőnek nincs saját szisztémája: csapongva próbálgatja mások megoldásait, hátha bejön valamelyik.
 5. A nyertes befektető a számára fontos befektetésből mindig annyit vesz meg, amennyit csak tud. A vesztes befektető a módszerei miatt nem képes megbízni önmagában, ezért nem vesz soha semmiből nagy pozíciókat.
 6. A nyertes befektető utál adót és más tranzakciós költségeket fizetni, ezért a törvény összes lehetőségét kihasználja az optimalizáláshoz. A vesztes befektető nem figyel oda arra, hogy a költségei minél alacsonyabb szinten tartsa, és nem célja adót optimalizálni sem.
 7. A nyertes befektető csak olyanba fektet, amihez ért. A vesztes befektetőt könnyű becsapni, mert a hozzáértés hiánya miatt minden mézasmadzagra ráharap. Ritkán ismeri fel, hogy a saját szűk területén (amit ismer) is sok befektetési lehetőség lenne.
 8. A nyertes befektető elkerüli az olyan befektetéseket, me­lyek nem felelnek meg a kritériumainak. A vesztes befektetőnek nincsenek kritériumai; vagy valaki máséit használja. Nem tud gátat szabni kapzsiságának.
 9. A nyertes befektető folyamatosan olyan újabb befektetési lehetőségek után kutat, amelyek megfelelnek személyiségének és kritériumainak. Csak olyan befektetőkre és elemzőkre hallgat, akiket mélységesen tisztel és akik a szakmájukban elismertek. A vesztes befektető az ,,egy az ezerhez” lehetőségre vár, ami majd gyors nyereséghez juttatja. Emiatt mindig a ,,hónap tuti tippje” szerint cselekszik, önjelölt szakértőkre hallgat. Ritkán végez mély elemzést vásárlás előtt: a kutatás számára a legújabb „tuti” tipp beszerzését jelenti egy brókertől, tanácsadótól vagy egy internetes fórumról.
 10. A nyertes befektető türelmesen vár, amíg nem talál olyan befektetést, amely megfelelő a számára. A vesztes befektető úgy érzi, állandóan tennie kell valamit a piacon.
 11. A nyertes befektető azonnal cselekedni kezd, mihelyt meghozta a döntést. A vesztes befektető halogat.

23 különbség a vesztes és a <strong>nyertes befektető</strong> között

 1. A nyertes befektető tartja magát a korábban lefektetett szabályaihoz, és az eladásait is ezekhez a szabályokhoz, kitételekhez igazítja. A vesztes befektető ritkán alkalmaz előre lefektetett szabályt a nyereség realizálására. Gyakran tart attól, hogy kis nyeresége veszteséggé alakul át, ezért gyorsan készpénzre váltja — így rendszeresen marad le az óriási profitról.
 2. A nyertes befektető szigorúan ragaszkodik a szisztémájához. A vesztes befektető utólag folyamatos kritikákkal illeti a szisztémáját — ha egyáltalán van neki. Változtat a kritériumokon, és változtat a határokon, hogy igazolja a tetteit.
 3. A nyertes befektető tudatában van annak, hogy nem tévedhetetlen. Azonnal javítja a hibáit, mihelyt nyilvánvalóvá válnak számára. Ennek eredményeként csak kisebb összegeket veszít. A vesztes befektető minden áron megtartja a vesztes befektetéseit abban a reményben, hogy nullszaldósra tudja kihozni őket. Ennek eredményeként gyakran szenved óriási veszteségeket.
 4. A nyertes befektető a tanulási tapasztalatként tekint a tévedésekre. A hibákat visszajelzésként könyveli el. A vesztes befektető soha nem tart ki elég hosszan semmmilyen szemléletmód mellett ahhoz, hogy megtanulja tökéletesíteni. Mindig „azonnali gyógyírt”-t keres.
 5. A nyertes befektető tapasztalatával együtt a profitja is nő. Egy idő után mind kevesebb időráfordítással keres mind több pénzt. Ő megfizette a „tandíjat”. A vesztes befektető nincs tudatában annak, hogy mindennek ára van, amit meg kell fizetni. Ritkán tanul a tapasztalataiból, és hajlamos elkövetni ugyanazt a hibát többször is egymás után, amíg csak ki nem ürülnek a forrásai.
 6. A nyertes befektető szinte soha nem dicsekszik azzal, amit csinál. Nem foglalkozik azzal, hogy mások mit gondolnak a befektetési döntéseiről. A vesztes befektető állandóan az aktuális befektetéseiről beszél, mások véleményét veszi alapul önmaga igazolásához ahelyett, hogy a valóságot és a piaci történéseket venné alapul.
 7. A nyertes befektető szinte az összes feladatát a legjobb szakemberekre bízza rá. A vesztes befektető ugyanúgy választja ki a befektetési tanácsadóit és pénzkezelőit, ahogyan a befektetéseiről dönt: kapkodva, felelőtlenül.
 8. A nyertes befektető sokkal kevesebb pénzt költ, mint amennyit anyagi lehetőségei megengednének. A vesztes befektető jóval az anyagi lehetőségein túl költekezik.
 9. A nyertes befektető a befektetés öröméért és az önmegvalósításért fektet be, nem a pénzért. Ezért sikeres, ezért keres sok pénzt. A vesztes befektetőt csak és kizárólag a pénz és a könnyűnek tűnő meggazdagodás motiválja.
 10. A nyertes befektetőt a befektetés folyamata elégedettséggel tölti el, lendültet ad neki. Viszont nem kötődik görcsösen egyetlen befektetéshez sem. A vesztes befektető viszont szerelmes a befektetéseibe, bármilyen rosszak is azok.
 11. A nyertes befektető számára a befektetés egy életforma. A vesztes befektető nem szenteli magát teljes mértékben befektetési céljai elérésének, még akkor sem, ha tisztában van vele, hogy mik azok, és mit kellene az elérésükért tennie.
 12. A nyertes befektető nem csak a levegőbe beszél. Személyes vagyonának sorsa megegye­zik azok pénzének sorsával, akik rájuk bízták annak kezelését. A vesztes befektető csak kicsivel gyarapítja nettó vagyo­nát befektetéseken keresztül. Be­fektetési tevékenysége gyakran veszélyt jelent a teljes vagyonára is. Befektetéseit (és veszteségei ellensúlyozását) más for­rásokból fedezi: egyéb üzleti vállalkozásainak nyereségéből, fizetésből, nyugdíjalapból, céges prémiumrendszerből, hitelekből, kölcsönökből.

Ha pedig hasznos volt a lista, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság