501 marketing tipp: 10. Kuponok és kedvezménykártyák

Kuponmarketing

A kuponok, illetve a kedvezménykártyák nagyon eredményesek a vásárlásösztönzésben és az új vevők megszerzésében. Nagy előnyük, hogy csak akkor jelentenek költséget, ha valaki tényleg vásárol. A kuponok szépségét az adja, hogy bár az első vásárlás alkalmával lemondunk a terméken nyerhető profitról, de sok visszatérő vásárlót/ügyfelet tudunk szerezni, így később a kupon értékének többszörösét költi el nálunk a célpiac. A hazai cégvezetők ezzel már tisztában vannak, a hosszabb távú vevőszerzés érdekében bevett gyakorlat a kuponosztogatás.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Terjesztési lehetőségek

A kuponmarketing csatornái

 • Hírlevél feliratkozáshoz adjuk: a hírlevélre való feliratkozás utáni jutalmazás eszköze lehet a kedvezményre jogosító kupon elküldése. Ezzel nem csak az adatbázisunkat növelhetjük, hanem a vásárlásra is ösztönző hatása lesz.
 • Jutalom kupon: a nálunk pénz költő vevőket jutalmazhatjuk egy, csak a számukra elérhető kupon formájában, ösztönözve őket arra, hogy ismét visszatérjenek hozzánk.
 • Keresztmarketing: partnerek címlistáján keresztül lehet elküldeni az adott kuponokat, ezzel szintén sok lehetséges vásárlót lehet szerezni.
 • Vásárlás után adott kupon: a visszatérő vásárlás ösztönzésének egy igen egyszerű, de hatékony formája, ha minden vásárláshoz egy-egy kupont adunk ajándékba, melyhez van lejárati idő is társítva. Így a visszatérő vásárlások tervezhető módon lesznek jelen üzleti tervünkben is.
 • Kupon hirdetése: előfordul az is, hogy pl. a webáruházak a más oldalakra kitett bannereikben – például a katalógusoldalakon – nem konkrét terméket vagy szolgáltatást hirdetnek, hanem kuponokat kínálnak, melyet azután kapnak meg az érdeklődők, ha feliratkoztak a hírlevél szolgáltatásunkra.
 • Katalógus: ha szerepelünk nyomtatott katalógusban vagy van szórólapunk, akkor érdemes beletenni az beváltható/kivágható kupont is.
 • Egyéb offline módok: egy ügyes cégvezető bármilyen offline jelenlétet ki tud használni a kuponok „terjesztésére”, például kiállításokon, konferenciákon, meghívásos előadásokon való részvételkor is lehet osztogatni kuponokat, kuponkódokat.

Milyen a hatékony kupon?

Kuponmarketing

Íme pár gyakorlati tanács,  hogyan lehet a kuponok hatékonyságát növelni:

 • Legyen igazi: minél inkább „valódinak” tűnik a virtuális, online kupon, annál nagyobb értéket képvisel a célpiac szemében. Ne csak egy kuponkódot juttassunk el a látogatónak, hanem formája, kinézete is olyan legyen, mint egy igazi, kézzel fogható kupon. Külön értéket ad a kuponnak, ha a rá van írva a vásárló neve is.
 • Legyen határideje: egy határidős kupon nagyobb ösztönző erővel bír, mint egy végtelenített kupon. Minél rövidebb ez a lejárati idő, annál motiválóbbnak, annál sürgetőbbnek érzi a tulajdonosa, hogy beváltsa. A lejárati idő még arra is alkalmat ad, hogy figyelmeztető megkeresést indítsunk felé.
 • Fix összegű: a százalékos kuponokkal szemben a fix összegű kedvezményekkel jobb hatást érhetünk el. Azért, hogy ne csak az olcsó termékekre tudja beváltani a célcsoport, meg kell határozni egy minimális vásárlási értéket, így a kupon felhasználása több, akár drágább termékek között oszlik meg.
 • Legyen különleges: olyan extra dolgot is kínáljunk a kupon felhasználóinak, amelyek nem valami szokványos kedvezményes megoldásokat jelentik, például az „egyet fizet, kettő és felet kap”, vagy a „második terméket harmadáron kapja”.
Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság