501 marketing tipp: 24. Google Adwords: hatékonyságnövelés

Adwords: ennyire azért nem bonyolult
Adwords: ennyire azért nem bonyolult

A Google Adwords a keresőoptimalizáláshoz hasonlóan érdekes szakterület:  alábbiakban néhány tanácsot szeretnénk megosztani a kedves olvasóval, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen rengeteg jó megoldás közül lehet válogatni, hogy miképpen szerezzünk minél több vevőt.

1. Külön hirdetéscsoportok és hirdetések

Az egyik legfontosabb tanács, hogy kampányunkat, hirdetési csoportjainkat daraboljuk fel, hogy minél pontosabb, releváns találatot adjanak a keresésekre. Nagy hiba, ha az összes kulcsszóra egy általános szöveggel szeretnénk megjelenni, hiszen ezzel az átkattintási rátát csökkentjük, aminek költségnövelő hatása van.

Ez azt jelenti, hogy minden kulcsszóra olyan hirdetéseket írjunk, mely a kulcsszóra ad pontos találatot. Természetesen pl. a webáruházak esetében ezt nehéz megoldani, ebben a helyzetben inkább a termékcsoportokra, kategóriákra igyekezzünk hirdetéscsoportokat kialakítani. Egy hirdetéscsoport minimum három hirdetést tartalmazzon, ezek eredményességét még a tesztelési szakaszban felmérhetjük.

2. Külön érkező oldal

A második legfontosabb tanácsunk, hogy a szétbontott hirdetéscsoportokat különböző érkezési oldalakra állítsuk be, ne feltétlenül a főoldalra irányítsuk az érdeklődőket. Minél pontosabb az érkező oldal, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az odaérkező látogató vásárolni is fog.

Ha valamelyik termékünket akciós lehetőségként jelentetjük meg, akkor a hirdetésre való kattintás után egyből az akciós termékhez érkezzen a látogató, mert ha a főoldalra érkezik, ott hagyja a webáruházat, mert nem azt látja, ami felkeltette az érdeklődését.

3. Long tail szavakkal való hirdetés

Ne csak a mainstream szavakkal hirdessünk, hanem bátran használjuk a long tail szavakat is. Ennek egyik nagy előnye, hogy az ilyen szavakra kisebb a verseny, így olcsóbbá is tehetjük a hirdetésünket, ráadásul a látogatók számának növelése így is megoldható fillérekért.

Adwords: ennyire azért nem bonyolult
Adwords: ennyire azért nem bonyolult

4. Hirdetésünk megfelelő felépítése

A hirdetés címében feltétlenül használjuk a megfelelő kulcsszavakat. Ez növeli a relevanciát, ráadásul, ha valaki az általunk megjelölt kulcsszóra keres, akkor hirdetésünk kiemelve, félkövér szövegként jelenik meg. Használjuk ki az URL megjelenítendő címként szerepeltetett kulcsszavak lehetőségét is, még akkor is, ha az érkező URL másképp néz is ki. A hirdetés szövegében mindenképpen jelentessük meg a termékünk főbb jellemzőit, vagy egyediségét, vagy a versenytársaktól való különbözőséget.

A szövegben érdemes szerepeltetni a termékek árát is, így konkretizálva az ajánlatunkat, miközben spórolási lehetőséget biztosítunk magunknak a kattintási költségek tekintetében. Ugyanis egy olyan felhasználó, akinek drága a termékünk, az egyből továbblépne a honlapunkról, de a hirdetésünkre való kattintás után nekünk fizetni kell.

A szövegben érdemes cselekvésre ösztönző megnyilvánulásokat helyezni: „Vegye meg!”, „Hívjon azonnal!”, stb…

5. Összekapcsolás Google Analytics-szal

Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy az Adwords-höz tartozó e-mail címünk legyen “rendszergazda” is az Analyticsben. Ennek eredményeképpen az Analytics fiókban könnyel elérhetőek lesznek a kampányunk eredményei, és az eredmények alapján eszközölt statisztikák is könnyen kiértékelhetőbbé válnak.

6. Használjuk a konverzió-optimalizálót

Megrendelésünket állítsuk be az Adwords fiókunkban, és ha összegyűlik adott számú vásárlás, akkor lehetőség adódik arra, hogy elérhessük a konverzió-optimalizáló szolgáltatást is. Ha már van kialakult fogalmunk arról, hogy mennyibe kerül az ügyfélszerzés, akkor ehhez az összeghez viszonyítva be tudjuk állítani, hogy az Adwords ehhez az összeghez mérten jelenítse meg hirdetéseinket.

7. Optimalizáljunk rendszeresen

Rendszeresen monitorozzuk, hogy hirdetéseinkről mennyi vásárló érkezik, és azt is, hogy ez nekünk mennyibe is kerül. Ennek mérésére lehetőség van, könnyen megállapítható, hogy melyik kulcsszó a leghatékonyabb, az ezen a kulcsszavakon keresztül érkező vevő számunkra mennyibe is kerül. Ha úgy látjuk, hogy egy-egy kulcsszó nem úgy hozza a látogatókat, ahogy azt mi szerettük volna, akkor azt javítsuk, vagy állítsuk le, nehogy további felesleges költségeket jelentsen.

8. Hirdetésbővítmények

Az Adwords hasznos szolgáltatásai közt lehetőség van hirdetésbővítmények használatára is. A hirdetésbővítmények segítségével további információkat adhatunk meg, amelyek növelik a hirdetés méretét, láthatóságát, összességében átkattintások számának növelésre adnak lehetőséget.

Helybővítmények

A helybővítmények segítségével hozzáadhatjuk és megjelentethetjük az üzlethelyiségünknek címét, vagy azt, hogy hol vehetik át a nálunk vásárolt termékeket. A helybővítmény használata több szempontból is hasznos. Egy olyan világban, ahol az online áruházak száma egyre csak nő, ezzel együtt az emberek szeretnek olyan üzletben vásárolni, ahol akár személyesen is megejthetik azt.

Ezzel a helybővítménnyel tájékoztatjuk ezeket a személyeket, hogy rendelkezünk egy offline üzlethelyiséggel is, ahol személyesen is megtekinthetik a választékot, személyesen vehetik át az online rendelt termékeket. Az így történő vásárlásokat az internet adta lehetőségekkel nem lehet mérni, de érdemes kihasználni ez a szolgáltatást, hiszen növelhetjük hirdetésünk értékét, információ tartalmát.

Hívásbővítmény

A hívásbővítménynek szintén fontos szerepe van. Elsősorban bizalomnövelőként hat, ha azonnal tudatjuk a vásárlókkal, hogy milyen telefonszámon lehet bennünket elérni, hogyan lehet velünk azonnal kontaktust teremteni.

Az okostelefonok térhódításával a mobiltelefonos keresés eredményeképpen azonnal fel tudnak bennünket hívni kérdéseket feltenni. Ha megfelel a kínálat, a lehetőségek számára, akkor azonnal vásárolhat is fog az érdeklődő, így ez az eszköz mérhetően konvertálja át az érdeklődőket vásárlókká.

Google Sitelinks bővítmények

Alapvető bővítmény a „Sitelinks” bővítmény is. Ennek a bővítménynek a segítségével a honlapunkra mutató belső linkekkel lehet kiegészíteni hirdetésünket, mellyel jelentősen növelhető a kattintások száma. Nagy előnye, hogy gyors elérhetőséget kaphatnak a vásárlóink a honlapunkon elhelyezett fontosabb információkkal felé.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság