70x-es forgalomnövekedés a SEO által: a Klímaváros Kft. története

Amennyiben régóta követed a blogot, bizonyára tudod, hogy több írás is született már SEO, azaz keresőoptimalizálás témában. Rég jelent már meg az utolsó cikk, ezt a csendet szeretném most megtörni. Azonban most nem SEO technikákról, tanácsokról olvashatsz, hanem egy rövid történetet, interjút hoztam arról, hogy a weboldalad optimalizálása a keresők irányelvei szerint, igenis megtérülő befektetés.

Interjúm alanya nem más, mint Bernáth András, aki a Pest megyében tevékenykedő klímaszerelő cég, a Klímaváros Kft. ügyvezetője.

Kedves András kérlek mutasd be pár szóban a vállalkozásod!

A történetünk egészen 1997-ig vezethető vissza, amikor is Pest megyében megalapítottuk családi vállalkozásunkat, amelynek fő profilja a klímaszerelés volt. Egészen 2010-ig egyéni vállalkozásként működtünk, majd 2010-ben jött a váltás, amikor Kft-vé fejlődtünk.

Miért pont a klímaszerelés?

Mindig is érdekeltek a technikai dolgok. Lehettem volna autószerelő vagy villanyszerelő, de a „klímázást” menő és modern dolognak tartottam, amely 20 évvel ezelőtt még nem volt egy mindennapi szakma, ezért esett erre a választásom. Ezen felül ez a terület folyamatos kihívásokat tartogat, amely nekem pont fekszik, mert nem hagyja, hogy belefásuljak a szürke hétköznapokba.

klimaszereles

Akkor a technikai iránti érdeklődésednek köszönhető a webes megjelenésetek is?

Mindenféle nagyképűség nélkül állíthatom, hogy igen. A kitartásunknak, precizitásunknak és a szakmai elhivatottságunknak köszönhetően tisztességesen megéltünk a vállalkozás bevételéből, de 2012 környékén megfordult a fejemben, hogy a jelenlegi helyzetünk szép és jó, de talán ki lehetne hozni többet is az egészből. Ekkor kezdtem el utánajárni, hogy hogyan érhetnék el több emberhez.

Számos rádió és újsághirdetés után vetettem bele magam a weboldalak világába. Az előbb említett média megjelenések is hoztak megrendeléseket, de szerettem volna egy állandó felületet, ahol a nap 24 órájában megtalálhatnak bennünket a klíma után érdeklődők. Ebből az ötletből kiindulva hoztuk létre a jelenlegi honlapunkat a klimavaros.hu-t.

Megérte az időt beleölni?

Abszolút! Bár el kellett telnie pár hónapnak, mire befutottak az első megrendelések, de én nem voltam türelmetlen, tudtam, hogy a kitartó munkának meg lesz az eredménye, főleg, ha egyéb eszközökkel is megtámogatom kicsit.

Most már egy telefonszámon és egy e-mail címen kívül más elérhetőséget is fel tudtam mutatni, így az ügyfelek is komolyabban vettek, na meg az online hirdetésekhez egy saját honlap elengedhetetlen. A weboldal elkészülte után pár hónappal beletanultam a Facebook és Google hirdetések kezelésébe, amelyek szépen szállították a megrendeléseket klímaszerelő vállalkozásunknak. Ám ekkor futottam bele egy olyan technikába, amelyről már hallottam előtte, de nem vettem komolyan. Ez nem volt más mint a SEO vagy más néven keresőoptimalizálás. Ebbe egyedül már nem mertem belevágni, bár ez is megtanulható, de inkább kerestem egy hozzá értő SEO szakembert.

Elárulsz pár kulisszatitkot? Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy milyen eredményeket tudsz felmutatni a SEO-nak köszönhetően, akár látogatottságban, akár bevételben?

Természetesen. Bár minden részletet nem adhatok ki, de sok adat nyilvánosan is hozzáférhető, így én sem fogom titkolni. Még egy régebbi SEO szakértő segítségével elértük pár fontos kulcsszóra a Google találati lista első oldalát, de átütő eredményt még nem hozott. Baross Ferenc –el, a SEO.hu szakértőjével 2016 év elején kezdtünk el együtt dolgozni, amelynek 2016 szeptemberétől fokozatosan látható eredménye van. A napi 4-5 látogatóm mára, azaz alig több mint 3 év alatt 70x-esére nőtt! Jelenleg havi 9-10 ezer látogatást tudunk felmutatni.

A megnövekedett látogatószámmal a cég bevétele is növekedett. Ahogy a nyilvánosan is elérhető év végi beszámolókból is kiderül 2016-ban alig több mint 34 millió Ft volt a bevételünk. Ez a szám 2017-ben 48 millióra, majd 2018-ban közel 64 millió Ft-ra nőtt. Átlagban tehát évi 15 millió Ft-os növekedés tapasztalható, amióta optimalizáljuk a weboldalt. Persze nem állítom, hogy ez csak ennek a tevékenységnek köszönhető, de igen jelentős hatása van a sikeres marketingünknek. Azért, ha a „klímaszerelés” vagy a „klímaszerelés Budapest” kulcsszavakra stabilan az első 3 helyen szerepelsz, amelynek köszönhetően téged találnak meg a leghamarabb az emberek, az már jelent valamit.

Nagyon sok munkába, időbe és pénzbe telt elérni ezt az eredményt, sőt még sokat is kell dolgozni érte, ugye mert a siker nem jár alanyi jogon, de megéri. A SEO az eddigi top befektetéseim között szerepel.

seo-novekedes

Szép eredmények, gratulálok! Hogyan tovább?

A jövőben is folyamatosan dolgozunk azon, hogy jól szerepeljünk a keresőben. Tervben van több nagyobb média megjelenés is, valamint a weboldal további fejlesztése, többek között a lakosságnak szóló hasznos tanácsokkal például a klímavásárlással vagy annak használatával kapcsolatban.

Igaz nem kapcsolódik közvetlenül a keresőkhöz, de az utóbbi években elhanyagolt Facebook oldalunkba szeretnék új életet lehelni, valamint egy Instagram oldal létrehozásán töröm a fejem, amellyel a fiatal, de már keresettel rendelkező réteget szeretném elérni.

A cég vezetése mellett, hogy van időd weboldalra, SEO-ra, média megjelenésekre, stb.?

Az „Arra van időd, amire szeretnéd, hogy legyen!” mondás elég elcsépeltnek tűnik, de az én esetemben ez nagyon is érvényesül. Mindig igyekszem időt szakítani mindenre, a felesleges dolgokat, például a céltalan közösségi oldal böngészést és a tv nézést pedig kiiktattam az életemből. Ezt az időt a munka mellett inkább a családommal töltöm.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most vágnak bele egy új vállalkozásba, valamint azoknak akik most tervezik, hogy kilépnek az online közönség elé?

Kitartás és elszántság, ez mindenképp szükséges bármibe is kezdjen az ember. Ma már telítettebb a piac, mint 20 éve, de a minőség és az egyedi ötletek mindig utat törnek maguknak. Aki pedig az online megjelenést tervezi vagy erősítené meg mindenképp javaslom, hogy a divatos közösségi média marketing mellett fektessen nagy hangsúlyt a keresőoptimalizálásba. Nekem életem legjobb döntése volt.

Köszönöm az interjút András! 🙂

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság