A jó marketing nem csak a gazdagok játéka: 5+5 top hiba, amit ne kövess el webáruház nyitáskor!

A jó terméklap így nézzen ki
A jó terméklap így nézzen ki

Sokan kommunikálják ma a magyar piacon, hogy csak sok százezres csomagokból lehet megszerezni a vevőszerzés titkos tudását, de ez nem igaz. Pláne, hogy ezen sok százezres csomagok tartalma is összeszedhető ma már teljesen ingyen.

A marketing nem a gazdagok játékszere, hanem a kitartóké, ugyanis hiába hallgatod, nézed meg, olvasod el a rengeteg információt, ha aztán nem állsz neki megvalósítani. Vagyis a jó marketinghez nem milliók kellenek, hanem elsősorban kitartás.

Persze megveheted az összes varázscsomagot, amit kapni lehet, de tudnod kell, hogy nem a titkos tudást fizeted meg, hanem csupán azt az időt, amit egy vagy több ember arra fordított, hogy a gép előtt ülve írjon, felvételt készítsen, aztán reklámozza a kész “marketingcsoda” terméket. Ezzel igazából nincs semmi baj, az idő több mint pénz. De önmagukban ezektől nem leszel sem sikeres, sem guru.

Ha kisvállalkozóként nem tudsz/akarsz százezreket áldozni pár órányi olyan hanganyagra, meg pár pdf-re, amikhez hasonló (sok esetben jobb) minőségűt akár a netről is összeszedhetsz egy kis időbefektetéssel, akkor sopánkodás helyett legyél következetes és kitartó a jövőt illetően.

Ez fokozottan igaz a webáruház tulajdonosokra: ők azok, akik miután miután feltöltöttek magukhoz 1000-2000 terméket, hátradőlnek, és úgy érzik, mindent elkövettek a vevőszerzésért, pedig a vásárlószerzés most kezdődik csak igazából el.

A hatékony webshop üzemeltetéshez szemléletváltás kell

Egy online áruház nyereséges működéséhez szükséges, hogy minden munkatárs megértse az elektronikus kereskedelem és a hozzá kapcsolódó marketing működését.

A bevezetés egyszerű lépésekben megfogalmazva:

  1. Előkészületek (marketing/értékesítési stratégia),
  2. A folyamatok megtervezése (Értékesítési folyamat),
  3. Online áruház elkészítése (Grafika, tartalom, alkalmazások…),
  4. Termékek feltöltése és az áruház üzemeltetés.

Először is…

Sok leendő internetes áruház tulajdonosnál az első kérdés az, hogy mennyibe is kerül egy webáruház? Két-hárommondatos levélke után várnak pontos árajánlatokat. Olyan ez, mint amikor valaki autót szeretne, és ennyit ad meg: “Kellene egy autó, 4-en ülnénk bele, férjen el a csomagtartóban pár bőrönd is ha kell.” Na most erre egyetlen értékesítő sem tud konkrét árat adni, legfeljebb ennyit: “5”.

A legtöbb webáruházra jellemző, hogy valamiféle bérelt felületen keresztül kattintgatva születnek meg, amely el is készül negyed óra alatt. Viszont ezek az áruházak jellemzően csak egyek a sok közül, és alig élik meg az egy évet. Nincs bennük szinte semmiféle egyediség, ami a vevőket rendszeresen odavonzaná, sajnos csupán maguk a termékek nem elegendőek.

Aki komolyan szeretne foglalkozni az online értékesítéssel, annak először egy nagyon komoly tervezési folyamaton kell átesnie. Meg kell találnia azokat a saját, egyediséget megmutató értékeket, melyek megkülönböztetik a többi webáruháztól. A stratégiának ezt az egyedi értéket is tartalmaznia kell.

A jó terméklap így nézzen ki
A jó terméklap így nézzen ki

Top 5 webáruház marketing hiba

1. Szegényes a piackutatásod

Meg kell vizsgálnod, hogy a terméked eladható-e egyáltalán az internet segítségével, ha igen, akkor milyen formában. Meg kell vizsgálni a már létező konkurencia árait, milyen áron kínálják ők a termékeidet? Lehet, hogy ők olcsóbban tudják kínálni, mint amennyiért te be tudod szerezni a nagykereskedésben. Mekkora bevételt szeretnél elérni?

2. Mindenkinek mindent el akarsz adni

A piackutatás elvégzése után határoznod kell, hogy adott termékcsoporton belül először melyik termékeket is szeretnéd értékesíteni, és ezekből mekkora mennyiséget szeretnél forgalmazni.

Minél magasabb a termék száma, annál nagyobb erőforrásokra lesz szükséged: a feltöltések, az árak frissítésének tekintetében, de a termékek beszerzésénél és a rendelés teljesítésének esetében is. A több terméknek persze van előnye is: a Google találati listájában jobb eredményt érhetsz el.

Első lépésként mindenképpen ajánlatos végiggondolni, hogy mennyi időt tudsz naponta az webáruházaddal tölteni, ez határozza meg minden további lépést. Ha ügyesen pozicionálod magadat, a vásárlók a termékcsoportod szakértőjeként tartanak majd számon, ha NICHE piacon (szűk területen) dolgozol.

3. Gyenge webshop rendszert használsz

A rossz webáruház ismérve, hogy lassan töltődik be, nem mutatja be megfelelően a termékeket, nem keresőbarát, nem nyújt pozitív élményt vásárláskor, és nincs mobilbarát verziója.

A legtöbb esetben csúnya, ronda, nem áttekinthető, és az elemek felépítése átgondolatlan. Az áruház designnak szolgálnia kell a vásárlókat, meg kell szólítania őket. A design során kerüld a flash megoldásokat, a hatalmas, mozgó fejléc grafikát – ma már senkit sem érdekel ez a megoldás. Ne használj olyan grafikai megoldásokat, melyek feleslegesek és nincs feladatuk. A háttér inkább fehér színű legyen, az olvasóhatóság szempontjából a betűszín minél sötétebb, kontrasztosabb.

4. Nem felhasználóbarát a struktúra

Számos tanulmány mutatja azt, hogy a webáruházadba érkező 100 látogatóból 1-2 fog majd vásárolni! Természetesen vannak kivételek, vannak olyan online áruházak, amelyek a NICHE piacokon maximális konverzió-optimalizálás után akár a 20-30%-os értéket is elérik. A konverzió a webáruházad felhasználhatóságának javulásával fog emelkedni.

Minél több funkciónélküli elemet használsz, annál nagyobb az esélye annak, hogy a leendő vásárlóid elvesszenek a felesleges információk tömegében, és a “vásárlás” gomb megnyomásától is mind messzebb kerüljenek.

5. Agyonzsúfolod a webáruházat

Figyeld meg, hogy a legmenőbb webáruházakat milyen könnyű átlátni. Ha sok felesleges grafikát, és egyéb lehetőséget zúdítasz az oldaladra látogatók nyakába, inkább elkattintanak róla, semmint hogy végigkínlódják a vásárláshoz vezető utat. A legtöbb magyar webáruházban nincs kiépítve az értékesítési tölcsér sem, ez is a biztos bukáshoz vezet.

+ 5 webáruház hiba

+1. Rossz kulcsszavakra építesz

Az online kereskedelem egyik eszköze a kulcsszó kutatás, ennek rossz értelmezése következtében olyan látogatókat vonzol be (mind a keresőkből, mind a hirdetések által), akik nem is akarnak vásárolni, vagy éppen mást keresnek, mint amit eladni szeretnél.

+2. Gyenge és hibás szöveges tartalom

Vezető hiba, hogy a termékoldalakon nincs normális tartalom: “Nincs megjeleníthető kép”, “A termékhez nem érhető el leírás”, “Nincs leírás, érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon”, stb. . Ennél semmivel sem jobb az, ha csak egy mondat szerepel: “A képen látható termék kék színben is elérhető”. A tapasztalat szerint kb. 500 karakter-es termékleírástól kezdődik a siker, ez már elég ahhoz, hogy át tudd adni a potenciális vásárlóknak a szükséges információkat. Ha 5-10 másodperc alatt nem találja meg az érdeklődő a szükséges információkat az oldaladon, lelép.

+3. A termékleírás a termékről szól

Ne a termékedet reklámozd, hanem a vevőről és problémáiról beszélj!

Ha ügyes akarsz lenni, ne azt írd pl. egy tollnál, hogy:

“Ez a töltőtoll olyan speciális tintával rendelkezik, ami nem maszatol.”

Írd ezt:

“Felejtse el a tintamaszatos papírt, és az összekent ujjakat. Speciális, szupergyorsan száradó tintánkkal élmény lesz írni!”

+4. Nem méred a hatékonyságot

A Google Analytics teljesen ingyenes statisztikai rendszere rámutat a látogatóid, potenciális vevőid szokásaira, azokra a tulajdonságokra, hogy mit és hogyan vásárolnak. Sok webáruház még ma sem mér semmit, csak a látogatók számát, és azt, hogy hányan vásároltak éppen. Nem követik a látogatók mozgását, nem tudják, hogy melyik oldalon lépnek le a legtöbben, hol nem tudnak tovább navigálni és így tovább.

+5. Nem ismered a Pareto elvet

A Pareto elv nagyon egyszerű, és szinte mindenre igaz a világon:

“A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza.” (Wikipédia)

Ez pedig webáruházakra is nagyon igaz! A webáruházad bevételének 80%-át a feltett termékek 20%-a fogja hozni, ha hiszed, ha nem.

Ez pedig már optimalizálható: ha megnézed, hogy melyik az a 20 százalék, mely a bevételed nagy részét adja, akkor jobban meg tudod tervezni az értékesítési folyamatot, termékajánló rendszerrel a bevételed maximalizálását tudod majd elérni. Sok vásárló szereti, ha azokat a termékeket kínálják neki, amikre szükségük van, és amire vágynak.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság