A jól működő kapcsolati háló kialakításának titkai topmenedzsereknek

a-jol-mukodo-kapcsolati-halo-kialakitasanak-titkai-topmenedzsereknek

Rengeteg vezető meg van győződve arról, hogy kiváló kapcsolati hálóval rendelkezik, a kritikus helyzetekben azonban gyakran ennek az ellenkezője nyer bizonyosságot.

Hogy milyen a jó kapcsolati háló és milyen módszerek vannak a fejlesztésére?

A névjegyek válogatás nélküli halmozása csak a hálózat felfújásával jár. Ami működővé teszi a kapcsolati hálódat, az a kapcsolatok kategorizálása, a rugalmasság és a fókusz.

Ha a kapcsolataidat hálózatépítésre is használod, és nem csak kapcsolatgyűjtőként vagy aktív, máris sokat tettél egy működőképes rendszer kiépítése érdekében.

Mire jók kapcsolataim és én nekik? Ez a kérdés megkerülhetetlen a rendszerezésnél! Vannak, akik regionális kapcsolatokat keresnek, mások tematikus hálózatba kapcsolódnak. A kérdés megválaszolásánál tudnod kell, neked mi a legfőbb szempont és mindig eszerint cselekedj.

a-jol-mukodo-kapcsolati-halo-kialakitasanak-titkai-topmenedzsereknek

A jó minőségű hálózat három tényezője

1. Az idő

Mennyi időt fektetsz a kapcsolattartásba, és mennyire naprakész a tudásod a partnereidről? Az egyes párbeszédek közötti idő gyakran meghatározza, hogy hogyan látnak téged. Minél élénkebb az eszmecsere, annál értékesebb egy kapcsolat.

2. A kommunikáció tartalma

Minél specifikusabb és hitelesebb a tartalom, annál mélyebb kapcsolat alakulhat ki.

3. A kommunikáció mennyisége, hossza

Tarts be egy régi, de hasznos szabályt: keep it simple! Csak röviden, célratörően és egyszerűen fogalmazz, ezzel nem lőhetsz mellé.

a-jol-mukodo-kapcsolati-halo-kialakitasanak-titkai-topmenedzsereknek

Tippek a kapcsolati háló fejlesztéséhez

Gondolkozz stratégiában

Mindig tudd, hogy mit és miért teszel. Elengedhetetlen a kapcsolati háló felépítésénél a tudatos építkezés.

Találd meg a megfelelő lehetőségeket a hálózatépítésre

A hálózatépítés online és offline is működik. Attól függően, hogy melyik iparágban dolgozol, a különböző rendezvények általában alkalmasak az aktív hálózatépítésre.

Néhány példa ezekre:

  • szakmai fórumok,
  • képzések,
  • szakmai egyesületi tagság.

Vállalaton belüli lehetőségek:

  • ebéd más osztályokon dolgozó kollégákkal,
  • céges rendezvények,
  • kirándulások,
  • karácsonyi partik,
  • céges sportesemények.

Online a Xing-en vagy a LinkedIn-en van lehetőséged a leghatékonyabban hálózatot építeni. Ezeken a platformokon folyamatosan követheted, hogy van-e szakmai változás a partnereidnél.

Dolgozz a soft skilleken

Udvariasság, jó modor, diplomácia, aktív hallgatás és érdeklődés. A soft skillek manapság különösen fontosak ahhoz, hogy sikeres kapcsolati hálót tudj kialakítani.

A kevesebb néha több

Jobb, ha kevesebb kapcsolatot létesítünk, és helyette inkább a minőségre koncentrálunk. Célravezetőbb, ha több időt fordítunk a hasznos kapcsolatokra, és ezeket hosszabb távon is megpróbáljuk fenntartani.

Készülj fel a hálózati eseményekre

Tervezd meg előre, miként mutatkozol be néhány szóban úgy, hogy megjegyezzenek az emberek. Ez az úgynevezett önmarketing, ami egy kapcsolatrendszer kiépítésekor rendkívül fontos.

Inkább adj, mint kapj

Információval vagy apró szívességekkel segítsd partnereidet, mielőtt bármit is várnál cserébe. A hálózatépítés a cserén és a kölcsönös támogatáson alapul.

Ápold a kapcsolataidat

Születésnapi jókívánságok, hasznos információk küldése, vagy érdekes események jelzése: ilyen apró szívességekkel tartsd fent a kapcsolatokat, hogy szükség esetén mindig szívesen emlékezzenek rád.

Forrás 1

Forrás 2

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat