A kaméleon-effektus: így használd vezetőként a tükrözéstechnika erejét

a-kameleon-effektus-igy-hasznald-vezetokent-a-tukrozestechnika-erejet

Vannak olyan szerencsés vezetők, akik képesek azonnal szimpátiát kiváltani az emberekből. Nem kell aggódni azonban, ha nem tartozol közéjük, hiszen ez a készség tanulható.

Az egyik legjobb módszer az úgynevezett tükörtechnika, vagy más néven kaméleon-effektus, amivel könnyedén javíthatunk kommunikációs készségeinken.

Biztosan te is találkoztál már a jelenséggel, amikor a beszélgetőpartnerek a szavak és a testbeszédük révén egyfajta szinkronba kerültek egymással.

Ilyenkor megfigyelhető, hogy a kirekesztett emberek hevesebben kezdik utánozni a csoport többi tagját, aminek az oka a harmónia és a szimmetria iránti igény.

Különösen az olyan ragályos gesztusokról van itt szó, mint a mosolygás, az ásítás, az orrvakarás és a kortyolás.

a-kameleon-effektus-igy-hasznald-vezetokent-a-tukrozestechnika-erejet

Miben tudsz alkalmazkodni partneredhez a kommunikáció különböző területein?

  • Testtartás, mozgás, gesztusok, arckifejezések
  • Hangmagasság, beszédhangerő, beszédsebesség, dallam
  • Légzési sebesség, köhögés, torokköszörülés, ásítás
  • Hangnem, kedvenc szavak, nyelvi sajátosságok, szakkifejezések
  • Öltözködési stílus, kellékek, hovatartozási szimbólumok
  • Vidámság, megfontoltság, viselkedési minták

Hogyan használd a tükörtechnikát?

A kaméleon-effektust célzottan is használhatod, például a partnertől való távolság csökkentésére vagy agressziójának mérséklésére – természetesen anélkül, hogy ezt manipulációnak érezné.

Képzeld el, hogy találkozód van egy ügyféllel vagy egy alkalmazottal. Távolságot tart és keresztbe teszi a karját. Mindez a belső feszültség és a disszonancia egyértelmű jele.

Ne próbálj túlzottan barátságos lenni vagy túl közel kerülni hozzá, ennek semmi értelme nem lesz.

Ehelyett tarts távolságot, és finoman utánozd a testbeszédét. Tedd te is keresztbe a karodat, és mosolyogj közben.

Légy nyugodt és barátságos. Ha mindezt megtetted, idővel öntudatlanul is bizalmat érez majd irántad. Testbeszéded ilyenkor kiegyensúlyozottságot, szimpátiát és harmóniát sugall.

a-kameleon-effektus-igy-hasznald-vezetokent-a-tukrozestechnika-erejet

Amikor ez bekövetkezett, legyél aktívabb: lazíts a testtartásodon, tárd ki a karjaidat, és hajolj felé. Ha a mozdulatai követik a tiédet, minden rendben van.

Ellenkező esetben még nem nyerted el a teljes bizalmát. Ne erőltesd tovább, inkább hagyd, hogy partnered ragadja magához az irányítást.

Ugyanígy működik a technika az arckifejezésekkel és a beszéddel is. A beszélgetés során alkalmazkodj a beszéd sebességéhez, a hangerőhöz, a beszédmódhoz, a szóválasztáshoz. Az utánzás viszont tilos! Ez azonnal feldühítheti partneredet.

Ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen, a mimikának rendkívül finomnak kell lennie, és a lehető leghitelesebbnek kell hatnia. Ezért jobb, ha a kaméleon-technikát először csak barátokkal és ismerősökkel gyakorlod.

Ha már tökéletesen alkalmazod, jobb lesz a kapcsolatod a kollégákkal, eredményesebb lesz a munkád és jobban sikerülnek az üzleti megbeszéléseid is. Időt és kis odafigyelést kíván a technika elsajátítása, de a befektetett energia többszörösen megtérül.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság