A kiváló vezetővé válás titka: 6 tipp, hogy a kollégáid is annak tartsanak!

a-kivalo-vezetove-valas-titka-6-tipp-hogy-a-kollegaid-is-annak-tartsanak

Jó vezetőnek lenni művészet: irányítani kell a munkatársakat, összeállítani a csapatokat, motiválni őket és elérni a kitűzött célokat. Azonban, mint minden más az életben, úgy a vezetés is megtanulható.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A humánerőforrás-menedzsment összetett feladat. Szervezési tehetséget, szakértelmet és interperszonális készségeket igényel. A vezetési stílus személyenként és kultúránként eltérő lehet.

Néhány egyetemes tényező azonban független ezektől. Íme a 6 legfontosabb tipp, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy jó menedzser és vezető legyél.

Teremts világosságot és légy korrekt

A kollégák arra a vezetőre tudnak felnézni, aki egyértelműen fogalmaz. Ügyelj arra, hogy könnyen érthető bejelentéseid legyenek, és tisztán fogalmazd meg a célokat, az igényeidet. Légy hiteles és cselekedj mindig aszerint, ahogy kommunikálsz.

Nem csak a célok és a határidők meghatározása a feladatod, mutasd meg az oda vezető lépéseket, és határozd meg a felelősségi köröket is: ki, mit, mikor és kivel csinál?

a-kivalo-vezetove-valas-titka-6-tipp-hogy-a-kollegaid-is-annak-tartsanak

Munkatársaid erősségei és gyengeségei szerint oszd ki a feladatokat

A tapasztalt vezetők képesek nyugodtan cselekedni. Szánj időt mások meghallgatására, megismerésére és elemzésre. A döntés mindig a helyzet értékelése után szülessen meg.

Ideális esetben a csapatban mindenki pontosan azt a szerepet tölti be, amelyet szeretne, illetve képes rá. Jó vezetőként meg kell tudnod határozni munkatársaid egyéni erősségeit, figyelembe venni személyes igényeiket.

Gyengeségeiket nem hátránynak, hanem fejlődési lehetőségnek kel tekintened, hiszen így tudsz erős csapatot összekovácsolni, amelyben mindenki boldogan és hatékonyan végzi a munkáját.

Vond be a csapatot

A csapatépítés akkor működik a leghatékonyabban, ha a csoporton belül elemzik az erősségeket és a vágyakat, azokat pedig szerepekké, szabályokká alakítják át.

Ha a csapattagok azt érzik, hogy beleszólhatnak a szereposztásba, a játékszabályok meghatározásába, akkor jobban elfogadják és aktívan támogatják a változást.

Bizalom kiépítése

A saját munkatársaidba vetett bizalom az egyik legfontosabb alapkövetelmény egy jól működő és jól koordinált csapathoz. Add meg csoportodnak azt a szabadságot, amelyre szüksége van a feladatai ellátásához és a vállalaton belüli fejlődéséhez.

a-kivalo-vezetove-valas-titka-6-tipp-hogy-a-kollegaid-is-annak-tartsanak

Maradj konstruktív

Főnökként te határozod meg a célokat, alakítod ki a szükséges struktúrákat, irányítod azokat – és beavatkozol, ha a dolgok rosszul mennek. Szándékosan egyetlen alkalmazott sem hibázik. Ennek ellenére néha előfordulnak ilyen esetek.

Ekkor a konstruktív megközelítés a kulcs. Miért döntöttek így? Miért nem lépett közbe senki? Miért történt ez? A kérdezősködés és elemzés ösztönzi a saját viselkedésre vonatkozó reflexiót, és érzékennyé teszi az óvatos, megfontolt cselekvésre.

Mutasd ki az elismerésedet

Semmi sem motivál annyira, mint az őszinte elismerés és tisztelet, ezért alkalmazd gyakran ezt az építő jellegű, inspiráló technikát.

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság