A legfontosabb tulajdonságok, ha mielőbb elérnéd a karriered csúcsát

a-legfontosabb-tulajdonsagok-ha-mielobb-elerned-a-karriered-csucsat

Rengeteg ember számára jelent alapvető karriercélt a vezetővé válás. Ahhoz azonban, hogy valaki tényleg sikeres legyen a csúcson is, számos vezetői képességre van szükség.

Az alábbiakban sorra vesszük azokat a fontos alapkompetenciákat és tulajdonságokat, amelyekkel vezetőként rendelkezned kell ehhez.

a-legfontosabb-tulajdonsagok-ha-mielobb-elerned-a-karriered-csucsat

Az alkalmazottak nem a cégeket hagyják el, hanem a vezetőket

Minden vezetőnek tudnia kell, mennyire fontos a szerepe, és hogy a kompetenciák, a készségek hogyan befolyásolják az alkalmazottak elégedettségét, illetve termelékenységét.

A hozzáértő vezetők elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy vállalat versenyképes legyen és maradjon is. Első lépésben a dolgozók elégedettségét, második lépésben a cég sikerét biztosítják. A boldog alkalmazottak mindig tovább maradnak és termelékenyebbek.

Egy jó vezető

  • jó coach is egyben;
  • erősíti a csapatát;
  • érdeklődik a munkatársak személyes jóléte iránt;
  • produktív és eredményorientált;
  • jó kommunikátor;
  • segíti az alkalmazottak karrierjét;
  • világos jövőképpel és stratégiával rendelkezik a csapatát illetően;
  • szakértelmével támogatja csoportja projektjeit.

Hasznos vezetői tulajdonságok

a-legfontosabb-tulajdonsagok-ha-mielobb-elerned-a-karriered-csucsat

1. Rugalmasság és türelem

Vezetőként előbb-utóbb konfliktusokkal kell szembenézned. A reziliencia-készség segít a feszültség kezelésében és annak fejlődési lehetőségként való felhasználásában. A reziliencia lehetővé teszi, hogy stresszes helyzetekben is cselekvőképes és produktív maradj.

Ideális esetben ez a képesség türelemmel is párosul. A konfliktusok nem oldódnak meg egyik napról a másikra. Ha türelmes vagy, nem kapkodod el a fontosabb döntéseket.

2. Érzelmi intelligencia

Ahhoz, hogy vezetőként jól támogasd csapatodat, elengedhetetlen a magas fokú érzelmi intelligencia. Fontos tudni, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető és magában foglalja az önmagadon végzett állandó munkát.

Az empátiának köszönhetően munkatársaid bizalommal fordulnak hozzád, példakép leszel, és gyorsabban tudsz megoldani bitonyos konfliktusokat.

3. Konstruktivitás és megoldásorientáltság

Vezetőként sokféle karakterrel, munkamódszerrel és különféle problémamegoldó típusokkal találkozhatsz. Ez feszültséget szülhet a csapatban. A konstruktív magatartás és a megoldásorientáltság sokat segít abban, hogy megértsd a csapatenergiát és sikeres megoldások szülessenek.

4. Szavahihetőség

Semmi sem rosszabb, mint egy menedzser, aki nem tartja be a szavát. Vezetőként a szavahihetőség kulcsfontosságú ahhoz, hogy elnyerd és meg is tartsd a csapat bizalmát.

Világosan és érthetően kell közölnöd szándékaidat és döntéseid okait, valamint be kell tartanod ígéreteidet.

A szavahihetőség által növekszik a csoporton belüli biztonságérzet és általános jólét, végső soron pedig a termelékenység és a vállalattal való pozitív azonosulás.

5. Szenvedély

A vezetők alábecsült, de döntő vonása, hogy nemcsak szenvedélyesek a munka iránt, hanem aktívan meg is mutatják azt.

Ha sikerül inspirálnod csapatodat, és felkelted a szenvedélyt az adott termék vagy szolgáltatás iránt, biztos lehetsz benne, hogy alkalmazottjaid teljes mértékben hozzájárulnak a közös célok eléréséhez.

6. Felelősség

Hibák történnek, és bizonyos mértékig a fejlődés részét képezik – függetlenül attól, hogy milyen pozícióban vagy.

Vezetőként mindig ki kell tartanod a szavad mellett, és felelősséget is kell vállalnod a hibákért vagy a rossz döntésekért.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság