A multitasking a siker kulcsa? Néha inkább többet árt, mint használ!

a-multitasking-a-siker-kulcsa-neha-inkabb-tobbet-art-mint-hasznal

Az utóbbi években hazánkban is elterjedt a multitasking kifejezés. Bár a modern üzleti életben hasznos készségnek számít, ha egy időben több feladatot is képesek vagyunk abszolválni, de valóban gazdaságos egy cégnek, ha elvárja alkalmazottjaitól, hogy az egyszerre több feladatot lássanak el?

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A multitasking néha inkább korlátozó tényező

Tudni kell ugyanis, hogy agyunk kapacitása kifejezetten korlátozott, ha a multitasking feladatok elvégzéséről van szó.

A helyzetet nehezíti, hogy időre van szüksége ahhoz is, hogy teljes egészében egy feladatra koncentrálhasson. Ezért egyre gyakrabban nyer bizonyosságot, hogy sokkal hatékonyabb inkább egymás után ellátni a felmerülő teendőket, mint egyszerre vagy párhuzamosan megoldani azokat.

Nyilván a multitasking a munka világának részévé vált, mely új kihívások elé állítja gondolkodásmódunkat és munkavégzésünket, de ez közel sem minden esetben jelenti a siker kulcsát vagy a hatékonyság növekedését.

a-multitasking-a-siker-kulcsa-neha-inkabb-tobbet-art-mint-hasznal

Rutintevékenységeknél jól működik

A “multitasking” kifejezés eredetileg a számítógépes, de még inkább az okostelefonos világból származik, és egy operációs rendszer azon képességét írja le, hogy egyidejűleg több feladatot is képes hatékonyan kezelni.Az agyunk is képes erre – de csak kisebb mértékben.

Ez teszi lehetővé a rutintevékenységek párhuzamos menedzselését, az egyszerre több, kevés koncentrációt igénylő feladat elvégzését, mint például a fogmosást és az idő leolvasását, vagy a mosogatógép bepakolását rádióhallgatás közben.

Sokkal nehezebb azonban egyszerre megírni a bevásárlólistát és megválaszolni egy fontos kérdést, hiszen lényegesen összetettebb feladatkörökről van szó.

A multitasking megzavarja az áramlást

A nagyobb komplexitású tevékenységek egyidejű elvégzése nagy kihívás elé állítja agyunkat, mert ezek a tevékenységek koncentrációt igényelnek.

Agyunk azonban egyszerre csak egy dologra tud teljes mértékben koncentrálni, így a multitasking során folyamatosan oda-vissza kell váltania a két feladat között.

Ez oda vezet, hogy az ember újra és újra „kiszakítja” magát az adott tevékenységből, elveszíti a fókuszt, és így hajlamosabb lesz hibázni. Ezzel nem jöhet létre a híres “flow”, amikor minden mást figyelmen kívül hagyunk és teljes koncentrációnkat egy adott feladatnak szenteljük.

a-multitasking-a-siker-kulcsa-neha-inkabb-tobbet-art-mint-hasznal

A multitasking sok energiát igényel

Bernd Hufnagl agykutató szerint munkavégzés során egyetlen dologra körülbelül 11 percig tudunk koncentrálni, mert folyamatosan e-mailek, hívások vagy más zavaró tényezők vonják el figyelmünket.

A hektikus tempó és az állandó oda-vissza ugrálás a különböző tevékenységek között a mindennapi munka része, és óriási mennyiségű energiába kerül az agynak.

Meggyőzöd magad arról, hogy van még elég idő minden más feladatra, ezért újra és újra egyéb tevékenységekhez ugrasz.

Ez azt jelenti, hogy a multitasking összességében tovább tart, mint a feladatok egymás utáni végrehajtása.

Ez a fajta munkavégzés tehát több stresszhez vezet, megerőltetőbb és jobban megterheli az emberi szervezetet, mint a feladatok egymás utáni elvégzése, emiatt néha tehát többet árt, mint használ.

Fontos kiemelni, hogy nem minden esetben, hiszen egy jó vezetőnek, egy sikeres vezetőnek fontos lehet néha párhuzamosan is nyomon követni bizonyos folyamatokat, ami csak a multitasking mellett lehetséges, mely szerencsére tanulható tulajdonság.

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság