Általános üzleti etikett, ami nélkül nem lehetsz sikeres

altalanos-uzleti-etikett-ami-nelkul-nem-lehetsz-sikeres

Senki se szeretne egy jó üzletet elszalasztani csak azért, mert nem ismeri az alapvető üzleti etikettet. Ha azt szeretnéd, hogy mindig udvarias és sikeres üzletemberként tekintsenek rád partnereid, meg kell ismerned és be kell tartanod az alapvető üzleti protokoll szabályait.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Ezért összegyűjtöttünk hét fontos etikett-alapot, mely része az általános üzleti életnek, ha pedig betartod a hozzájuk kapcsolódó tippeket és ötleteket, garantáltan gyümölcsözőbb üzleteket köthetsz a jövőben.

1. Bemutatkozás

A bemutatkozás terén az üzleti életben a hierarchia dönt. Az alacsonyabb rangban álló mindig bemutatásra kerül a magasabb tisztséget képviselő számára. Mivel a főnök mindkét embert ismeri, be kell mutatnia őket egymásnak.

A privát szférában más szabályok érvényesek: a hölgyet az úriemberrel, a fiatalabbat az idősebbel mutatják be. Üzleti bemutatkozáskor – legalábbis Közép-Európában – minden érintettel kezet kell fogni üdvözléskor.

A kézcsók ma már elavultnak tűnik. Csak nagyobb társasági alkalmak esetén, mint például bálok vagy ünnepi vacsorák alkalmazható.

2. Elsőbbség

Mindig biztosítanod kell az ügyfélnek az elsőbbséget az ajtón vagy a liftbe való be- és kilépéskor.

Ha egy alkalmazott már a liftben vagy a helyiségben van, üdvözöld egy bólintással és egy rövid köszönéssel. Ezután fordítsd vissza figyelmedet az ügyfeledre. Ne félj beszélgetést kezdeményezni, különben kínos csend lesz.

altalanos-uzleti-etikett-ami-nelkul-nem-lehetsz-sikeres

3. Előadás

Egy fontos prezentáción nagyon oda kell figyelni azért, hogy a lehetőlegjobb benyomást kelthesd. Rossz szemmel nézik a figyelmetlenséget, a szétszórtságot vagy éppen a vakarózást.

Az előadónak meg kell tanulnia uralkodni magán még ilyen kényelmetlen helyzetekben is. Ne hadonássz például vadul a prezentációd közben. Ne mozgasd a kezeidet a derékvonal alá és a mellkas szintje fölé. Soha ne tedd továbbá a nadrágzsebedbe a kezedet!

Lényeges továbbá, hogy magyarázat közben a tenyerednek felfelé kell néznie. Ezzel hangsúlyozhatod a mondanivalód tartalmát anélkül, hogy agresszívnek vagy komolytalannak tűnnél.

4. Megfázás

A megfázás nagyon sok kellemetlenséget tud okozni egy üzleti tárgyaláson, amit sok esetben nem illik lemondani ezért. Hogy miként fújd ki például az orrodat, ha megfáztál?

Először is mindig használj papírzsebkendőt. Orrfújáskor fordítsd el az arcod a munkatársaidtól, és enyhén hajolj oldalra. A legfontosabb azonban, hogy soha ne várd meg az utolsó pillanatot vele!

5. Üzleti vacsora

Egy üzleti vacsora kapcsán a legfontosabb szabály, hogy az ügyfélnek nincs elsőbbsége, de nagy körültekintést vár el. Házigazdaként minden esetben előre kell menned, és nyitva tartanod az ajtót a meghívott partner előtt.

Miután bementetek az étterembe, bejelentkezel a lefoglalt asztalért, majd együtt felkeresitek, ahol megkéred a vendéget, hogy üljön le. Ma már hölgy esetében sem kell kihúzni vagy segíteni betolni a széket, sokan egyenesen udvariatlanságnak tartják.

Először mindig a vendégednek rendelj ételt, majd utána magadnak. A számlát minden esetben diszkréten – és semmi esetre sem a vendéged előtt – fizesd ki.

altalanos-uzleti-etikett-ami-nelkul-nem-lehetsz-sikeres

6. Várakozás

Egy előre megbeszélt találkozón megváratni az ügyfelet illetlenség. Mit tegyünk azonban, ha minket váratnak?

Ha partnerünknek nincs előszobája, akkor érdemes a folyosón várakozni, mert így biztosan megtalál majd minket. Előfordulhat ugyanis, hogy váratlan és fontos ügy miatt fogad minket késve, és nem szabad udvariatlansággal viszonozni ezt számára azzal, hogy keresnie kell minket.

Amennyiben egy elhúzódó telefonbeszélgetés miatt nem tudnak fogadni minket, ismét kopogtathatsz az ajtón, és csendben hagyhatsz egy üzenetet az asztalon azzal, hogy hol talál majd minket, vagy milyen számon tud elérni, ha végzett.

7. Névjegykártya

Amennyiben egy potenciális üzleti partnerrel találkozunk, a névjegykártya cseréje nagyon fontos. Tudjuk-e azonban, hogy miként cseréljünk elegánsan névjegyet?

Az okostelefonok ellenére a névjegykártyák még mindig fontosak az üzleti életben. Ha névjegykártyát kapsz, óvatosan és tisztelettel bánj vele. A kártyát ne tedd hanyagul a nadrág vagy a kabát zsebébe, legyen speciális tartód, ahová ilyenkor látványosan elhelyezheted.

A névjegykártyák cseréire a beszélgetés elején is sort keríthetsz. Ez segít emlékezni a partnered nevére, szerepkörére és egyéb fontos tulajdonságokra.

Ne erőltesd másokra a névjegykártyádat, ha a partner érdektelenséget mutat. Ez minden esetben tolakodónak tűnhet.

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság