Arany befektetés – miért jó befektetés?

Arany befektetés - miért jó befektetés?

A megtakarításod csak akkor őrzi meg értékét, ha normálisan fekteted be. A kispárnád alatt őrizgetve napról napra veszít értékéből, hiszen az inflációval számolnod kell. Mivel  banki kamatok elég gyengék, ezért érdemes a pénzt okosan befektetni.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Erre több alternatíva létezik, ám az egyik legjobb befektetésnek még mindig az arany befektetés számít.

Az arany már az ókorban is értéknek számított, az aranybányák az uralkodót és a kincstárat gyarapították. Az arany mellett szól az az érv is, hogy egy állam gazdagságát is aranykészlete után ítélik meg.

Az arany olyan nemesfém, mely nem oldódik semmiben – se a sósav, se a kénsav, se a salétromsav nem képes szétmarni, így mondhatni semmilyen értékvesztésnek nincs kitéve ez a „befektetési alap”.

Jelentőségét az is mutatja, hogy a világkereskedelemben is fontos szerepet játszik, stabilitásának és értékállóságának köszönhetően.

Arany befektetés - miért jó befektetés?

Mint minden befektetés, hosszú távra szól

Ha az arany árfolyamát, mint befektetést vizsgálod, akkor láthatod, hogy száz évre visszamenőleg folyamatosan emelkedett az árfolyama. A pénzpiaci irracionális spekulációnak köszönhetően megtörténhet az is, hogy értéke stagnál, de ez az arany esetében azt jelenti, hogy még mindig megőrzi értékét – nincs rajta veszteséged.

Árát a piaci kereslet-kínálat összefüggései határozzák meg, és a kereslet – köszönhetően a technikai fejlődésnek – egyre nagyobb.

A pénzed aranyba való befektetése akkor válik hozamot generáló befektetéssé, ha:

  • Hosszú távra tervezel.
  • Inkább sűrűn vásárolsz aranyat, semmit egyszerre nagy mennyiséget. Ezzel az árfolyam ingadozások jelentős mértékben kivédhetők, például az is, hogy a napi magas árfolyamon jegyzett aranyat vásárold meg egyszerre.
  • Olyan aranyforgalmazótól vásárolod meg a nemesfémet, aki garantálja azt is, hogy visszavásárolja, ha a befektetéseidet meg akarod kapni. Arra figyelned kell, hogy az értékesítő rendelkezzen Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet (NEHITI) engedélyével, megbízhatósági tanúsítványával. Ennek hiányában senki nem folytathat aranykereskedelmet.
  • Olyan aranyterméket vásárolsz, amelynek az eladási ára és a vételi ára között minimális különbség van.
  • Olyan befektetési aranyat vásárolsz, amelyet a világon bárhol el is adhatsz.
  • A legnagyobb tisztaságú és legjobb minőségű aranyat vásárolod meg.

Miért érdemes aranyba fektetni?

1. Biztonságos

Biztonságos, hiszen értékállóságának köszönhetően a múltban is az egyik legstabilabb befektetésnek számított, és a jövőben is ez így marad.

2. Függetlenséget jelent

Az arany értéke a világon mindenhol garantált, ráadásul elismert befektetésként van jelen a pénzpiacon. A befektetési arany nem függ a magyar gazdasági helyzettől, politikai megnyilvánulásaitól, a kultúrától, nincs rá hatással a piaci manipuláció sem. Ennek köszönhető a mindentől való függetlensége, a szabadsága.

Azt is tudnod kell, hogy Európában a londoni tőzsde minősíti és teszi ismertté a befektetési célokat szolgáló aranykibocsátókat és termékeiket. Magyarországon nincs ilyen gyártó, a hozzánk legközelebb eső aranybefektetésre alkalmas megfelelő minősítéssel az Osztrák Pénzverde rendelkezik.

3. Tökéletes likviditás

Az arannyal a nap 24 órájában folyik a kereskedés. Az arany az egyetlen olyan érték, melyet a világon bárhol, bármikor eladhatsz, készpénzre válthatsz. A napi szinten történő kereskedéssel nyomon követheted az árfolyamnyereséget, az azonnali értékmeghatározást. Az aranyérmék, vagy a rúdarany fizetőeszközként is jelen van a világ pénzpiacán, így vásárlóértéke is kézzel fogható.

4. Stabil

Stabilitást eredményez a saját befektetéseidben is: az arany értéke hosszú távon folyamatosan nő, bármennyire is ingadozik minden más pénzalapú befektetés árfolyama.

5. Jó fedezet

Aranyfedezetet használják a bankok is, biztonsági fedezetként. Sok befektetési szakértő állítja azt, hogy a magáncélú megtakarítások legalább 3 százalékát nemesfémbe kellene tartani.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság