Befektetőszerzés – hogyan találjak befektetőt az ötletemhez?

Befektetőszerzés - hogyan találjak befektetőt az ötletemhez?

Van egy jó ötleted, de nem tudod hogyan szerezz befektetőt? Megmutatom!

A zseniális ötleted önmagában nem elég, kell hozzá egy jó nagy adag szemléletváltás, készen kell állnod a teljes új dolgokra. Képzeld el a lehető legtöbb munkát, amit el tudsz végezni – nos, ha ennek a dupláját tudod teljesíteni, akkor nekivághatsz!

Az első kérdés önmagát adja: milyen befektetőt kell keresned?

A befektetők körét háromféle típusba lehet sorolni:

 1. Az egyik az „Angyal” típus (aki a barátaid köréből, vagy a családodból kerül ki). Olyan személy, aki hisz benned, az ötletedben és abban, hogy a beléd fektetett pénzét visszaadod neki.
 2. A második típus Seedbefektető. Ez a csoport pár milliótól akár tízmillió forintig ad tőkét.
 3. A harmadik típus az igazi kockázati befektető. Itthon a JEREMIE tőkealap képviseli őket. A tőketársaság akár százmilliós tőkét is rendelkezésedre bocsát, ha professzionális üzleti tervvel és működéssel rendelkezel.

Befektetőszerzés - hogyan találjak befektetőt az ötletemhez?

Ha már meg van, hogy milyen befektetőket keresel, akkor jön a kérdés: hogyan vedd fel velük a kapcsolatot?

Először az üzleti tervedet és a prezentációdat kell elkészítened, majd az interneten keresztül, vagy akár startup közösségeken keresztül vedd fel velük a célszemélyekkel a kapcsolatot, de ha van időd, menj el olyan rendezvényekre, ahol sok befektető fordul meg.

Indulj startup versenyeken!

A legjobb módszer, ha startup versenyeken indulsz, és itt ismerkedsz meg a lehetséges befektetőkkel.

Mennyi pénzt kérj?

Azt, hogy mennyi pénzre van szükséged, úgy tudod megállapítani, ha  jó előre tervezel: az összes költséget és várható bevételt összesakkozva tudod kiszámolni, hogy mennyi pénzre van szükséged.

A legegyszerűbb számítás az, ha maximum öt évre elkészíted a cash-flow tervet, melyből kiderül, hogy mennyi lesz a finanszírozási csúcsösszeg. Ez elárulja a valódi tőkeigényt. Ha nem tudod egyedül elkészíteni a tervet, akkor mindenképpen keress szakembert, mert ha az ötleted megéri, akkor érdemes vele foglalkoznod.

Amikor találkozol a befektetőkkel

Ha eljutsz odáig, hogy találkozol a befektetőkkel, akkor készülj fel a kérdésekre, mire fogod költeni a pénzüket – tételesen be kell számolnod arról, hogy:

 • milyen eszközöket, gépeket kell beszerezned,
 • mennyit költesz majd marketingre,
 • mennyibe fog kerülni a munkabér…

Ha a tőkeigényedet megmagyaráztad, akkor számíthatsz a további kérdésekre:

 • mikortól kezded visszafizetni a pénzüket,
 • mikor lesz az exit*,
 • mekkora lesz a megtérülés.

Hiszen a tőkét nem pusziért kapod, hanem kamatért, vagy nyereségrészesedésért.

(*Az exit azt jelenti, hogy terveid szerint mikor jön el az az idő, mikor a tőkét visszafizetve a befektető nyereségesen szállhat ki az üzletből.)

Nyilván az lenne mindenki számára a legjobb, ha minél hamarabb fizetni kezdenél, de inkább óvatosan kezeld ezt a kérdést: a túlzott optimizmusba is bukott bele már vállalkozás.

A tőke visszafizetése

A tőke visszafizetésére vonatkozó terveidet az alapján állítsd össze, hogy a befektetők a befektetéseik után a piaci kamatnál jóval magasabb hozamot várnak el.

Azt is tudnod kell, hogy a befektetők nem szeretnek mást, mint a pénzt. Akkor fognak téged is szeretni, azaz pénzt adni, ha röviden meg tudod fogalmazni azt, ami őket érdekli, azaz: mikortól várod az ő segítségüket,

 • milyen időközönként van szükséged a pénzre,
 • milyen megtérülésre lehet számítani,
 • esetleg mennyi idő alatt, és hogyan szállhatnak ki végleg a vállalkozásodból.

Ha minden simán megy, akkor a befektetők eljuttatnak hozzád egy „term sheet”-et, ez tartalmazza azokat a feltételeket, melyek alapján beruháznak az ötletedbe. Elkezdődik a szerződési procedúra (ügyvéd mindenképpen kell hozzá)!

Ha minden oké

Ha meg van a tőke, készen áll az üzleti terved a megvalósításhoz. Most lesz igazán kemény az munka, hiszen a teljesítménykényszer ott liheg a sarkadban: a befektetőknek havonta kell jelentést készítened, és mindent meg kell tenned, hogy profitot termelj mindenki számára.

Folyamatosan kell pozitív eredményeket produkálnod. Ilyenkor mindent hátrahagyva foglalkoznod kell a vállalkozásoddal mindaddig a tőkét és a megállapodás szerinti pluszt vissza nem fizetted. Utána viszont tiéd a világ, a további profit már csak a te zsebedet gyarapítja!

Sok sikert!

És ha hasznos volt, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság