Bérkommentelés: hogy lehet ezzel pénzt keresni?

A Travel Channel televíziós csatorna egyik műsorának, az Inside Luxury Travel műsorvezetője Varun Sharma nagyon fél mindenkitől, aki a neten véleményt formál róla. A félelem nem alaptalan, hiszen gyakori, hogy a negatív kritikákat a konkurensek bérkommetelői írják, így ők sem tehetnek mást, mint egy csapat bérkommentelőt hadba állítani, akik pozitívan írogatnak a műsorról.

A történet nem egyedi: a fizetős kommentelők jelenléte megfigyelhető a kisebb fizetős cégkatalógusoktól kezdve a legnagyobb politikai fórumokon át mindenhol.

Na de Te ebből miként lehet profitálni?

A fenti bevezetés sejteti, hogy ez nem csekély mennyiségű hozzászólást jelent: a különböző weboldalakon több milliónyi visszajelzés található különböző témákban.

Csak hogy néhány nagyon egyszerű példát mutassunk:

“a mostanában megjelent XY könyv (pl. “A szürke 50 árnyalata”) sokkal jobb, mint a szintén most megjelent WZ (pl.”Fény Emlékezet”), ezért ezt érdemes venni!”

“a Meki pocsék… múltkor egész éjjel rosszul voltam tőle… bezzeg a KFC-ben sosem történt ilyen!”

Ezen kommenteknek, hozzászólásoknak egyetlen oka van: a pénzért árult/vásárolt hozzászólásokon keresztül egy-egy márka jó, vagy rossz benyomását kell keltenie.

Minden a pénzről szól

Senki ne lepődjön meg, ha az egyik percről a másikra “felkapott” márkák, üzletek, weboldalak jelennek meg, amelyekről pár hónapja még csak nem is hallottunk. Az ilyen taktikával játszadozó vállalkozások azt remélik, hogy az hoz majd nekik sikert, ha „agyondícsérik” őket a weben.

A Fiverr egyik kreatív vállalkozója, aki pénzért ad el pozitív hozzászólásokat, ilyen reklámszövegekkel keresi a bevételt: “Alig öt dollárért két remek hozzászólással segítem az Ön vállalkozásának sikerességét”.

Digital Point-on viszont a fizetőképes kereslet is jelen van: “Korrektül megfizetem a TripAdvisoron írt pozitív véleményeket.

Craigslisten (amely az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb apróhirdetésekkel foglalkozó weboldala) is olvasni ilyet:  “Ha Önnek van aktív Yelp-fiókja, és szeretne könnyen pénzt keresni, kérem keressen meg!”

Persze ki ne vágyna arra, hogy a weboldalát, vagy vállalkozását pozitív kritikákkal illessék? Így a pénzért vásárolt hozzászólások komoly piaccá formálódott mára.

Ez a cégek között szintén hatalmas verseny generál, hiszen ha a konkurens már öt csillagot kapott egy értékelésen, akkor a többiek sem szeretnének tőle lemaradni, tehát mindenki veszi magának pozitív értékeléseket, és így tovább…

Bérkommentelés
Bérkommentelés

“Nem az volt a megrendelők kérése, hogy dicsérjünk valamit agyon, hanem, hogy simítsunk el olyan problémás helyzeteket, amikor nem lehet jó értékelést adni.” (Sandra Parker, szabadúszó) A hölgy szerint azért az ilyen helyzetekben is bele kell szőni a véleményekbe a “olvasmány, amit nem lehet kihagyni” , vagy az “bölcsesség, amely egész életre szól” jellegű szösszeneteket.

Mivel az internet arra nem ad lehetőséget, hogy nyomon kövessük, ténylegesen melyik hozzászólás „igazi” és melyik fizetett, ezért szélsőséges irányba tolódnak el vélemények.

Ki tudná meghatározni, mekkora részarányban vannak a hozzászólások között hamisított kritikák, és ennek megfelelően milyen lenne nélkülük a tényleges értékelés?!

Algoritmussal szűrnék

A Cornell Egyetem kutatói a helyzet megoldására olyan webes algoritmust hoztak létre, amely állítólag képes kiszűrni a fizetett kommenteket. Számos óriáscég érdeklődik náluk: az Amazon, a Hilton, a TripAdvisor, és több olyan oldal is, amely utazással témával foglalkozik. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen így rengeteg olyan nemkívánatos és hamis komment tüntethető el, ami az oldalak hitelességét rontja.

“Az összes internetes hozzászólásrendszer feleslegessé válik, ha a pénzért vett fiktív vélemények a valódi véleményekkel azonos súllyal esnek a latba,” (Myle Ott)

“Mára a TripAdvisor lett a szállodaipar egyik leghatalmasabb gondja. Arc és név nélküli hozzászólók döngölnek földbe  szállás- és vendéglátóhelyeket mindenféle átláthatóság, hitelesség nélkül. A zsarolás is nagy divattá vált: vendégek jelennek meg és azt mondják, hogy ha nem kapnak ingyen kávét, akkor rosszat írnak a helyről az interneten.” (Varun Sharma)

A trend általános:Mindenki sokat tesz azért, hogy a róla kialakult kép pozitív legyen. Ha önmagától nem tud jó vélerményeket gyártani, akkor keres valakit, aki ezt megteszi.” (Linchi Kwok is, aki a Syracuse-i Egyetem)

Magyarországon a politikai pártok Facebook-os oldalain lehet leginkább nyakon csípni a bérkommentelést, de tudjuk, hogy a jó, mind pedig a rossz is be szokott gyűrűzni kis hazánkba.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

  1. […] “pártatlan”, “egyéni” hozzászólások, kommentek mögött valójában külöböző cégek, szervezetek profitszerző érdekei álltak. Ennek ellenére még mindig jól működik a közösségek által gerjesztett pozitív és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság