Beszéljünk a fluktuációról, a céges siker egyik legnagyobb ellenségéről

beszeljunk-a-fluktuaciorol-a-ceges-siker-egyik-legnagyobb-ellensegerol

A munkaadók egyik legnagyobb ellensége a fluktuáció, a szakképzett munkaerő hiánya és a jelenlegi válság miatt pedig különösen fontos odafigyelni erre a jelenségre. Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk, hogy miként növeld alkalmazottaid munkakedvét és a céghez való lojalitását.

Gondolunk itt többek között a rugalmas munkakörülményekre, a továbbképzési lehetőségekre, a teljesítmény-arányos fizetési megoldásokra és a vezetői coachingra.

A fluktuációs rátát egyszerű kiszámolni: az éves távozások mennyiségét viszonyítani kell a teljes létszámhoz, azaz:

Távozások / létszám (átlag) = fluktuáció.

Intézkedések, melyek csökkentik a fluktuációt

beszeljunk-a-fluktuaciorol-a-ceges-siker-egyik-legnagyobb-ellensegerol

1. Teljesítményalapú kompenzáció

Biztosíts olyan fizetést alkalmazottaidnak, amely jobban függ a teljesítménytől, és különösen vonzó a munkaerőpiac fiatalabb generációi számára. Inspiráld a legjobban teljesítőket, hogy többet kereshessenek.

2. Támogató vezetés

Munkatársaid közvetlen felettese nyújtson valódi támogatást, útmutatást az alkalmazottaknak és motiválja őket dicséretekkel, valamint rendszeres teljesítmény-visszaigazolással. Gondoskodj te magad is a vezetők rendszeres képzéséről az előrelépés érdekében.

3. Felelősség

Inspiráló a munkaerő számára, ha folyamatosan bizonyíthatja rátermettségét és lehetősége van a fejlődésre.

4. Munkaterület, munkakörülmények

A kényelmes és ergonomikus munkaterület kialakítása kulcsfontosságú a fluktuáció csökkentésében, hiszen mindenki jobban szeret otthonos környezetben dolgozni.

5. Rugalmasság

Fontos, hogy a legjobban teljesítőknek bármikor legyen lehetőségük saját időbeosztásuk szerint dolgozni. Ezt sok munkaközegben még mindig nem engedik meg, holott óriási motiváló ereje van.

6. Továbbképzési lehetőségek

Egyszerű és mégis létfontosságú: biztosítani kell minden kollegának a számára legmegfelelőbb és egyénileg kialakított továbbképzési terveket, azon belül is az új ismeretek és készségek elsajátításának lehetőségét (workshopok / coaching / mentorálás).

Az új alkalmazottakat tanítsd be minél rövidebb idő alatt, és adj meg nekik minden hátteret, minden lehetőséget ahhoz, hogy mielőbb a magukénak érezzék a közeget.

beszeljunk-a-fluktuaciorol-a-ceges-siker-egyik-legnagyobb-ellensegerol

7. Kapcsolat a kollégákkal

Ha alkalmazottaidnak lehetősége van produktív és egymást támogató munkakapcsolatok kiépítésére és fenntartására, biztosan szívesebben dolgoznak cégednél.

8. Autonómia és alkotói szabadság

Ha a munkavállalók érzik, hogy a vezetők megbíznak döntéseikben és lehetőségük is van meghatározott kereteken belül az önálló munkavégzésre, akkor kreatívabban és hatékonyabban végzik majd el a feladataikat.

9. Kínálj olyat, amit mások nem tudnak

Ha tudod, hogy a versenytársaid jobban fizetnek, akkor kínálj olyan előnyöket, amelyeket más nem ajánl fel és amelyek egyedivé teszik cégedet.

A vezetők felelőssége a fluktuáció csökkentésében

Azok a vezetők, akik egészséges kapcsolatokat építenek ki csapattagjaikkal, munkatársaikkal, illetve alkalmazottaikkal, és a kommunikációra összpontosítanak, azzal garantáltan növelik a csapat elkötelezettségét is, ami mindig biztos út a siker felé.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság