Bormarketing: amit feltétlenül tudnod kell róla!

Bormarketing: a bor, mint termék ismerete is nélkülözhetetlen
Bormarketing: a bor, mint termék ismerete is nélkülözhetetlen

Mi az a bormarketing? A bormarketing a bortudomány és a marketingtudomány speciális mixe. Nem elég a marketing alapjait ismerned hozzá: magát a bort, mint terméket is ismerned kell. A bor nagyon különleges termék, hiszen a fogyasztók, a piacok, a gazdaságtan is nagyon egyedi vonásokkal rendelkezik.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A speciális terület miatt maguk a tevékenységi szintek (célkitűzések, feladatok, végrehajtási módok) összekapcsolása sem egyszerű feladat: nem nagyon van olyan termék, ami vertikálisan ennyire széttagolt marketinget kívánna, mint a bor.  Ellentétben pl. egy mobiltelefonnal, a borok megítélése, népszerűsége nemzeti (sőt lokális) szinten is nagy eltéréseket mutat.

Nemzetközi bormarketing

Maga a bor (mint ital)  globális termék, nagyon erős marketinggel, persze a sörök, az égetett szeszek, és az üdítőitalok kampányaival fel is kell vennie a versenyt.

Sok nagy nemzetközi szervezet végez bormarketinget:

 • Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV),
 • Amsterdam Group, DIFA Fórum,
 • Borok és Szeszes Italok Nemzetközi Szövetsége (FIVS),
 • Borrégiók Európai Szövetsége (AREV),
 • Comitteé du Vin.

A nagy szervezetek nem egy-egy márkáért lobbiznak, hanem a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásait hangsúlyozzák. Az egyik legismertebb program a „francia paradoxon” nevet kapta: nemzetközi orvos csoportok bebizonyították, hogy a bor (főleg a vörösbor) a szív és érrendszeri betegségekre jó hatással van. A  „francia paradoxon” név oka az, hogy ezt a hatást legpontosabban a a francia borivó népességnél sikerült kimutatni.

Bormarketing: a bor, mint termék ismerete is nélkülözhetetlen
Bormarketing: a bor, mint termék ismerete is nélkülözhetetlen

Regionális bormarketing

A regionális szinteken már a helyi érdekeltségek kerülnek fókuszba, vagyis maguk a a borvidékek is egymás konkurensei. Ilyen borvidékek például:

 • Ausztrália és Uj-Zéland párosa,
 • Dél-Amerika,
 • Egyesült Államok a két partvidék eltérő szőlészetei és borászatai,
 • Európai Unió.

De egy régión belül is vannak konkurenciaharcok: a hűvös égövi („cool climate”) bortermelők és a  mediterrán régió is szemben áll egymással.

Nemzeti bormarketing

A marketing költségek megtérülése ( ehhez ajánlott cikk >> Mi az a ROI?) itt a leginkább tervezhető, mert a helyi borokat viszonylag könnyű csokorba kötni, és egyedi arculattal, nemzeti vonásokkal felruházni.

A nemzeti szintű bormarketinget főleg olyan szervezetek végzik, melyekben már állami és magántőke is megtalálható.

A legismertebb nemzeti bormarketinges intézetek:

 • SOPEXA (Franciaország),
 • Kaliforniai Bor Intézet (Wine Institute),
 • Ausztrál Bor és Brandy testület (Australian Wine and Brandy Corporation).

A magyar borpiac exportját és támogatását az Agrár Marketing Centrum végzi. Sokak szerint a szőlészetben és a borászatban a hungarikum borok jelentik a kitörési pontot, ezek amelyek egyedi és egyben nemzeti marketinget igényelnek.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság