Cégalapítás: milyen előfeltételei vannak a cégalapításnak?

Marketing terv (?)
Normális tervezés nélkül siker sincs

A cégalapításról szóló előző cikk arról szólt, hogy milyen cégformát (társasági formát) érdemes ma választani. Most a cégalapítás előfeltételeiről esik szó.

A. Az adóregisztráció

Az adóregisztrációs eljárás az adószám megtagadásához vezethet azon cégeknél, amelyek tagjai, illetve ügyvezetői magánszemélyként, egyéni vállalkozóként, vagy többségi cégtulajdonosként, illetve vezető tisztségviselőként 15 MFt-nál magasabb összegű adótartozást halmoztak fel az elmúlt 5 évben. A fentiekkel azonos gondot okozhat az adóregisztráció azoknak, akiknek egy, vagy több cégét tartozás, vagy súlyos mulasztás miatt a Cégbíróság megszüntetési eljárás keretében törölte, vagy adószámát jogerősen törölte.

Az adóregisztráció, illetve az adóregisztrációs eljárás célja a „céglovagok” kiiktatása a piaci szereplői közül.

Az adóregisztráció során az Adóhatóság az adószám megállapításának megtagadásával kiiktatja a cégalapításból, valamint a rendes gazdálkodás köréből azokat a személyeket, akiknél jelentős adótartozások keletkeztek. Ha az adóregisztrációs eljárás során a fenti problémák valamelyike fennáll, az érintett társaság nem kap adószámot, és a cégbíróság elutasítja a társaság bejegyzését.

Segítség

Amennyiben nem tudja biztosan, érintett-e, megkapja-e az újonnan alapított Társaság az adószámot, úgy segítek korábbi cégkapcsolati hálójának kialakításában, és annak elemzésében.

Marketing terv (?)
Normális tervezés nélkül siker sincs

B. Az összeférhetetlenség

Az összeférhetetlenség azoknak okozhat problémát, akik az elmúlt években büntetett előéletűek voltak, vagy azoknak, akiket foglalkozástól eltiltottak.

Nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője például:

  • aki olyan gazdasági társaságban volt vezető tisztségviselő, amelyet töröltek (ez a szabály érvényes azokra a vezető tisztségviselőkre is, akik a megszűnés időpontjában, a megszűnés évében, illetve a megszűnést megelőző évben vezető tisztségviselők voltak; kivéve a reorganizációs céllal vállalt vezetői tevékenység),
  • aki olyan gazdasági társaságban volt vezető tisztségviselő, amelyet töröltek és a helytállási kötelezettség alapján fizetési kötelezettségét nem teljesítette,
  • akivel szemben a törvényességi felügyeleti eljárásban pénzbírságot szabtak ki és fizetési kötelezettségét nem teljesítette.

Nem lehet gazdasági társaság alapítója, tagja például:

  • egyéni vállalkozó nem lehet közkereseti társaság tagja és betéti társaság beltagja
  • természetes személy csak egy gazdasági társaságban lehet korlátlanul felelős tag
  • kiskorú személy nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja
  • közkereseti és betéti társaság nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja
  • a gazdasági társaság megszüntetési eljárás során való törlését követő öt évig az érintett személy.

A hatályos jogszabályok értelmében az összeférhetetlenséget a Bűnügyi Hatóság is vizsgálhatja! Összeférhetetlenség esetén a Bűnügyi Hatóság értesíti a Cégbíróságot, a Cégbíróság pedig felhívja a céget, hogy az összeférhetetlenséget szüntesse meg, az összeférhetetlenség megszüntetésének elmulasztása esetén a céget törlik.

C. Üzleti terv.

A cégalapítás előtt mindenképp térképezze fel leendő vállalkozásának üzleti, megvalósítási környezetét, feltételeit (A Társaság piaci, pénzügyi, tárgyi és személyi feltételei)! Érdemes marketing tervet, és értékesítési tervet is kidolgozni.

Kiss & Kurunczi Ügyvédi Iroda
dr. Kiss Gábriel
ügyvéd, társasági szakjogász
1053 Budapest, Magyar utca 3. I/2.
Tel.: +36 1 327 0920, Fax: +36 1 327 0923
Mobil: +36/70-593-5707
E-mail: gabriel.kiss@avocat.hu

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság