Céges blogod van, de nem jól teljesít? Javítsd!

Ha céges blogot írsz, biztosan a téma szakértője vagy, de ez sokszor nem elég a sikerhez. Olyan módon és olyan formában kell előadnod a mondandód, hogy az olvasásra érdemes legyen. Ennek szabályai és ajánlásai vannak, amelyek betartásával nagymértékben növelheted a blogod népszerűségét.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Mindig tartsd szem előtt, hogy az elkészített szöveg nem csak tartalmi elvárásoknak kell megfeleljen, hanem minőségi elvárásoknak is. Ezért ha valóban minőségi szöveget szeretnél publikálni, adj időt magadnak a hibák javítására, a hiányosságok pótlására, valamint a pongyolán megfogalmazott mondatok újraírására.

A blogok esetében ritkán számít a mennyiség, sokkal fontosabb a minőség. Mi más bizonyítaná ezt a legjobban, mint a közösségi terjedés? Ha egy cikk valóban minőségi, érdekes, hasznos és képekkel van illusztrálva, akkor sokkal nagyobb eséllyel jut el a legtöbb helyre a közösségi csatornákon keresztül.

Hogyan érjük el, hogy a szöveg megnyerő legyen?

Rendkívül érdekes jelenségről van szó, hiszen egyazon témát el lehet készíteni úgy is, hogy valódi sikertörténet legyen, de úgy is megírhatjuk, hogy senki se olvassa el. Nem mindig magán a témán múlik az írás sikere, ám nincs egységes recept arra vonatkozóan, mit kellene tennünk. Vannak viszont ajánlások…

Csapj bele a lecsóba!

Nincs szükség hosszas és unalmas felvezetésre. A rosszul megválasztott első bekezdések nagymértékben növelik annak az esélyét, hogy az olvasó idejekorán elhagyja a cikket, sőt a webhelyet is. Ezért törekedjünk arra, hogy azonnal lényegi információkat közöljünk, legyünk figyelemfelkeltőek és lehetőleg legyen egy élvezhető stílusunk.

Javítsd a helyesírási hibákat!

Unalmas mantra, mindig mindenki elmondja, de ennek ellenére rengeteg írás hemzseg a gépelési és helyesírási hibáktól. Nem a tökéletes nyelvi készségektől lesz jó egy blog, de a hibáktól hemzsegő szövegek igénytelenséget sugallnak. Tiszteljük meg azzal az olvasót, hogy próbálunk a tökéletességre törekedni a helyesírás tekintetében is!

Tarts olvasópróbát!

Ha nem vagy biztos az írásod és a használt szókincs igényességében, olvasd fel magadnak hangosan! Már az első bekezdések elolvasása után meg fogod tudni állapítani, hogy miféle szövegezést sikerült összehoznod. Ha természetellenesnek vagy mesterkéltnek érzed, akkor fuss neki újból, javítsd a nem megfelelőnek ítélt mondatokat vagy akár fogalmazd újra az egészet!

Tördelj, emelj ki, növelj!

Az olvashatóság és a webergonómia alapját képezik a szöveges tartalmak kiemelései és tördelései. Ezek segítségével egyfajta pillanatnyi áttekintést tehetünk lehetővé az olvasó számára, hogy felismerje a hasznos tartalmakat, olvassa a cikket és lehetőség szerint eljusson a célig (konverzió).

A betű méretének növelése egy olyan sarokpontja a webergonómiának, amely láthatóan pofonegyszerű, mégis sok tartalom esetén találkozunk nehezen olvasható betűnagyságokkal. Ha foglalkozunk a szöveges tartalmaink ilyen jellegű formázásával, biztosak lehetünk benne, hogy a látogatók többet olvasnak, több tartalmunkat tekintik át.

Válassz figyelemfelkeltő címet!

Ha ellátogatsz a legnagyobb hazai hírportálok valamelyikére, azt fogod látni, hogy semmitmondó írásokat és témákat eget rengető címmel publikálnak. Fő a kattintás… Nem, mi nem erre buzdítunk téged, de a cím legyen figyelemfelkeltő és adjon kedvet az olvasáshoz! Ha sikerül ráérezned a címválasztás ízére, többen fogják olvasni a cikkeidet.

A bulváros címválasztással sokszor madárnak nézik az olvasót. Soha, de soha ne tégy ilyet és fajuljon odáig a dolog, hogy a kattintások száma felülírja a korrektséget és az igényességet!

Felejtsd el a szakmai dumát!

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor szakkifejezéseket kell használnod, de a szélesebb körnek célzott blogodban ezt próbáld egy emészthető szint alá csökkenteni! Senki sem lesz kíváncsi olyan tartalmakra, amelyeket nem ért meg.

A szakmaiságodat és a hozzáértésedet nem azzal tudod prezentálni, ha a cikkeid szövegét telepakolod a legkülönfélébb szakmai kifejezésekkel és részletekbe menő elemzésekkel, hanem inkább azzal, ha úgy el tudod mondani a mondandót, hogy azt a laikusok is megértsék.

Ha pedig mégis muszáj szakkifejezéseket használnod, akkor a láblécben vagy pedig zárójelben magyarázd meg annak a jelentését!

És végül…

Légy motivált abban, hogy mindig jobb és jobb szövegeket állíthass elő, keresd a legjobb témaötleteket, kutass a minőségi forrásanyagok után és ha van lehetőséged, készíts saját kutatáson és teszten alapuló írásokat is. Minél inkább egyedi témákat tudsz feldolgozni, annál sikeresebbé válnak a cikkeid, annál többen olvassák és osztják meg, ennek köszönhetően pedig egyre többen kerülnek kapcsolatba veled.

Céges blog esetében döntő fontosságú a közösség milyensége és nagysága, hiszen potenciális vevőszerző tevékenységről van szó, amelyeket ügyesen kihasználva profitra válthatod.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság