Céges vita – hogyan oldjuk meg?

Céges vita – hogyan oldjuk meg?

A meglepetésszerű céges vita az egyik legnehezebben kezelhető konfliktus. Amikor egy üzleti partnered képletesen falhoz szegez, az sokkoló.

Az első reakció (miután a szívverésünk visszatér a normális kerékvágásba) vagy az, hogy a másik személyt kezdjük el hibáztatni, vagy magunkat ostorozni, és végtelen belső párbeszédbe bonyolódunk arról, hogy ki a hibás, és mi a következő lépés…

Egy félreértés miatt két barátom, akik üzlettársak egy kis értékesítő cégnél teljesen fel voltak dúlva.

Olyannyira, hogy amikor elmentek egymás mellett az utcán, az egyikük (legyen Csaba) köszönt és kinyújtotta a kezét, hogy kezet rázzon, a másik (legyen Pál) pedig mintha ezt nem is látta volna, kerülte a szemkontaktust, egy monoton „szia„-t mormogott, és gyorsan elsétált mellette.

Csaba úgy érezte, mintha gyomorszájon vágták volna. Döbbenten sétált haza, és azon tűnődött, hogy mi történt.

Ez annál is inkább felzaklatta, mert korábban már beszélt Pállal a konfliktust eredetileg kiváltó zűrzavarról, és azt hitte, hogy megértette az álláspontját. Szerette volna kideríteni, mi romlott el, de a  másik férfi nyilvánvalóan nem akart erről beszélni.

Egy darabig beszélgettünk az esetről, ötleteltünk olyan stratégiákról, amelyek segíthetnek neki feldolgozni ezt a váratlan csapást, de végül úgy döntöttem, hogy kimaradok, és hagyom, hogy egyedül gondolják át a dolgot.

Teljesen függetlenül az okától, a zavaró konfliktus kibogozása időbe telik, és hiába üzleti jellegű, megzavarhatja a teljes életünket.

Elveszítjük az egyensúlyunkat, félerőből működünk, és ez a félerő is megállás nélkül azon dolgozik, hogy kitalálja ki volt a felelős, és (amennyire csak lehet) igazoljuk saját cselekedeteinket.

Lassan elveszítjük a fókuszt a munkában (és otthon is), nehezen hozunk még rutinszerű döntéseket is, és éber éjszakákat töltünk azzal, hogy a legjobb megoldáson töprengjünk. Nehéz bármit is teljes szívvel csinálni, amíg nem oldódik meg.

Komoly empátiát éreztem a barátom iránt. Ezt átélni nem jó móka.

Vigyázz magadra

Az egyik módja annak, ahogy megpróbáltam segíteni az volt, hogy meghallgattam, amikor beszélgetni akart, és azt javasoltam neki, hogy a legfontosabb:

  1. vigyázzon magára a helyzet megoldása során. A konfliktus megviseli a testet, az elmét és a lelket, erre pedig vannak stratégiák, amelyek segíthetnek megőrizni a fő perspektívát (ha nincs egy cégben harmónia, akkor nem lesz profit sem), és a konfliktust a pozitív megoldás felé mozdítani.
  2. Lélegezzen és találja meg az egyensúlyát. Egy krízis teljesen kibillent bennünket az erős érzelmek és a méltatlanság, a düh, a szomorúság és a frusztráció érzései miatt.
  3. De ne kerülje el ezeket az érzelmeket, mindenkinek joga van a saját érzéseihez, vagyis az érzelmeket és érzéseket kezeljük útmutatóként. Értékeljük és figyeljük meg kívülről, ahogyan egy színdarabot is megfigyelhetünk.

Az érzelmi energiában rengeteg erő van, és ahogy lélegzel és figyelsz, megtalálod a módját annak, hogyan használd fel, ami összhangban van a legjobb céloddal.

Nézzétek a dolgokat hosszú távon.

Annyira könnyű belefeledkezni a konfliktus forgatagába, hogy elfelejtjük: lesz holnap is, lesz jövőre is. Szánj néhány csendes pillanatot arra, hogy becsukd a szemed, és lásd magad a jövőben, amikor a konfliktus megoldódott.

Képzeld el, hogyan fogod érezni magad, ha a problémát magad mögött hagyod.

Hogyan szeretnéd, hogy az üzleti kapcsolatod kinézzen egy hónap múlva, egy év múlva?

Közben egyél rendesen, feküdj le a szokásos időben, nevess, és engedd meg magadnak, hogy időnként elfelejtsd a problémát.

Lehet, hogy ez nem könnyű, de hatásos. Engedd, hogy a belső bölcsességed csendben dolgozzon, miközben továbbra is részt veszel az életben.

Frissítsd fel a gondolataidat!

Lépj ki a konfliktusból egy pillanatra. Ahelyett, hogy ellenállnál neki, kérdezd meg magadtól: ‘Van-e itt valami ajándék – egy felhívás arra, hogy másképp nézz a problémára?”, vagy próbálj ki egy új viselkedést.

Ismerd meg a másik személyt úgy, hogy a helyébe lépsz:

  • Miért viselkedik így?
  • Mit akar?
  • Te hogyan éreznéd magadat az ő helyében?

Játssz le előre több mindent.

Vázold fel a helyzetre adott lehetséges válaszokat, és próbáld végig őket.

Szerezz egy barátot, és játssz el olyan alternatívákat is, amelyekről úgy gondolod, hogy soha nem választanád, mert annyira nem hasonlítanak a megszokott személyiségére.

Érezd jól magad a fel nem fedezett éned gyakorlásába.n!

Vedd számításba az áldásaidat 🙂

Vedd észre a jó dolgokat az életedben. Ápold a hálát és a csodálatot. Részletezzem?

***

Miután számos lehetőséget átgondolt, Csabi barátom úgy döntött, hogy emailt ír az üzlettársának. Tartózkodott tőle, hogy saját tetteit próbálja igazolni. Ehelyett elismerte a  másik érzéseit, és felajánlotta, hogy beszélgessenek gyakrabban a helyzetről. Beszélgetni kezdtek, és idővel újra jó üzleti partnerek lettek.

Néhány kérdés a jó konfliktuskezelés gyakorlásához:

  • Mi történik, amikor hirtelen céges vita és konfliktus ér?
  • Hogyan reagálok általában, és ez miben különbözik attól, ahogy viselkedni szeretnék?
  • Gondold át, mikor tapasztaltál utoljára ilyen „meglepetésszerű támadást”. Hogyan kezeltem? Mit tehettem volna másképp? Milyen következő lépéseket fogok tenni?

A céges konfliktusok miatt elveszíthetjük szem elől a nagy képet – azt, hogy mit akarunk igazán, miért dolgozunk közösen, mi a fontos, így tisztábban látunk.

Thomas Crum szerző „A konfliktus varázsa” című könyvében azt írja:

Életünk minősége nem attól függ, hogy mi történik velünk, hanem attól, hogy mit teszünk azzal, ami velünk történik.

Ez igaznak tűnik, ugye? Ennek működőképessé tétele a kulcsa annak, hogy megtaláljuk az erőnket.

Konkrét tanácsok a céges viták gyakorlati megoldásához

Ha egy céges vita nem oldódik meg hamar, az magában hordozza azt, hogy a jövőbeli döntések (vagy azok hiánya) miatt a vállalkozás tönkremegy.

Amikor valamiben nem értetek egyet, vagy valakit sérelem ér, akkor először is emlékezz, hogy ugyanazért a célért dolgoztok: a vállalkozásotok javáért.

Kommunikálj tisztelettel

A kommunikáció kulcsfontosságú a konfliktusmegoldás szempontjából. Mindenkinek aktívan meg kell hallgatnia és tisztelettudóan tudomásul kell vennie a másik véleményét, majd együtt kell dolgoznia azon, hogy olyan megoldást találjon, amely mindenkinek megfelel.

Ha eldurvulnak a dolgok, egy nem érintett személy (mediátor) bevonása is segít a megoldásban. Erre akkor van szükség, ha egyik személy sem hajlandó kompromisszumot kötni.

Fogadd el az érzéseidet, majd vedd is ki rögtön az egyenletből

A céges vitákból ki kell venni az érzelmi komponenst. Gyakran családtagok, barátok alkotják egy-egy cég üzleti partnereit.

Amikor személyes kapcsolatokról van szó, könnyű engedni, hogy az érzelmek befolyásolják a megbeszélést.

Ha az érzelmi komponens kivonása lehetetlen feladat, akkor is közvetítőt kell igénybe venni. Ezután már kevésbé áll fenn a kapcsolat tönkretételének lehetősége.

A tények összegyűjtése

A céges konfliktusok lezárásának legjobb módja a tények összegyűjtése. Ha a partnereknek mind-mind más a verziója a valóságról, biztosan nem lesz eredményes a beszélgetés. Objektivitás nélkül csak tovább fog mélyülni a szakadék minden egyes beszélgetéssel.

Találj közös nevezőt

Üzleti partnerként valószínűleg közös céllal álltatok össze, ugyanazért vágtatok bele. Ha más nem működik, térjetek vissza az alapokhoz, hogy egyetértésre jussatok a magas szintű döntéshozatalban.

Ha egyetért mindenki a végső célban, akkor újra lehet összpontosítani, hogy milyen új, akár a mostanitól eltérő döntések vezetnek el majd oda.

Ha vissza lehet nyúlni a kezdeti összhanghoz, ismét megbízhattok egymás ítélőképességében.

Legyél aktív hallgató

Ha egy céges vita során senki nem mondhatja nyugodtan végig, amit szeretnél, nem lesz megegyezés. Amíg az egyik partner beszél, a másik figyeljen oda. Tehát ne csak figyeljen, hanem odafigyeljen. Érted?

Ez jó mód arra, hogy mindenki megértse a másik véleményét, félretegye a nézeteltéréseket, hogy a nyereséges partnerségre összpontosíthasson.

Közös, akár új küldetés

A világ összes konfliktusa (nem csak a céges, vagy üzleti, vagy vállalati vitákat nézve) megoldható, ha elsőként meghatározunk közös nevezőket és akár egy új (ez eredetitől eltérő) közös küldetést.

Persze az új küldetésnek is a vállakozás javát érdemes szolgálnia. Itt is fontos, hogy a másik helyébe képzelve magunkat igazságosan, pontosan értsük meg az álláspontját.

Tekintély helyett érdekek

Ha a tekintetünkkel a céges gondokra nem pozícióból nézzünk, hanem inkább az érdekek felé fordulunk, ez is kiváló metodika a konfliktus átkeretezésére.

A pozícióból való megközelítés azt jelenti, hogy egy adott partner mit akar vagy mit nem akar tenni, míg az érdekek arra fókuszálnak, mik a közös vágyak, amikért együtt kell tenni.

A közös érdekek a rossz érzéseket új, pozitív lendületre cserélik.

Változtass környezetet

Menjetek el valahova közösen. Gyakran előfordul, hogy az összeférhetetlenné vált partnerek új környezetben új inspirációkat kapnak, és könnyebben meg tudják beszélni a legfontosabb kérdéseket, lehetőségeket és nézeteltéréseket.

Keressetek coachot

Ha nem megy másképp, el kell menni egy üzleti coachoz. A sértett partnerek általában csak ki akarják engedni a gőzt, az kell nekik, hogy meghallgassák őket, hiszen mindenki azt akarja, hogy a közös vállalkozás működjön.

Írd le a vita előtt, ami a fejedben van

Ha tudod, hogy hétfőn lesz egy vitás meetinged, jegyzeteld le ami a fejedben van. Egy vita hevében (pláne, ha az érzelmek mellé a profit nyomása is párosul) a pillanat annyira magával ragadhatja az embert, hogy egyszerűen elveszíti a fonalat, és a kis bajból nagyot csinál.

Ha viszont ott egy jegyzet és kizökkensz, elég visszanézni rá, és profin haladhatsz tovább a megoldás felé.

Szánjatok rá elég időt

Jogod van nem egyetérteni a másikkal. És neki is joga van nem egyetérteni veled. Ez teljesen normális az embereknél. A konfliktusok egészségesek, ezek segítenek a problémamegoldásban és új utakat találni.

Ahhoz, hogy ez az út közös maradhasson, és ne is lépjen át egy határt ahonnan nincs visszaút, inkább előbb, mint utóbb kell összeülni megbeszélni mindent.

Szánjatok rá időt, 5 perc alatt nem lehet egy akár évekre visszanyúló sértettséget megoldani.

Vonuljatok vissza kicsit

Amikor az üzleti vita nem oldódik meg gyorsan, akkor időről időre beszélgessetek és mondjátok el, miért érzitek úgy, hogy valamit meg kell tenni, vagy nem kell megtenni.

De ne költözzetek bele ezekbe a vitákba, vonuljatok vissza mindig kicsit, értékeljétek újra a helyzetet, használjátok ki a hétvégét, lazítsatok.

Így ha a vita ismét előkerül, békésebben, bölcsebben tudjátok majd kezelni.

Béke.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság