Cégvezetés: Mivel fázhatsz rá? Néhány tipp a gyakorlatból, hogy ne érjen meglepetés!

Székhelyszolgáltató

Az ilyen helyeken sokszor magas színvonalú szolgáltatást kaphatsz és egyszerűbb, olcsóbb is ezt választani, ha nincs szükséged folyamatosan egy irodára, de készülj fel egy NAV ellenőrzésre, ha a céged székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve. Az adócsaló és kamu cégek szinte mindegyike székhelyszolgáltatnónál van bejelentkezve, mert neki teljesen felesleges iroda és saját lakásba bejelentkezés veszélyes számukra. A NAV folytonos razziát tart székhelyszolgáltatós cégeknél. Ez akkor is kellemetlen, ha semmiféle elmaradásod nincs, mert idő és macera. Jobb esetben a könyvelő vállalja a találkozót az adóhatóság embereivel, de ez neki is plusz munka.

Megbízhatatlan raktár

Ha vállalkozásod kereskedő jellegű, és raktározni való árud van, akkor nagy odafigyeléssel válassz raktárhelyiséget! Nem mindegy, hogy van-e személyzet, bérelhető targonca, hogy zárható-e külön az általad bérelt raktár rész, van-e biztonsági őr, kamerás megfigyelés. Sajnos még ezek sem teszik biztossá, hogy minden rendben lesz, sokszor tűnnek el dolgok és a bajnak sosincs gazdája. Érdemes részletes szerződét kötni, amiben a raktár némi biztosítékot vállal a nála elhelyezett áruért, de erre sokszor nincs lehetőség, így saját biztosítást mindenképpen kötni kell.

Üzlethelyiség rossz helyen

Ha kiskereskedelemmel foglalkozol, nagyon fontos a jól kiválasztott üzlethelyiség. Hiába a jó reklám, jó áru, ha rossz helyen van a bolt, vagy a belső tér, az állapota nem megfelelő. Fontos, hogy nagy gyalogos és járműforgalom legyen az üzlet előtt, lehessen parkolni, lehetőleg ingyen, ne takarja a kirakatot vagy a cégtáblát oszlop vagy bármi más.

Ingatlanbérlés

Ingatlanbérlésnél nagyon figyelj a szerződésre és mielőtt aláírnád, mutasd meg az ügyvédednek. Egy ideje már lehet olyan szerződéseket kötni, amivel meghatározott időre a bérleti díj megfizetésére köteleznek akkor is, ha már nem használod az ingatlant. Határozott idejű szerződés, rendes felmondásnak helye nincs – szokott állni a szövegben. Ilyenkor gondolkodj el azon, hogy biztosan működni fog a vállalkozás a szerződésben megjelölt időpontig és biztos, hogy itt fog működni, mert ha előbb költöznél, akkor is fizetned kell az aláírtak szerint. A berendezés és az ingatlan állapotára vonatkozó részben arra figyelj, hogy pontosan legyen rögzítve minden apró részlet, nehogy később a te pénzedből javíttassanak meg valamit, melynek költsége nem téged terhelne.

Felesleges szolgáltatások igénybe vétele

Nagyon komoly csőbehúzásra szakosodott ügynökök és call centerek vannak szép számmal, melyek jól megírt szöveggel eladnak neked mindent, amit csak hajlandó vagy megvenni. Ilyen például a céginformáció. Jegyezd meg, hogy semmi olyat nem tudnak kínálni, ami az interneten ne lenne, ők is abból az anyagból dolgoznak, amit te is elérhetsz néhány kattintással. Nem kérnek túl nagy összeget egy vagy fél évre folyamatos információkért, de az neked felesleges kiadás, bármilyen jól és meggyőzően is hangzik az ajánlatuk.

Problémás partnerek

Végül talán az egyik legfontosabb, ha üzleti partnerekkel dolgozol, hogy mielőtt bárkivel üzletelnél, amennyire csak lehetséges nyomozz utána. Nem személyes nyomozásra kell gondolni, hanem tudd meg, a cége milyen törzstőkével, mikor alakult, van-e köztartozása. Rengeteg olyan cég létezik, ami nem fizet adót, eltűnik idővel. Ha több olyan partnered van, aki adót csal vagy csak gyanúba keveredik, komoly vizsgálatra számíthatsz magad is.

Ráadásul a problémás cégeknél előfordulhatnak szállítási vagy fizetési határidőben történő csúszások. Komoly körbetartozások vannak folyamatosan és ebbe belebonyolódni nagyon hátráltató, hiszen a pénzed másoknál áll, akiknek fizetned kéne, de nem tudsz, döngetik a kaput. Partnereket veszíthetsz és csökken a profit.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság