Egészségügyi marketing: a siker 6 titka

Bormarketing: célcsoport meghatározás

Az egészségügyi internetes marketingről még nem esett szó a WM.ma-n, pedig a speciális tudásigény miatt ez is külön szakértelmet kíván, akárcsak a szállásmarketing, vagy turisztikai marketing.

Az eredményes egészségügyi marketing az avatatlanok számára nagyon zavaros képet nyújt, de az alábbi összefoglalóval 6 vázlatponton keresztül (remélem) össze fog állni a kép mindenki számára, a végén egy “Aha!” homlokra csapással egyetemben. Nem mind a 6 pont kötődik a világhálóhoz, de ezeket is beletettem a listába, mert így láthatóvá válik az internetes marketing csatornák pontos szerepe és lehetősége.

1. Orvosok egymás közti ajánlása

Sok, az egészségügyhöz kötődő szolgáltató cég éltető eleme az orvosi továbbajánlás. Az orvosok által kezelt betegek továbbirányítása az egészségügyi szolgáltatóhoz nem véletlenszerűen történik, hanem tudatos, előre megírt sikerterv alapján zajlik. Ahhoz, hogy az ilyen jellegű professzionális áttételek működjenek, a kapcsolatokat folyamatosan olajozni (ápolni) kell.

2. Folyamatos online marketing

Széles körű kommunikációs csatornák, amelyen az egészségügyi marketing fő, és állandó lehetőségeit jelentik:

  • Saját weboldalak akár altémákra bontva;
  • Közösségi média eszközei (pl. hasznos Youtube bemutató videók);
  • Ingyenes és fizetős Google Play / Apple Store mobil alkalmazások;
  • Blogolás szakértői blogokon;
  • Fórumozás + Fórum üzemeltetés;
  • Facebook és ADWords hirdetési kampányok;
  • Kuponok,
  • stb.

Attól függően, hogy egy vállalkozás hogyan használja ki ezeket, érhet el nagy nyereséget, vagy éppen még nagyobb veszteséget is.

3. Branding

A saját, a többi piaci szereplőtől egyértelműen megkülönböztethető arculat nélkülözhetetlen egy egészségügyi vállalkozás életében. A hatékony brand építéshez először a megfelelő szlogent, és üzenetet kell megalkotni, majd ezt minél több helyre eljuttatni. A szlogen megalkotásához hasznos tippekkel itt szolgálunk!

4. Internal Marketing

Az Internal Marketing azon kommunikációs eszközöket foglalja magába, amelyekkel a már meglévő pácienseket lehet célba venni. Ilyen lehetőség a plusz szolgáltatások felajánlása.

5. External Marketing

Az External Marketing a potenciális betegeket veszi célba, a reklámok online felületeken (bannerek, szöveges hirdetések, PR cikkek, reklámvideók) formájában éppen úgy megjelenhetnek, mint offline csatornákon: óriásplakáton, TV-ben, metrókon. Ezek a reklámok azokat szólítják meg, akik éppen egészségügyi kérdéseikre keresnek válaszokat és megoldásokat.

6. Public Relations (PR)

A Public Relations, rövidebb nevén a PR (“píár”) egy pontosan megtervezett és felépített kommunikációs tevékenység a célpiac irányába. A legismertebb csatorna a PR cikk (lehet online hírbe csempészett reklám, vagy egy újságcikk is, de még a szakértői interjúk is ide sorolhatók).

A Public Relations egy jól összerakott üzenettel és időzítéssel erőteljesen képes az emberek tömegeinek megszólítására és befolyásolására a helyes döntés irányába. A mi saját PR cikk szolgáltatásunk egyébként itt érhető el.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság