Egy ENTER egy állás? Szerinted tudsz önéletrajzot írni? Hasznos tippek önéletrajzíróknak!

Állásinterjú

Az alábbi poszt egy valódi Önéletrajzidomártól (Tóth Zúzmara Zolitól) érkezett, fogadjátok jó szívvel, de ami fontosabb: fogadjátok meg a tanácsait. Annál is inkább, mert Magyarország egyik legexkluzívabb éttermét vezeti évek óta nem kis sikerrel, és ha valaki tudja, milyen a jó önéletrajz, akkor az ő. 

Mire is pályázol? Önéletrajz tippek

A HR-esek órákat tudnának nektek mesélni, hogy milyen önéletrajzok érkeznek be a postafiókjaikba egy-egy meghirdetett állás után.

De, én most személyes tapasztalatokat osztanék meg veletek röviden, mert mindkét oldalon álltam már.

Bár az utóbbi években csak felvételiztetnem kellett, nehogy azt higgyétek a FÖRMEDVÉNYEITEKET olvasva olyan könnyű Delete-et nyomni és továbblépni egy kiadós válasz helyett, csak hogy tudd.

Te, aki írtad, hiába vársz választ, Én akit pedig felhúztál az önéletrajzoddal, hogy írjam le kedvesen, hogy nem kellesz?!

Állásinterjú

Lehetsz egy zseni az életben, ha papíron lúzer vagy.

  • Lehet, hogy Te még nem érzed át, de elmondom, az önéletrajzod Te magad vagy!

Az első betűtől az utolsóig, írj igazat!

  • Ha már nem vetted a fáradtságot, hogy begépeld a saját adataid egy doksiba, akkor végy egy sablont, amit százszámra találsz a neten, csak ne felejtsd el használatkor a minta bejegyzéseket kitörölni! Ki kíváncsi egy Minta Péterre, vagy egy Minta utca 16-ban lakó pályázóra?!
  • Most jön az első kiesési pont, a fénykép! Elég, ha csak egy igazolványméretű képet küldesz, amin egyenesen belenézel a kamerába. És természetesen nem sötétben, vagy helikopterről készítették rólad.

És felejtsd el az iwiw-es, facebook-os, myvip-es, „mittudomén” hol megosztom, pózolós, felfele nézős, mellkidobós, félig fekvős, izompólós, félmeztelen képeket! Persze ha fehérnemű modell akarsz lenni, akkor ezzel a ponttal Te ne foglalkozz!

  • Mindegy milyen típusú önéletrajzot készítesz, szorítkozz a lényegre!

Ha pincérnek jelentkezel, szerinted kit érdekel, hogy te szabás-varrás tanfolyamot végeztél?!

  • A megszólítás mindig fontos, ha kell, járj utána kinek kell név szerint címezni a pályázatot, ez szimpátiát kelt. Ennek az ellenkezőjét csak akkor éred el, ha elírod a címzett nevét!
  • A második, munkáltatót azonnal elrettentő pont: a helyesírás!

Olvastasd át az irományod, ha nem vagy biztos magadban!

Ha az írásbelin átjutsz, a szóbelin már nem lehet akkora gondod.

Kérlek, figyelj a kis-nagy betűkre is, még ha pontokba is szeded az életed az önéletrajzodban. Az elütések sem megengedhetők, mert hanyagságról árulkodhatnak.

  • Ha százéves munkatapasztalattal rendelkezel, légy rá büszke, de nem kell kiírni az összes eddigi melóhelyedet. A fontosabb állomásokat emeld ki!

Ha kevés a tapasztalatod, akkor se akarj többnek tűnni, mint amilyen vagy.

  • Ha már úgy hozta az élet, hogy viszonylag sokszor váltottál munkahelyet, írd alá a váltás indokát, ha publikus. A sok munkahelyváltás bizalmatlanságot szülhet a munkaadóban.
  • Miután végeztél, – vagyis úgy gondolod,- olvasd át az egészet.

Telefonszám hiánya esetén szerinted nyomozok majd utánad?

Az e-mail címed, ha lehet, ne legyen komolytalan. Ez is lehet egyfajta fokmérője az önreklámodnak.

  • Ha rám hallgatsz, minden egyes állásra egyedi önéletrajzcsomagot állíts össze.

Csodát egyből azért ne várj, most hogy ezt elolvastad, de tettél egy lépést előre, hogy kiugorj a tömegből.

Sok sikert!

Ha pedig hasznos volt a poszt, oszd meg minél több emberrel -nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság