Empátia és együttérzés: egyetlen jó vezetőből sem hiányozhatnak!

empatia-es-egyutterzes-egyetlen-jo-vezetobol-sem-hianyozhatnak

A menedzserek és vezetők legfontosabb feladata, hogy motiválják munkatársaikat, a legjobb teljesítményre ösztönözzék őket, ezáltal végső soron elősegítve a vállalat növekedését.

Nagy kihívás ez mindenkinek, aki vezető pozícióban dolgozik. Csak az tud tartós sikereket elérni, aki magabiztosnak és szociálisan kompetensnek érzi magát erre a feladatra, ezért lényeges, hogy az empátia és az együttérzés soha ne hiányozzon egyetlen vezetőből sem.

Vezess empátiával

A munkahelyekre ma már nem a vasfegyelem, a katonás jelleg és a hierarchia a jellemző.

Az intenzív alkalmazotti lojalitás kulcsszava sokkal inkább az empátia. Ez az a közeg, amely egy csapatot és egy vezetőt erős egységgé köt össze.

Hogy mit jelent az empátia a vezetésben, és hogyan egyeztethető össze az empatikus viselkedés a következetes, teljesítményfüggő vezetéssel?

Az empátia a vezetés kontextusában azt jelenti, hogy tisztelettel bánunk az alkalmazottakkal a mindennapi és a nehéz munkahelyi helyzetekben egyaránt.  Sok vezető tart attól, hogy elveszíti tekintélyét és tiszteletét munkatársai körében, ha empatikus vezetési stílust alkalmaz.

Az empatikus vezetői magatartás azonban nem azt jelenti, hogy valaki gyenge, megértő és túlságosan barátságos felettesnek mutatkozik. Egy jó menedzser a példakép és az autoritás érthető és megfelelő keverékét képviseli.

empatia-es-egyutterzes-egyetlen-jo-vezetobol-sem-hianyozhatnak

Együttérzés és megbecsülés

Az együttérzés és a tevékenységük iránti megbecsülés mellett az alkalmazottak egyre inkább elvárják, hogy munkájuk értelmes, mondhatni hasznos legyen.

Fontos, hogy vezetőként a „mit” és a „hogyan” mellett sokkal inkább kommunikálják a „miértet” is. A jövő nemzedékének nem lesz elég egy jó fizetés, hogy hűek maradjanak a céghez.

A belső motiváció szerepe egy cég fejlődésében

A legtöbb cég felismerte, hogy a mai generáció igényeihez alkalmazkodva a belső motivációt is figyelembe kell venni a vezetésnek.

Ez bizonyíthatóan magasabb munkavállalói elégedettséghez és az ehhez kapcsolódó teljesítménynövekedéshez vezet. Ezenkívül az alkalmazottak belső motivációjával a vezető természetes tiszteletet és egészséges tekintélyt nyer.

Ahhoz, hogy a belső motiváció sikeresen működjön egy cégnél, feltétlenül empatikus felsővezetési stílus szükséges.

A vezető példaképként támogatja és elősegíti munkatársai önmotivációját, felelősségvállalását, változási hajlandóságát.

empatia-es-egyutterzes-egyetlen-jo-vezetobol-sem-hianyozhatnak

Hogyan motiválhatod vezetőként empatikusan a munkatársakat?

A következő 4 módszert alkalmazd:

  1. Azonosítás

Menedzserként megbízható példaképnek kell lenned alkalmazottjaid számára. A munkatársaidnak büszkéknek kell lenniük arra, hogy veled dolgozhatnak.

  1. Ihlet

Lelkesítsd inspiráló jövőképpel és célokkal munkatársaidat.

  1. Értelem

Segítsd elő nézőpontokon és gondolkodásmódon keresztül munkavállalóid önmotivációját. Az alkalmazottak jobban hisznek magukban és abban, hogy mit tudnak elérni a vállalatnál.

  1. Egyéniség

Egyéni támogatással motiváld az egyes munkatársaidat, érdeklődj folyamatosan ügyeik és igényeik iránt.

Végezetül egy jótanács

Az empatikus vezetők képesek bizalmi kapcsolatot kiépíteni az alkalmazottakkal, ezáltal fenntartható és hosszú távú sikerhez vezetik cégüket!

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság