Hogyan lesz egy szállás online reklámja eredményes?

Mivel a turisztikai szegmens internetes marketingje nagyon sok témát kínál fel (utolsó cikkünk címe ez volt: online szállásmarketing: a fotók és képek jelentősége), így most az eredményes webes kampányokról olvashatsz egy kis összefoglalót. Ahhoz, hogy egy szállásod internetes reklámja valóban sikeressé váljon, négy fő szempontot mutatok be.

Ezen szempontok a következők:

 1. Először is definiálnod kell a szállásod célpiacát. Például azt, hogy családdal érkező vendégek-e a célcsoport, vagy esetleg a vadászattal foglalkozó utazókat kívánod-e vendégül látni.
 2. A célcsoportod meghatározása után célszerű utána járni, hogy az adott csoportba tartozó vendégek milyen internet használati szokásokkal rendelkeznek (hol, milyen híroldalakon, közösségi oldalakon, fórumokon vannak jelen).
 3. Ezt követően olyan online eszközökkel kell hirdetni a szolgáltatásainkat, amelyek segítségével forgalmat generálhatsz a szállásod számára (pl. targetált bannerek a vadászati portálokon).
 4. Ezen reklámcsatornák sikerét, illetve hatékonyságát érdemes folyamatosan ellenőrizned. Ha nem felel meg az elvárásaidnak, akkor keresd meg a hiba okát, és  tanulságokat levonva fordulj más, hatékonyabb eszközökhöz.
Először is definiálnunk kell a szállás célpiacát
Először is definiálnunk kell a szállás célpiacát

Miként lehetséges ezt a valóságban is véghezvinni?

Haladjunk csak sorban, pontról pontra. Szemléltetésképpen egy igen egyszerű példa kerül bemutatásra, amellyel a felsorolt szempontok mindegyikét lehetséges illusztrálni.

Adott egy panzió, amelynek minden év augusztusában néhány hét erejéig a fesztiválozó fiatalok válnak a célcsoportjává. Ha általánosságban nézzük ezeket a fiatalokat, akkor kiderül, hogy mindannyian rendszeresen használják az internetet, jómódú családi háttérrel rendelkeznek, és egyetemen vagy főiskolán tanuló diákok. Többnyire ezek a személyek, már az előző év fesztiváljain is részt vettek, így visszatérő vendégeknek számítanak.

Ezen célcsoport online használati szokásainak kutatásaiból többnyire ez derül ki:

 1. a Facebook áll az első helyen,
 2. az internetes blogok olvasása,
 3. az e-mailezés, 
 4. a Google-ban történő keresgélés is kiemelkedő népszerűségnek örvend a körükben.

Online marketingcsatornák:

A fenti célcsoport esetében érdemes Adwords reklámokkal próbálkozni, de a SEO is sikeresen alkalmazható. A SEO esetében nem mindegy, hogy milyen kulcsszavakra optimalizálunk. Fontos, hogy ezeket a kulcsszavakat (pl a “fesztivál neve + város”, “fesztivál neve + olcsó szállás”, “szállás+ fesztivál neve”) helyesen határozzuk meg.

 1. Hasznos lesz, ha e-mailes reklámkampányokat is beiktatunk.
 2. Létrehozhatunk egy weboldalt, vagy akár egy blogot a szállásunk részére. Ezen a blogon aztán rendszeresen beszélgethetünk, kommunikálhatunk a célközönséggel, valamint az éppen aktuális kedvezményekről is értesíthetjük őket.
 3. Ugyanerre alkalmas lehet egy Facebookon létrehozott oldal, amellyel a szállásunkat népszerűsíthetjük, vagy akár egy Facebookos hirdetést is elindíthatunk.

A felsorolt módszerek együttes alkalmazásával széles körben szerezhetünk vendégeket.

Érdemes előre kidolgozni az ütemtervet és elkészíteni a költségvetést.

A marketing akció beindulása után rendszeresen kísérjük figyelemmel, hogy mely elemek azok, amelyek a kívánt forgalmat generálják számunkra, és azok, amelyek kevesebb sikert aratnak, kiiktathatók.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság