Értékesítési oldalak: hogyan adhatunk el az interneten eredményesen?

Vedd meg!

Az Interneten történő kereskedésre, ezen belül a közvetlen értékesítésre két fő üzleti modell alakult ki: a direkt értékesítési oldal és a webáruház. A direkt értékesítési oldal legfőbb ismérve, hogy csak egy vagy két terméket kínál eladásra, a webáruházban pedig többnyire nagyobb számú termék értékesítése történik. Az értékesíteni kívánt termékek számán kívül van még egy pár fontos különbség, amivel nem árt tisztában lenni.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Webáruházak

A webáruház üzleti modell tekintetében a vevő önkéntes jelenlétére és vásárlási  motivációjára alapoz. Nem irányítja az áruházba „betérőt” hanem vásárlásában támogatja, és segíti a lépések során folyamatában, a döntések meghozatalában. A webáruház nem más, mint a fizikailag megtalálható boltok online megfelelői.

Nagy értékű vagy teljes termékcsoportok értékesítése

Egy boltba – még ha nem is rögtön, de – vásárlási szándékkal lépünk be. A boltban az eladók ezt tudják, és többnyire nem akarnak rábeszélni egyik termékükre sem. Segítőszándékkal állnak a hátunk mögött, hogy ha kérdésünk lenne, azonnal tudjanak rá válaszolni. Azt, hogy melyik terméket vásároljuk meg, teljesen ránk bízzák, a döntés a mi kezünkben van.

Egy webáruház szintén ezt az elvet követi. A döntés a vásárló kezében van, így a jó webáruház nem irányítani akarja, hanem segíteni, támogatni őt. Az ilyesfajta hozzáállás pozitív élményt hagy a vevőben, így legközelebb is visszatér. Gondolj bele: szeretsz olyan üzletbe menni, ahol az eladók lépten-nyomon rá akarnak valamire beszélni? Nem hiszem…

Ezt az alapelvet követve azokat a termékeket éri meg a webáruházakon keresztül értékesíteni, mely termékekhez nem szükséges sok ismeret.. Ezek – az ismeretanyaghoz való viszonyítási alapként jelezzük – lehetnek könyvek, ruházati termékek, televízió, laptop, stb..

A vevőnek nincs választása
A vevőnek nincs választása

A direkt értékesítési oldalak

A webáruházakkal szemben a direkt értékesítési oldalakra a személyes értékesítési stílus a jellemző, mintha egy üzletkötővel beszélgetve vásárolnák meg termékeket. Ilyenkor megfigyelhetjük, hogy az üzletkötő szinte folyamatosa beszél, adagolja az információkat. Úgy kérdez, hogy biztosak legyünk benne, hogy félemberek lennénk anélkül a biztosítás nélkül, amit kínál nekünk. De a teleshopok is ugyanezen az elven működnek, hiszen olyan szépen, hosszan és meggyőzően tudják ecsetelni egy seprű tulajdonságait, hogy azon kapjuk magunkat, hogy már telefonálunk is, vásárlási szándékkal. Ennek az üzleti modellnek pont ez a lényege!

A direkt értékesítési oldalak működésüket nézve a vásárlónak nem sok lehetőséget adnak, a döntést, az irányítást uralják a vásárló helyett és felett. Egy meghatározott kérdéskörön végigvezetve arra veszik rá a vevőt, hogy vásárolják meg az adott terméket.

A direkt értékesítési oldalak leginkább egyetlen hosszú oldalból állnak, és csak ömlik a sok információ. Előnye is lehet ennek a megoldásnak, hiszen az olvasó mást sem csinál, mint hogy olvas, más választása úgy sincs.

Ha ilyenünk van, figyeljünk arra, hogy ne érződjön rajta az erőszakosság. A lényeg mindig ugyanaz: a kezdő lépéstől az utolsó lépésig egy egyenes, lineáris folyamaton vezesse végig a vásárlót úgy, hogy közben ne lehessen kilépni belőle, ne tudja csak úgy otthagyni az oldalt.

A direkt értékesítési oldalakon keresztül több információt juttatunk el az esetleges vásárló felé egy adott termékkel kapcsolatban, ezzel együtt pontosabban tudjuk szabályozni az információáramlás ütemét is, mint a nem lineáris szerkezetű oldallal. A lineáris szerkezetű oldalak alkalmasabbak a meggyőzés és a vágykeltés életre hívására, a komplex termékek eladására.

Az értékesítési logikából kifolyólag nem adnak lehetőséget arra, hogy a vevők választhassanak, csak kevés esélyt adnak arra, hogy a vevők rosszul (értsd: nem vásárlás) dönthessenek, így egészében véve kevés mennyiségű értékes információ adható át a vásárló részére.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság