Ezért legyél pontos, ha üzleti tárgyalásra mész!

Ezért legyél pontos, ha üzleti tárgyalásra mész!

Itt ülök az étteremben egy cappuccino és egy narancslé társaságában. Egy cégvezető találkozóra hívott, afféle partnerkapcsolatot építeni. Ő keresett meg, nem pedig én őt. 

A helyet és az időpontot többször is egyeztettük, mégis késik már vagy 20 perce, ha hívom, akkor foglalt. Közben persze hasznosan töltöm az időt, vázlatot írok egy poszthoz és elintézek pár fontosabb levelet. 30 perc után megjelenik, kényelmes tempóban sétál, a telefon a füléhez tapadva.

Észrevesz, de köszönés helyett flegmán csak felém mutat az ujjával, hogy „Látlak ám!„, de nem jön ide, csak kényelmesen megáll az ajtóban, és mosolyogva telefonál tovább. Egy perccel később úgy döntök: semmi gond, lezárom a laptopomat, fizetem a számlámat, és ágyő!

Amikor kisétálok az étteremből, háttal áll az ajtónak, engem meg nem nagyon érdekel, hogy mi fog történni, ha meglátja, hogy leléptem… inkább veszek a közelben valami nasit az esti mozihoz.

Ezért legyél pontos, ha üzleti tárgyalásra mész!

Az üzleti életben a megbízhatóság alapkövetelmény, és az egyik jele a pontosság. A pontossággal gyakorlatilag azt mutatod meg, hogy a másik fél fontos a számodra.

Persze mindenkivel megesik, hogy egy-egy találkozóról, vagy üzleti megbeszélésről késik. Ekkor se csüggedj, egyszerűen csak kezeld le ezt a megfelelő módon!

Ma már nem csak irodában szokás üzleti megbeszélést tartani, hanem egy oldottabb légkörű kávézó, vagy egy étterem is szuper megoldás, de nem ritka a Skype-on, vagy a Viber-en folytatott tárgyalás sem.

A közös ezekben a megoldásokban az, hogy a kimondott-kimondatlan üzleti szabályok itt is érvényesek: ragaszkodni kell a pontos érkezéshez, és a felesleges beszédet pedig el kell kerülni. Ahhoz, hogy hatékony lehess, mind a munkádat, mind önmagadat pontosan meg kell szervezed.

Az első benyomás különösen fontos, ezért törekedj arra, hogy ez a benyomás minél jobb legyen!

Előfordulhat persze, hogy minden igyekezeted ellenére jön a vis major (közlekedési dugó, autó leáll, késik a vonat, stb.), vagy épp csak bal lábbal keltél fel és semmi nem jön össze. Ilyen esetekben őrizd meg a hidegvéredet, és tégy meg pár dolgot a kellemetlen helyzet kezelésére.

  • Amint észreveszed, hogy késni fogsz, jelezd el a partnerednek (hívd fel, vagy küldj egy rövid sms-t)! Ha csak a késést követően kérsz elnézést, rossz fényben fogsz feltűnni a másik előtt, még akkor is, ha elnézően mosolyog rád. Mi történik, ha időben szólsz a késésről? Ha a partnered tudja, mennyit fogsz késni, ki tudja majd használni az idejét: tud írni 1-2 fontos e-mailt, el tud intézni pár telefont. Így nem csak elüti az idejét, hanem értékesen tölti el azt, nem pedig az óráját nézegeti idegesen, hogy mikor jössz már végre.
  • Mindig próbáld megsaccolni, mennyit késtél. Az őszinteség célravezető: ha 5 percet mondasz, ne késs fél órát!
  • A késésedet csak akkor fogd a körülményekre, ha igazak. A forgalmi dugó is csak akkor gond, ha nem indultál el idejében.
  • Megérkezésed után kérj elnézést újra, de ne magyarázkodj hosszan!

Sokféle embertípus van: vannak, akik minden eseményre, találkozóra jóval korábban érkeznek, és olyanok is, akik hiába sietnek, mindenhonnan elkésnek. Ha neked igazán fontos a pontosság, akkor ezt a találkozó egyeztetésekor közöld a másik féllel, és ne felejtsd el azt sem megbeszélni vele, hogy mennyi ideig érsz rá.

Fontos megemlíteni, hogy minden ország és kultúra másképp kezeli a pontosság és késés kérdését. Van, ahol 10-20 perc késés sem jelent gondot, máshol pedig a percnyi pontosság alapkövetelmény.

Első üzleti megbeszélés alkalmával, amikor a felek még nem ismerik egymást, alapvető a percnyi pontosság. Ha mi vagyunk a meghívó felek üzleti ebéd, kávézás esetén, menjünk oda idejében a megbeszélt helyszínre, és ellenőrizzük le, hogy minden megfelelő-e, van-e hely, szabad-e az asztal.

Az üzleti életben nem szabad nagyvonalúan bánni a másik drága idejével, mert olyasmit veszünk el tőle, amit nem adhatunk neki soha vissza.

Fontos megbeszélés esetén a késéssel magunkkal is kiszúrhatunk: a megbeszélés a kedvünkért nem feltétlenül fog meghosszabbodni a késés idejével.

Tiszteld meg a másikat, indulj el mindig időben, és légy pontos!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság