10 tipikus hibalehetőség a honlapodon – ellenőrizd!

A felhasználük nem igazán türelmesek
A felhasználük nem igazán türelmesek

Az online marketing nem csak arra mutat rá, hogy mit kell tenni a világhálón sikerért, hanem arra is, hogy milyen hibákat kell elkerülni. Az alábbi tíz hiba többnyire megtalálható a weboldalakon. Ha nagyobb konverziót szeretnél elérni, ellenőrizd a lista alapján a saját oldaladat és ha kell javítsd is ki mindet.

Első hiba: amikor külön nyitólappal, vagy videóval fogadod látogatóidat, így rabolva idejüket

„A mai rohanó világban…” egy érdeklődő alig négy másodperc alatt el is dönti, hogy marad-e a weboldaladon vagy sem. Ha ebből az értékes négy másodpercből időt vesz el a videód kötelező megtekintetése, akkor a látogató biztos, hogy el fog menni. Ha adsz valami plusz információt a videóval, természetesen alkalmazható, de ennek megítélése eléggé szubjektív, és nem biztos, hogy mindenkit érdekel.

Második hiba: számukra érdektelennek információkkal fogadod a látogatóidat

Semmitmondó nyitólap, képek hiánya, a főnök bemutatása. Ez egy teljesen rossz érkezési oldal, hiszen az első hibánál már láthattuk mennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy a látogatót maradásra bírjuk. Már az első pillanatban olyan információkat, képeket ossz meg látogatóddal, ami arra ösztönzi őt, hogy maradjon a weboldaladon és tovább olvasson.

Felhasználóbarát weboldal: ne rabold a látogatók idejét
Felhasználóbarát weboldal: ne rabold a látogatók idejét

Harmadik hiba: a szövegek olvashatatlanok, értelmezhetetlenek

A szövegek rendezetlensége az egyik legnagyobb hiba, mely egy weboldalon megtörténhet. Ha egy érdeklődő csak egy halom szöveghalmazzal találja szemközt magát, akkor menekülni fog a honlapról. Teszteld le úgy, hogy többekkel elolvastatod a szövegezést, és a véleményüket komolyan veszed.

Negyedik hiba: nehezen található menüpontok, linkek

Mindennek megvan a maga helye egy weboldalon, így a navigációs eszközöknek is. Ezek egyértelműsége nagyon fontos. Felesleges kísérletezgetni új megoldásokkal, nem ettől lesz egyedi a vállalkozás honlapja!

Ötödik hiba: lassú betöltődés, sehova nem mutató linkek

Ne felejtsük el, az idő pénz, még a látogatónak is. Az olyan oldalak, melyek lassan töltődnek be, az olyan linkek, melyek oldala már megszűnt, vagy „A keresett oldal nem található!” jelzést mutatnak, semmire sem vezetnek. A látogató türelmét veszti, és tovább lép. Érdemes minden részletet rendbe hozni a céged honlapján, és a kimenő linkeket folyamatosan ellenőrizni kell!

Hatodik hiba: nem valós tartalom

Ha nincs aktualizálva a honlap tartalma, akkor a látogatóban kételkedést fog ébreszteni. Ezért a szolgáltatások árait, az aktualitásokat mindig frissen, naprakészen kell tartani.

Hetedik hiba: kapcsolatfelvétellel kapcsolatos problémák

Ha nem működik az e-mail cím, vagy nincs is (online világban élünk ezt mindig tartsuk észben), a telefonszám megváltozott, akkor nincs sok esély arra, hogy több ügyfelet szerezz, vagy a visszatérő megrendelők megkeressenek. Az a cél, hogy mindenkit megtartsunk magunkat, aki érdeklődik nálunk. Ne a kapcsolatfelvételen bukjon el egy lehetséges foglalás.

Nyolcadik hiba: háttér zene alkalmazása

Sok honlapon hallható háttér zene ma is, ami nem mindenkinek tetszik. A legtöbb keresgélés leginkább az esti órákban, – kisgyermekes családoknál, amikor a gyerek alszik – történik meg. Ilyenkor a zenei hatás zavaró tényezőként lép fel, és a látogató rögtön be is zárja az oldalt, nehogy felzavarja például a kisgyereket az álmából. A kellemes hangulatot inkább képekkel, egyéb grafikai eszközökkel érd el.

Kilencedik hiba: flash weboldal

A látványos megjelenés miatt nagy népszerűségnek örvend a flash honlap készítése, melynek sajnos több a hátránya, mint az előnye. Egyrészt a keresőrobotok nehezen igazodnak el rajta, egy „kezdő” internetező pedig nem is tudja értékelni. Többször okoz problémát a betöltődés tekintetében, ráadásul a lényeges szempontokról eltereli a figyelmet. Ha mindenképpen flash megoldásokat szeretnél használni, akkor csak a képgalériáknál használd.

Tizedik hiba: nem szentelsz elég figyelmet a honlapodra

Ha úgy tekintesz a céges oldaladra, mint egy teljesen összhangban lévő online rendszer egyik fontos elemére, akkor fogja csak elérni a kitűzött célokat.

Egy kapcsolódó érdekesség a szállásokról: a világon közel 40 százalékos az online foglalások aránya, ezért a weboldal szakszerű menedzselése elengedhetetlen az online marketing területén.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság