Ferrari 250 GTO, a világ legdrágább autója

ferrari-250-gto-a-vilag-legdragabb-autoja

A Ferrari 250 GTO minden idők legdrágább és legkívánatosabb klasszikus autója. A gyűjtők rekordárat, akár 70 millió dollárt is fizettek egy példányért, ha találnak eladó darabot. De miért olyan ritka, áhított és különleges a 250 GTO?

ferrari-250-gto-a-vilag-legdragabb-autoja

Technológia

A Ferrari 250 GTO nagyon kevés példányszámban készült, mint versenyzésre épített, de utcai használatra is alkalmas sportautó. A GTO a Gran Turismo Omologato rövidítése.

Az autó szíve a hosszú, ívelt motorháztető alatt található: ez a Colombo, mely közel 300 lóerős teljesítmény leadására képes. A 60 fokos dőlésszögű könnyűfém motor a Ferrari 1947-es modelljeihez nyúlik vissza és a legendás Gioachino Colombo mérnök tervezte.

A 250 GTO fejlesztéséhez Giotto Bizzarrini és csapata a 250 Testa Rossa versenymotorját használta.

A hivatalos adatok szerint a GTO 12 km/órával gyorsabban fut, mint a 250 GT SWB és 280 km/h végsebességre képes. A Ferrarit emellett az 1961-ben, a Genfi Autószalonban bemutatott Jaguar E-Type is motiválta, amely első versenyei után komoly ellenfélnek számított a GT kategóriában.

Más gyártókhoz hasonlóan a Ferrari is a nemzetközi sportjog szabályait alkalmazta a GTO megalkotásához. A karosszéria, amelynek formáját a Ferrari technikusai és Sergio Scaglietti fejlesztették ki, a Short Wheel Base-hoz hasonlóan könnyűfémből készült.

Mítosz

Maga a márka karizmája már önmagában a mítosz része: a 250 GTO a rendkívül fejlett versenytechnológia és a sorozatgyártáshoz közel álló sportautó kombinációja révén válik különleges Ferrarivá.

A vezetésért és a sebességért rajongó gyűjtők, mint amilyen Nick Mason, nagyra értékelik ezt a praktikus sokoldalúságot, hiszen a GTO ugyanolyan szórakoztató közutakon, mint versenypályán.

A hagyományos V12 lenyűgöző hangzásával éppúgy része a karizmának, mint a kerek, sallangmentes karosszériavonal, amelynek végső formáját Scagliettitől kapta.

A motorsportban elért sikerek is a legendát erősítik: három világbajnoki címet szerzett a Ferrarinak 1962 és 1964 között. Ezen kívül két összetett győzelem született a Tour de France-on és a GT-n, valamint a legrangosabb állóképességi versenyeken Le Mansban, Sebringben, Goodwoodban, a Nürburgringen.

ferrari-250-gto-a-vilag-legdragabb-autoja

Mennyire ritka a 250 GTO?

A 250 GTO eredeti verziójából mindössze 36 példány készült 1962-ben és 1963-ban.

1964-ben további három 250-es GTO készült aerodinamikailag továbbfejlesztett karosszériával, amely laposabb, szélesebb és rövidebb volt, mint az eredeti verzió.

Prominens GTO tulajdonosok

A GTO-tulajdonosok illusztris körébe jelenleg Ralph Lauren divatmilliárdos, Sir Anthony Bamford (JCB) brit építőgépmágnás, az olasz üzletember és a bresciai Forma-1-es csapat volt tulajdonosa, Giuseppe Lucchini, valamint Nick Mason zenész tartoznak.

A Pink Floyd dobosa, Nick Mason az egyik leghűségesebb GTO-tulajdonos. Mintegy 40 éve vásárolta a 3757GT alvázszámú Ferrari kupét, melynek rendszáma stílszerűen „250GTO”.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság