Foglalkozások, melyekkel biztosan sikeres karriert futhatsz be a jövőben

foglalkozasok-melyekkel-biztosan-sikeres-karriert-futhatsz-be-a-jovoben

A digitalizáció előrehaladtával folyamatosan új szakmai területek jelennek meg a piacon. Bizonyos foglalkozások háttérbe szorulnak, mások előtérbe kerülnek, és eleve magasabb béreket, jobb karrierlehetőségeket kínálnak.

Hogy milyen szakmák előtt áll óriási jövő, és melyek azok a területek, ahol garantáltan élhető fizetések és lehetőségek várnak ránk? Lássuk!

foglalkozasok-melyekkel-biztosan-sikeres-karriert-futhatsz-be-a-jovoben

3D nyomtatás szakértő

Sok területen az egyes alkatrészeket már nem kézzel készítik, hanem egyszerűen, 3D nyomtatókkal gyártják. Ezt a technikát használják ma már többek között a repülőgépfejlesztésben és az orvostudományban, de lassan alig lesz olyan iparág, ahol nem tudják alkalmazni.

Épületinformációs modellezési menedzser, vagyis BIM menedzser

A BIM menedzser egy építőmérnök, aki az épületinformációs modellezés (BIM) és a digitális építési eljárások megvalósításáért felelős. A feladatkör magában foglalja a digitális 3D modellek létrehozását például az építőipar területén. A menedzserek olyan jó vizuális képzelőerővel rendelkező mérnökök, illetve technikai szakemberek, akik a digitális telephely vezetését végzik.

Kiberbiztonsági szakértő

A világhálón is létezik lopás és csalás. A kiberbiztonsági szakértők ezért egyfajta digitális rendőrségként vigyáznak adatainkra, pénzünkre és egyéb virtuális értékeinkre. Megvédik egy cég adatait és tanácsot adnak a cégeknek az informatikai biztonság terén. Már ma is kimagasló szerepkörük van!

Adattudós

Ma már hihetetlen mennyiségű adat létezik – mind írott formában, mind az interneten. Az adattudósok online adatbázisokkal és keresési algoritmusokkal dolgoznak, ezért nagyon jól kell ismerniük a számítástechnikát. A vállalatok számára előnyösek az adatkutatók, mert biztosítják, hogy a fontos információkat könnyebben megtalálják és felhasználják.

Drónpilóta

Ez inkább hobbinak hangzik, mint igazi munkának, de ez tévedés. Elsősorban a futárszolgálatoknál, de vélhetően más területeken is nagy szerepet játszik majd néhány éven belül a dróntechnológia. A repülési műveletek tervezését és koordinálását elsősorban gépészmérnöki és informatikai szakemberek viszik majd a hátukon.

foglalkozasok-melyekkel-biztosan-sikeres-karriert-futhatsz-be-a-jovoben

Energiatechnológiai mérnök

Az energia tárolása, átalakítása és felhasználása, de még inkább a zöldenergia a jövőben is fontos téma lesz. Erre a területre olyan szakembereket keresnek, akik erőművek és energiatermelő rendszerek építését tervezik. A fő hangsúly a megújuló energiákon lesz. Itt előfeltétel az energiatechnológiai végzettség.

Robotika és autonóm rendszerek mérnöke

Ha az önvezető autókat vagy a mentőrobotokat izgalmas témának tartod, nagy esély van rá, hogy a robotika és az autonóm rendszerekhez kapcsolódó mérnöki szakma testhezálló ötlet lenne számodra. A szakirály elsősorban az intelligens segédrendszerek és robotok tervezéséért, fejlesztéséért és programozásáért felelős. Ma már számos egyetemen indítanak robotikai kurzusokat.

Mobilfejlesztő / alkalmazásfejlesztő

Ha el sem tudsz képzelni semmi izgalmasabbat, mint saját magad fejleszteni egy alkalmazást mobileszközökre, akkor az alkalmazásfejlesztő/mobilfejlesztő munka lehet a megfelelő számodra. A fejlesztők feladata az alkalmazások megálmodása, kivitelezése és tesztelése, ami legalább olyan tudást igényel, mint a számítógépes programok írása.

Online marketing menedzser

Az online marketing nagyon széles terület. Az online marketing menedzser feladatai közé tartozik az internetes hirdetési stratégia kidolgozása és megvalósítása, a szövegírók és a tartalmak menedzselése. Ez elősegíti a vállalat ismertségének és elérhetőségének növelését, a brandépítést.

Műszaki rendszertervező

A műszaki rendszertervezők interfészt képeznek a mérnökök vagy építészek és a szerelők vagy a kivitelezők között. Feladataik közé tartozik a műszaki rendszerek részletes tervezése, valamint a 3D-s modellek rajzolása és elkészítése. Az ötleteket konkrét digitális modellekké és alaprajzokká alakítják, amelyek aztán sablonként szolgálnak az építés során.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság