Gondok az időmenedzsmenttel? 10 hatékony módszer, hogy jobban menjen!

gondok-az-idomenedzsmenttel-10-hatekony-modszer-hogy-jobban-menjen

Az időmenedzsment nagyon sok vezető számára okoz problémákat. Bár a legtöbbször külső, váratlan tényezők borítják fel a menetrendet, azonban vannak, akik eleve rosszul gazdálkodnak az idővel.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Amennyiben nekünk is gondunk van ezzel, az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 hatékony módszert, amivel rövid idő alatt javíthatjuk termelékenységünket.

1. Állíts fel prioritási sorrendet

A feladatok rangsorolásakor mindig szem előtt kell tartanod, hogy milyen teendőket kell a legsürgősebben elvégezned. Van határidő? Mely elintéznivalók juttatnak legközelebb a célodhoz? Valaki sürgősen várja a válaszodat? Kezdd mindig a legfontosabbakkal!

2. Oszd fel a nagy feladatokat több kisebbre

Gondold át, hogyan oszthatod fel a projektet egyéni, kisebb lépésekre, majd egyenként dolgozz rajtuk. Vedd észre, hogy minden lépés, legyen bármilyen kicsi is, közelebb visz a célodhoz.

3. Ne adj esélyt az időrablóknak

Koncentráltan ülsz a laptopod előtt, miközben pár percenként beviharzik egy kolléga hírekkel, csörög a telefon és a levelező kliens is folyamatosan megjeleníti a beérkező e-maileket. Minden alkalommal, amikor megszakítják a munkádat, eltart egy ideig, amíg újra a feladatodra tudsz összpontosítani.

Kerüld a felesleges fennakadásokat, és már az elején állj ellen az időtolvajoknak, ha fontos feladat vagy szoros határidő van kilátásban, zárd be az ajtót, kapcsold ki a telefont.

gondok-az-idomenedzsmenttel-10-hatekony-modszer-hogy-jobban-menjen

4. Kényeztesd magad szünetekkel

Tarts rendszeresen rövid szüneteket, készíts magadnak egy teát, egyél egy falatot, vagy sétálj egyet. Utána garantáltan koncentráltabban tudsz dolgozni, és talán új ötleteid is támadnak.

5.  Készíts listát az akadályozó tényezőkről

Hogyan működik? Nagyon egyszerűen, csak felírod az összes olyan dolgot, amely megakadályozza, hogy produktívan dolgozz a projekteden. Tartsd távol magadtól mindazt, ami aznap vagy nagy általánosságban távol tart a munkától.

Az első helyen például sokaknál ott lehet a Facebook és a közösségi oldalak, de akár egy káros szenvedély is lehet ilyen.

6. Kanban tábla

A Kanban módszer Japánból származik. Lényege, hogy egy táblát vagy egy egyszerű lapot három részre osztunk, feltüntetve rajta a teendőket, a folyamatban lévő feladatokat és az elkészült dolgokat.

A feladatokat érdemes egy-egy öntapadós cédulára írni, mert így könnyedén átpakolhatjuk őket később a többi oszlopba. Amikor elindítunk egy feladatot, azonnal áthelyezhetjük a „folyamatban” oszlopba, így mindig jobban átláthatjuk a teendőket.

A Kanban egy kiváló vizualizációs módszer a folyamatok világosabbá tételére és felgyorsítására, ezáltal a hatékonyabb időmenedzsmentre.

7. A Pomodoro technika

A Pomodoro technika alapötlete, hogy a gyakori szünetek növelik a termelékenységet. 30 perces egységekről van szó, amelyekben mindig 25 perc koncentrált munka és öt perc szünet következik.

A kis időegységekben, sok szünettel végzett munka nagy változást hozhat, ha megszokjuk a sémát, így az időmenedzsment tekintetében is hatékonyabbak lehetünk vele.

gondok-az-idomenedzsmenttel-10-hatekony-modszer-hogy-jobban-menjen

8. Az ALPEN módszer

Ennek a módszernek az alapja, hogy felírjuk egy papírra a napi feladatokat, időpontokat és tevékenységeket, majd megpróbáljuk megbecsülni az elvégzésükhöz szükséges időtartamot.

Ezután puffereket építünk be, hogy rugalmasan tudjunk reagálni az előre nem látható eseményekre, majd minden munkanap végén számításba vesszük, hogyan alakultak a dolgok.

A módszer hatására apránként egyre jobban meg tudod majd becsülni, hogy egy-egy feladat elvégzéséhez mennyi időre lesz szükséged.

9. Eisenhower-mátrix

Kezdésnek hozzunk létre egy négy mezőből álló mátrixot, amelyek mindegyike különböző prioritásokat és határidőket ad meg.

Az egyik mező a „fontos és sürgős”, a másik a „sürgős, de nem fontos”, a másik a „fontos, de nem sürgős”, az utolsó pedig a „nem fontos és nem sürgős” kifejezést tartalmazza

Főleg az utóbbinál érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy egyáltalán szükséges-e ezeket a feladatokat elvégezni.

A módszer lényege, hogy először mindig az első mezőből hajtsd végre a feladatokat, a többi mezőbe eső teendőket pedig lehetőség szerint delegálhatod kollegáknak is.

10. A Pareto-elv

A Pareto-elv kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. Tehát a befektetett energia 20%-a hozza meg az eredmények 80%-át.

Időhiány esetén csak ezzel a 20%-kal foglalkozz és ahelyett, hogy elvesznél a részletekben, kizárólag a lényeges feladatokkal foglalkozz.

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság