Google Kolibri update: 15 kérdés – 15 válasz, amit tudnod kell róla!

Google Kolibri: pontos és gyors
Google Kolibri: pontos és gyors

Ahogy már szó esett róla, a Google a korábbi, „Caffeine” nevű keresési algoritmusát lecserélte egy új, Kolibiri nevű algoritmusra. Ennek kapcsán több kérdés is felvetődik, igyekszem minél több dologra választ adni Dunny Sullivan, és a Searchengineland nyomán.  

1. Mi az a „keresési algoritmus”?

Ez egy szakkifejezés, arra való, hogy megfelelően lehessen sorba rendezni több milliárd weboldalt annak érdekében, hogy az interneten keresgélők a legjobb válaszokat kaphassák meg a lekérdezéseikre.

2. Mi a „Kolibri”?

Ez a neve a Google új keresési algoritmusának.

3. A Kolibri hozzájárul ahhoz, hogy a „PageRank”  idővel eltűnjön?

Nem. A PageRank továbbra is az egyik rangsorolási tényező marad a több mint 200 szempont közül, ami alapján a Google a találati sorrendet kialakítja. A PageRank vizsgálata is a Kolibri részét képezi, akárcsak az, hogy mennyire jó minőségű a weboldalak tartalma, milyen szavakat találhatók a szövegekben, stb..

4. Miért hívják Hummingbirdnek, vagyis Kolibrinek?

A Google kommunikációja szerint azért kapta ezt a nevet, mert az algoritmus „pontos és gyors„.

5. Mikor lett éles a Kolibri?

A Google körülbelül egy hónappal ezelőtt vezette be (2013. augusztus közepe táján).

6. Mit jelent az, hogy most már a Kolibri dolgozik a háttérben?

Képzeljünk el egy autót, ami az 1950-es években készült. Az autó nem használt ólommentes üzemanyagot, nem volt normális üzemanyag befecskendezés, túl nagy volt a motortér is. Amikor a Google átváltott a Kolibrire, olyan volt, mintha ezt a régi kocsit egy új váltotta volna le, ráadásul olyan gyorsan, hogy a cserét senki nem vette észre.

Google Kolibri: pontos és gyors
Google Kolibri: pontos és gyors

7. Mikor volt utoljára ekkora változás?

Talán utoljára 2010-ben a „Caffeine Update” volt ilyen mértékű . De az a változás is többnyire csak azt jelentette, hogy a Google jobban tudott információkat gyűjteni (indexelni), nem pedig szétválogatni az információkat.

A Google kereső egyik vezetője, Amit Singhal azt mondta, hogy talán 2001-ben, amikor ő a céghez csatlakozott , akkor volt ilyen drámai mértékű váltás.

8. Mi lesz a Pingvin-nel, a Pandával és a többi frissítéssel? Azok nem változtatások voltak?

A Panda, a Pingvin és más frissítések is a változások részei voltak, de nem jelentettek teljes cserét.

Gondolj az előbbi autós példára. A Panda/Pingvin olyanok voltak, mintha az autó kapott volna egy új olajszűrőt, vagy benzinpumpát, miközben a Kolibri egy teljesen új kocsit jelent, bár néhány része azonos a réginek, mint pl. a Pingvin és Panda is.

9. Vagyis ez egy új kocsi a régi részeivel?

Igen, és nem . Egyes részek teljesen jók, így nem volt ok arra, hogy kidobálják őket. Más alkatrészeket viszont folyamatosan pótolni, javítani kellett.

Általánosságban elmondható, hogy a Kolibri által a Google – legalábbis ezt mondja – egy új autót épített a meglévő és új alkatrészekre, szervezett módon, hogy sokkal inkább ki tudja szolgálja a mai keresési igényeket.

10. Mi az az „új” keresési tevékenység, amiben a Kolibri segíteni tud?

A „beszédes keresés” az egyik legjobb példa. Nézzünk egy példát: „Mi az a legközelebbi hely az otthonomhoz, ahol az iPhone 5s-t meg tudom venni?”

A hagyományos kereső megkeresi a fontos szavakat: „venni„, „iPhone 5s„, és ehhez mutat oldalakat.

A Kolibri viszont a szavak mögötti jelentésre összpontosít inkább: az „otthon” fizikai helyet jelent (téglával, habarccsal, tetővel), míg az „iPhone 5S” egy  bizonyos típusú elektronikus eszköz bizonyos boltokban.

Az eddiginél sokkal pontosabban ismerve a szavak mögöttes jelentését, a Google sokkal pontosabb találatokat tud majd adni.

A Kolibri egy adott lekérdezés minden egyes szavát figyelembe veszi, akár egy egész mondatot, és a teljes mögöttes jelentést is.

11. Vajon ez tényleg működni fog?

Nem tudjuk. Nincs mód arra, hogy csináljunk egy „előtte-utána” tesztet. Persze pár példát lehet mutatni az algoritmuscsere  előtti és utáni állapotáról.

Például erre a keresésre: „reflux gyógymód” a Google régebben felsorolt egy csomó gyógyszert, ami nem feltétlenül a legjobb módja a betegség kezelésének.

Most a Google már sokkal részletesebb információkat ad a gyógyulási lehetőségekre, persze azért a gyógyszereket is beleértve.

12. Lehet, hogy a Google rosszabb lesz?

Szinte biztos, hogy nem. Bár nem tudjuk biztosra mondani, hogy a Google egyre jobb, azt tudjuk, hogy Kolibri (az elmúlt hónap során) nem indított el olyan mértékű fogyasztó panaszáradatot, ami alapján azt mondhatnánk, hogy a Google rosszabb lett.

„Az emberek általában panaszkodnak, amikor valami rosszabb lesz, de azt nem veszik észre, amikor valami javul.”

13. Ez azt jelenti, hogy a SEO halott?

Nem, a SEO továbbra sem halt meg. Sőt, a Google azt mondja: nincs semmi új, nem kell másféle SEO sem, nem kell aggódni.

Az irányelv ugyanaz marad: gyárts eredeti, jó minőségű tartalmat. Azok a tényezők, amik korábban fontosak voltak, továbbra is azok lesznek. A Kolibri által a Google ezeket a jó minőségű tartalmakat tudja jobban feldolgozni.

14. Ez azt jelenti, hogy weboldal tulajdonosként látogatókat veszíthetek a Kolibri miatt?

Ha az elmúlt hónapban nem történt negatív változás a weboldaladon, akkor a Kolibri sértetlenül hagyta az oldaladat. Ha a weboldalad rossz lenne és a Kolibri bántotta volna, arról már tudnál.

15. Honnan tudod, hogyan történt ez az egész ?

A Google saját maga osztotta meg a történtek egy részét a sajtótájékoztatóján, azután volt szerencsém beszélni a Google két legjobb keresési vezetőjével: Amit Singhal-lal és Ben Gomes-szal.

Most, hogy a végére értünk, remélhetőleg ez a gyors GYIK hasznos volt a számodra is. (Dunny Sullivan és a Searchengineland nyomán)

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság