Google Pingvin 2.0 update 2013 – itt az újabb csapás?

Pingvin 2.0 hamarosan érkezik
Pingvin 2.0 hamarosan érkezik

Nemrég Matt Cutts (Google) árulta el a Twitteren, hogy hamarosan érkezik a Google Pingvin nevű algoritmusfrissítésének újabb változata, a Pingvin 2.0, ráadásul az előzetes fülesek alapján sok weboldalt fog érinteni…

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Sok weboldal tulajdonos és webmester kapott sokkot 2012 áprilisában, amikor az általuk birtokolt/menedzselt weboldalak forgalma hirtelen a töredékére zuhant, és az oldaluk a fő keresőkifejezésre eltűnt a Google találati listáról.

A Pingvin elvileg arra irányult, hogy a webszemétnek minősített oldalakról érkező linkeket kukázza.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Először is el kell fogadni, hogy a Google (elvileg) főleg az internetezők véleménye alapján szeretné rangsorolni az oldalakat. A rangsorolás linkekkel történik: legyen minden egyes link 1 szavazat. Természetesen nem minden szavazat (link) egyenlő, fontos a szavazat relevanciája, a szavazó megbízhatósága, és így tovább, rengeteg apró tényező van még… vagyis minél több, megbízhatóbb szavazat (link) mutat egy egy oldalra, annál értékesebbnek ismeri el a Google az adott oldalt, és előre teszi a találati listában, a szavazathoz kapcsolódó kifejezésekre.

Példa

Tegyük fel, Kiss István asztalosként dolgozik, és weboldalát “asztalos” kifejezésekre szeretné a Google-ben elől látni. Ezért aztán (a fenti hasonlatnál maradva) elkezd szavazatokat gyűjteni az oldalára, vagyis mindenféle linkkatalógusokba beküldi az oldala linkjét.

A linkkatalógusok nagy részéről tudni kell, hogy a Google manipulálására készültek, pont azért hogy egy egy oldalra minél több link mutasson.

Mivel István óvatlan, ezért az összes linket “aszatalos” szóval küldi be a katalógusokba.

És itt jön a képbe a Pingvin…

A Pingvin algoritmus pillanatok alatt felismeri, hogy Kiss István oldalára csak “asztalos” kulcsszóval mutatnak linkek, ami természetellenes teljes mértékben, így ezeket a szavazatokat kinullázza, és szegény István oldala az első 100 Google találat közül is kikerül. Sőt, mivel István csalni próbált, az oldalát már nem lehet visszatornászni előre újabb linkekkel sem… ezt nevezhetjük “Pingvin büntetésnek”.

Pingvin 2.0 hamarosan érkezik
Pingvin 2.0 hamarosan érkezik

Miért természetellenes, amit István csinált?

 1. Az átlagemberek a honlapokat általában nem kulcsszavakkal linkelik, hanem inkább URL-ekkel, ilyesmi körítéssel:
  • “Nézd meg, ezt most találtam, itt egy ügyes asztalos: http://asztalos.info”
  • “Kis István oldala ITT van, én elégedett voltam vele” (és az “ITT” szöveg kattintható link)
  • “A Kiss Pista készített nekem bútort, olcsó volt és ügyes, a www.asztalos.info-n eléred”
  • stb.
 1. Az emberek kedvenc oldalaikat mindenféle saját és közösségi weboldalakra is kiteszik: Gportal, Blog.hu, Blogspot, Facebook, fórumok…
  • Kiss István ezzel szemben a linkkatalógusokat vette főleg célba, pont azokat az oldalakat, melyek több száz másik oldalt is linkelnek hasonló elven…
  • Miközben az emberek egy-egy mondatot, vagy akár 20.000 karakter is írnak a linkek mellé, addig István mindenhol a linkkatalógusok által kötelező elvárt karakterszámot írja meg, ami nagyjából 300-500 karakter.

Miért gond ez?

Azért, mert a Google azon alapelvét sérti, hogy maga az internetező közösség döntse el, mi az értékes, és mi nem az. Vagyis Kiss István csalt, Kiss Istvánnak bűnhődnie kell

Mi lehet a megoldás?

A tapasztalatok alapján a Pingvin által büntetett oldalakat nem lehet vissza hozni előre (persze a Pingvin 2.0 ezt korrigálhatja), inkább megelőzni lehet.

Hogyan előzzük meg a Pingvint?

Próbáljunk meg változatos linkeket szerezni:

 • Elégedett ügyfelek weboldalairól,
 • Facebook-ról, Twitterről, Tumblr-ről,
 • Youtube.com-ra feltett videók leírásából,
 • Lap.hu, Tlap.hu oldalakról,
 • Wikipédiáról, Wikia.com-ról,
 • Írjunk szakcikkeket szakmai oldalakra, és jelöljük meg oldalunkat forrásként,
 • Küldjünk ki sajtóközleményt, melyben linkünk is szerepel,
 • Szóljunk hozzá szakmai blogokon a témához hasznosan és hosszan és a hozzászólásban helyezzük el linkünket,
 • Ne csak szöveges linkeket építsünk, hanem képes, linkelt bannert is cseréljünk másokkal,
 • Írjunk a weboldalunkra izgalmas cikkeket, melyekre mások szívesen hivatkozhatnak,
 • Végezzünk minőségi munkát szakterületünkön, és az emberek maguktól fognak minket linkelni, ajánlani másoknak,
 • És így tovább…

Matt Cutts szerint a Pingvin 2.0 néhány héten belül lefut, vagyis még nem késő az esetleges linkmarketinges hibákat korrigálni.

Sok sikert kívánunk hozzá!

Ui.: ha elakadnál, kétségbe estél, vagy segítségre van szükséged, keress minket bátran és együtt kitaláljuk a megoldást…

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság