Gyógyszermarketing: nem bíznak a cégek a közösségi médiában!

Gyógyszermarketing a közösségi médiában: nagyobb rizikó távol maradni tőle, mint részt venni benne...
Gyógyszermarketing a közösségi médiában: nagyobb rizikó távol maradni tőle, mint részt venni benne...

A Weber Shandwick kommunikációs ügynökség arról számolt be nemrég, hogy nem a törvényi megszorítások, hanem a bizalom hiánya a legfontosabb tényező abban, hogy a gyógyszercégek nem használják széles körben a közösségi médiát.

A jelentés, mely a “Digital Health: Buliding Social Confidence in Pharma” címet viseli, 12 gyógyszeripari cég (amelyek az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában találhatóak) vezetőjével készült telefonos interjúján alapszik.

Az derül ki a cégek marketing szakembereinek nyilatkozataiból, hogy nem a szigorú szabályozási háttér a legnagyobb probléma; sokkal inkább nehéz megnyerni a szociális médiával szemben bizalmatlan munkatársakat, és felsorakoztatni a közösségi média használatáért felelős erőforrásokat.

Laura Schoen, aki a Weber Shandwick hálózati elnöke úgy véli, hogy a betegek manapság gyakrabban nézelődnek az interneten, hogy az egészségi állapotukról keressenek információt, és ami még meglepőbb, gyakran végeznek az internet segítségével ön-diagnózist.

Gyógyszermarketing a közösségi médiában: nagyobb rizikó távol maradni tőle, mint részt venni benne...
Gyógyszermarketing a közösségi médiában: nagyobb rizikó távol maradni tőle, mint részt venni benne…

Emiatt az orvos-beteg kapcsolat sokkal informáltabb lesz, és a fogyasztói magatartás tudatosabbá válik. A gyógyszercégeknek használniuk kellene a digitális technológiát, hogy kapcsolatba tudjanak lépni a különlegesebb igényű fogyasztói csoportokkal.

A kutatás arra az eredményre jutott, hogy nagyobb kockázatot jelent a gyógyszercégek számára a közösségi médiától való távolmaradás, mintha részt vennének benne.

Ezért a Weber Shandwick létrehozott egy 10 pontos javaslatcsomagot, amely maximalizálná a közösségi bizalmat.

 1. A tartalomra összepontosítsunk, ne a közösségi csatornára. Megtehetjük ugyanazt az interneten, amit azon kívül, ha betartjuk a tartalomra vonatkozó szabályzókat.
 2. Kezdő lépéseink kisebbek legyenek. Más-más témájú projektekkel (újdonságok, a vállalat céljai, a cég népszerűsége) mérjük le az érdeklődést, és ki fog derülni, mi válik be, hogyan tudjuk elérni a célközönséget.
 3. Legyünk felkészültek, ugyanakkor rugalmasak is. Nagyon fontos a jó felkészültség, és előkészítés, de azt is el kell fogadni, ha menet közben változtatni kell a stratégián.
 4. A megfelelő kommunikációs csatornát válasszuk ki. Ha megfigyeljük a specifikus igényű célközönséget, láthatjuk az érdeklődés irányát, és hogy milyen információkra keresnek rá és továbbítanak, így nem kell fejest ugranunk az ismeretlenbe.
 5. Az állhatatosság és az őszinteség nagyon fontos. A közösségi szerepvállalásunknak minden közösségi területen transzparens szabályainak kell lennie. Csináljunk digitális etikai kódexet, mely legyen elérhető a célközönségnek és a belső munkatársaknak.
 6. Képzett csapatot jelöljünk ki a feladatra, és maximálisan támogassuk őket. A bizalom érdekében lépjünk túl azon, hogy minden posztot és tweetet ellenőrzünk.
 7. A cél érdekében minél több munkatársat vonjunk be a feladatba. Nagyon fontos, hogy támogassuk a szabályozási szakembereket és az orvoscsapatokat, és az üzleti vezetők is jelentős segítséget tudnak adni a szociális média programozása közben felmerülő kérdésekre.
 8. Legyenek belső képzések. Fontos megismertetni a kommunikáció előnyeit és hátrányait, hogy elérjük cégen belül a kellő támogatást.
 9. Legyen felelős személyzet. Legyenek képzések, melyeken azonosítjuk a belső és külső forrásokat, melyek szerepet játszanak abban, hogy aktuális és kapcsolódó tartalmat adjunk a közösségi területeken.
 10. Folytonosan szélesítsük a ROI (jövedelmezőség) mezsgyéit. Eddig szinte senki sem tudta megoldani a közösségi ROI kihívásait, melyek a gyógyszeriparnak okoznak gondokat; nagyon fontos, hogy a jövedelmezőség leghatékonyabb módját próbáljuk keresni a szociális médiában.

A jelentésből levonva a tanulságot, négy nagyon fontos tény fogalmazódott meg a gyógyszergyártó cégek közösségi média használatával kapcsolatban:

 • A közösségei jelenlétet a szabályzók már nem gátolják.
 • A gyógyszercégeknek a digitális térben, ahol nincs reklám, a ROI nagy kihívást jelent.
 • A társadalmi bizalmat nagyon becsüljük meg.
 • Mivel a közösségi média éjjel-nappal üzemel, nagyobb rizikó távol maradni tőle, mint részt venni benne.

(Magyosz)

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság