Hamarosan hozzánk is elér a hírhedt Google Panda

Matt Cutts, a Google webszemét elleni csapatának vezetője tegnap Twitter üzenetben jelentette be, hogy útjára indult a Google Panda legújabb verziója, a 4.0.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Mi az a Google Panda?

A Panda nem más, mint a Google egyik algoritmusa, amely a silány minőségű tartalmak hátrasorolásáért felelős. Tehát jelen esetben azoknak a honlap tulajdonosoknak van félnivalójuk, akik nagy mennyiségű átvett vagy rossz minőségű tartalmakkal ügyeskednek.

Az algoritmus első futása 2011. február 24-én történt, azóta több mint 30 alkalommal söpört végig a világhálón.

Pontos számot azért nem mondhatunk, mivel a tavalyi nyáron bejelentették a Panda integrálását a fő algoritmusba, így elméletileg havonta életre kelt és hátrasorolta a rossz tartalmakat felvonultató webhelyeket.

A kezdeti fázisban a Panda hatalmas felfordulást okozott, hiszen valósággal virultak az átvett, másolt és összeollózott tartalmakat újrahasznosító honlapok.

Ennek egycsapásra vége szakadt, a Google megkezdte az ilyen jellegű weboldalak kirostálását a találati listák első oldalairól.

A mostani Panda 4.0 viszont más, mint az eddigiek.

Nem csupán egy frissen lefuttatott algoritmusról van szó, hanem alapvető működésbeli módosításokról is. Ennek köszönhető, hogy angol nyelvterületen sokkal nagyobb felfordulást okozott, mint az eddigi havi ciklusok.

A már említett Matt Cutts korábban arról is beszélt, hogy a Panda ilyen jellegű változtatása elsősorban a kisebb honlapok számára jelent majd előnyt. Hogy ez a gyakorlatban hogyan valósul meg, egyelőre nem lehet tudni, de annyi bizonyos, hogy a megújult Panda algoritmus egyre pontosabban végzi el a feladatát.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a minőségi tartalomfejlesztés és a belső tartalmak szakszerű kezelése.

Kapcsolódó: 10 ellenőrző kérdés, hogy a Google Panda mit hoz a weboldaladnak.

A magyar szakmai fórumok és blogok relatív csendesek ez ügyben. Ennek oka azzal magyarázható, hogy a Panda speciálisan nyelvi algoritmus, így hozzánk kissé később ér el a szele.

Természetesen az angol nyelvterület „élvez” elsőbbséget, így megvan az az előnyünk, hogy minél előbb ismereteket és tapasztalatokat gyűjthetünk az új generációs Panda algoritmusról.

Mindezt megerősítik az Google által közzétett információk is: azt állítják, hogy az algoritmus futása és hatása országonként változó lesz, angol nyelvterületen pedig hozzávetőlegesen a találati listák 7,5 százalékos módosulása várható.

Ez egy roppant magas szám, amely szakmai körökben is igen nagy meglepetést okozott.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság