Youtube marketing, mint reklámeszköz

A Youtube videómegosztó portált mindenki ismeri, biztosan te is néztél már valamilyen videót erről az oldalról. De mi lenne, ha a Youtube segítségével vevőket és ügyfeleket tudnál szerezni?

A Youtube, mint nagyszerű megoldás

A Youtube nagyszerű videómegosztó oldal, amely szórakozási lehetőséget rejt magába, mellette viszont nagyszerű üzletszerző lehetőség.

Amerikai cégek már nagyon régóta használják, de a magyar cégek még nem igazán tudnak a videós kampányok irányába lépni. A legnagyobb visszatartó okot a pénzt és a videó elkészítésének nehézsége jelenti.

Nézzük meg, hogy hogyan lehet üzleti szempontból meggyőző videókat elkészíteni és megosztani!

Milyen eszközök kellenek a Youtube marketinghez?

 1. Google fiók: a Youtube.com a Google tulajdona, ezért csak Google fiókkal lehet használni.
 2. Kamera: ha hosszú távon gondolkozol, akár egy komolyabb digitális kamerát is beszerezhetsz magadnak, bár egy közepes kategóriájú kamerával is el lehet készíteni egy komoly üzleti videót.
 3. Mikrofon: a legtöbb kamera mikrofonja gyenge minőségű, ezért jobb, ha a hangot egy külső mikrofonnal veszed fel, vagy felerősíted.
 4. Fény: a természetes fények a legjobbak, de a lámpákat sem zárhatjuk ki a megfelelő megvilágítás érdekében.
 5. Szoftver: kell egy videó vágó szoftver.
 6. Naptár: meg kell tervezned, hogy mikor forgatod a videókat, és ezeket rendszeresen fel is kell töltened Youtube-ra.
Youtube marketing: jó konverziót érhetünk el vele
Youtube marketing: jó konverziót érhetünk el vele

Mire kell odafigyelni a videó forgatásnál?

Az eszközök mindig legyenek kéznél, az akkumulátorral működő gépek akkumulátora mindig legyen feltöltve, a tartalék akkumulátorok is, a biztonság kedvéért a töltő egység is mindig legyen a felszerelés között. Nem csak a gépeket kell előkészíteni a forgatásra, hanem személy szerint TÉGED is. Először is…

aludd ki magad!

A kamera mindent felfed, kegyetlenül megmutatja a ráncokat, fáradt szemeket, sőt ki is emeli ezeket a „hibákat”.

Nők esetében egy szolid smink feldobja a felvételt, de akár férfi, akár nő a „főszereplő”, mindenképpen öltözzön fel csinosan, de ne legyen túlöltözött: mindig a vásárlói célcsoportod öltözködését vedd figyelembe. Egy tiniket célzó filmben neked nem szükséges az általunk követendő divat szerint öltözködnöd, hiszen már nem a tinédzser korodat éled, de legyen a ruházatodon olyan kiegészítő, ami egy tinédzsernek is tetszhet.

Készíts egy forgatókönyvet!

Nagyon sok időt takaríthatsz meg, ha előre eltervezed, hogy mikor mit fogsz felvenni, és a hozzávaló beszédeket is megfogalmazod előre. Akár betanulod a szöveget, akár olvasod például egy kivetítőről, a hatás sokkal profibb lesz, mintha a forgatás alatt akarnál fejből kitalálni a szöveget. Ebből egy kis makogásszerű beszéd lesz, melyben sokat fogsz ööööözni, viszont a leírt szöveget még mindig tudod módosítani a felvétel során bekövetkezett változások miatt.

Fontos, hogy ne legyen árnyék: erre nyújt megoldást a mesterséges fény alkalmazása. Természetesen nem kevés pénzbe kerül, de ha már videókat szeretnél készíteni, akkor ne sajnáld rá az anyagiakat. Hidd el megéri, hogy profi videókat készíts!

Magas konverziót produkáló Youtube videók

A minőségi kérdéseken túl beszélni kell a filmed hosszúságáról is. Az emberek többsége nem nézi végig a hosszú felvételeket, a hatvan perces előadásokat javarészt áttekerik. Ezért a sokkal jobb és időt megtakarító hosszúságot egy-két percben határozzák meg a gyakorlott videó készítők. Ebben az egy-két perces megnyilvánulásban viszont mond el a lényeget. Ekkor lehet ráérezni az idő és pénz igazi kapcsolatára!

A jó videóknak tehát vannak jellegzetességei:

 1. Rövidség, tömörség: maximum egy-két percesek.
 2. Jó minőség: élvezhető, látható legyen a képminősége és jól érthető legyen a hang.
 3. Érdekesség: nem unatkozik a néző, hanem csüng a szeme a felvételen.
 4. Megosztható: könnyen meg lehessen osztani, mert ami megosztható, az terjed el gyorsan.
 5. Szerethető: nem árt a humor, kedves mosoly, közvetlenség, kulturált megjelenés.

Mit is jelent az a kifejezés, hogy „jól konvertáló videó”?

A videóknak nagy szerepük lehet a céged marketingjében és stratégiájában. A videók lehetnek oktatóvideók, meggyőző videók, értékesítő videók. Ébreszthetnek bizalmat, figyelmet. Vannak videók, melyek szórakoztatnak, és vannak olyan videók is, melyek márkát építenek ki.

Ügyfél vélemény videó:

az ügyfelek véleményét elmondó videó felvételek meggyőzően hatnak a még bizonytalan érdeklődők véleményformálásával kapcsolatban. Az ügyfélvideók még több ügyfelet hozhatnak cégednek, ha a megfelelő helyekre vannak feltéve.

Termék / szolgáltatás bemutató:

rövid, látványos, akár zenét is alkalmazó videók, melyek lehetnek animációs jellegűek, vagy élő szereplőkkel készített videók. A szoftver cégeknek a videó készítésénél jó megoldás, ha a képernyőképekből készít videó filmeket.

Youtube videó sorozat:

a videó sorozat feltételezi a precizitást és rendszerességet. Ezekben a sorozatokban lehet oktatni, tanítani, vagy rendszeresen történő céges eseményekről beszámolni, vagy akár egy országos kampányról is érdemes videó sorozatot készíteni. Az emberek többsége sorozatfüggő, ezért szeretik megkapni a maguk sorozatadagjukat a már hozzászoktatott ütemben.

Fehértáblás videók:

A fehértáblás videók leginkább az „oktatófilmek” kategóriában működnek jól. Itt a fehértábla iskolás jelleget kölcsönöz a filmednek. Érdemes megírni a forgatókönyvet, hogy ne lépd át a minimális videózásra fordítható időt, ami az oktatófilmek esetében két-három perc lehet. A fehér tábla legyen nagyobb, mint te, és oda kell figyelni a megfelelő megvilágításra is.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság