Hogyan építsünk márkahűséget az interneten?

Amikor az interneten árulunk valamit – legyen szó termékről, vagy szolgáltatásról -, a helyes cél nem csak az eladás növelése, hanem a megkülönböztethetőség és a vásárlói lojalitás megteremtése.

Az a látogató, aki nem érez márkahűséget, nagyon kis valószínűséggel fog visszajönni hozzánk újra.

Az internetes kereskedelem kezdetén még az volt a lényeg, hogy minél több új látogatót sikerüljön a weboldalra csalni, de ma már tudjuk, hogy az új dolgok folyamatos erőltetésénél fontosabb az ismétlődő látogatás.

Hogyan építsünk márkahűséget?

A márkahűség kialakításához a leghatékonyabb út egy online közösség felépítése.

Rory Sutherland, az Ogilvy One marketingcég ügyvezető igazgatója szerint „az internetes hűség egy márkacsalád mélységéről, és nem a szélességéről szól… ha pedig már van online közösséged, a kapcsolt értékesítés esélye robbanásszerűen nő, be tudsz vezetni személyre szabott szolgáltatásokat, és egy vevőcsoportnak is kínálhatsz többféle lehetőséget.

A vásárlókat hallgasd meg, biztosíts lehetőséget a vevők közti párbeszédre, hozz létre nekik fórumot, mert ez hamar meghozza gyümölcsét.

A közösségépítéshez ezek a legjobb lehetőségek: fórum, chat-board, vendégkönyv, email-csoport, Google+ vagy Facebook oldal.

Fontos a lojalitás megteremtése
Fontos a lojalitás megteremtése

Az olyan piacvezető online vállalkozások, mint az eBay, Amazon, Google vagy az MSN korán rájöttek, hogy ha lehetővé teszik a látogatók egymás közti kommunikációját, akkor nemcsak a márkahűséget növelik, hanem a visszajelzések alapján jó irányban tudják fejleszteni szolgáltatásaikat.

Világos, hogy nem minden szolgáltatónak, vagy kereskedőnek érdemes fórumot indítania a kis piac következtében, de a weboldaluk GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) részében legalább a hozzászólást lehetővé kell tenni.

Ezzel nőhet a kommunikáció és konverzió is, illetve lehetőség nyílik a célpiac javaslatainak meghallgatására is.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság