Hogyan kell a konverziót elemezni és növelni?

Az összes olyan üzleti vállalkozás számára, amelyik saját értékesítői weboldallal van jelen az interneten, a legfontosabb a látogatók ügyféllé válásának minél magasabb száma. Először is magát az üzleti célt kell meghatározni, hogy azt a meghatározó pillanatot fel lehessen ismerni, amikor egy látogatóból ügyfél lesz (ez a konverzió).

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Konverzió optmializálás

Pontosan tudni kell, hogy egy weboldal mely aloldal betöltését határozza meg üzleti célnak. Egy egyszerű példa:

Üzleti célnak tekinthetjük azt a “Köszönjük megrendelését!” aloldalt, amire akkor jut el az ügyfél miután egy adott terméknél megnyomta a “Megrendelem!” gombot

Ha megvan a pontos céloldal, a Google Analytics használatával megtudhatjuk a konverziós arányt, vagyis látni fogjuk, hogy 100 látogatóból mennyi érte el a számunkra fontos üzleti célt elérni.

Számtalan oka lehet az alacsony konverziónak, viszont az ingyenes Google Analytics segítségével nagyon sok okra fény derül, így egy kis kutatással módosíthatod a hibás stratégiádat.

Konverzió növelés

Az ügyféllé válás akadályai

Meg kell vizsgálni a pontos ügyféllé válási folyamatot, így a kívánt konverziós arányt is könnyebben elérhetjük. Az ügyféllé válási folyamat megkezdődik az érkezési oldalon, és jó esetben addig tart, amíg el nem éri az üzleti célt a látogató.

Íme néhány példa a konverziót gátló tényezőkre, más szóval miért hagyják ott a látogatók a weblapot, még mielőtt elérték volna az üzleti célt:

  • a konverziós csatorna nem elég széles,
  • kellemetlen mondanivalójú tartalom (betűhibák, magyartalan mondatok, negatív töltetű írások, rossz minőségű képek),
  • kellemetlen struktúrájú tartalom (apró betűméret, halvány betűszín, tagolatlanság),
  • nem lehet kiigazodni az oldalon (rossz menüstruktúra),
  • a célok nem megfelelőek a látogatónak (rossz a termék/szolgáltatás minősége).

A fent említett problémák elhárításával azonnal több esélyed lesz arra, hogy több látogatódból legyen ügyfél. Ha a Google Analytics-et használod, követheted napról napra, hogy az elvégzett módosítások mennyire voltak jótékony hatással a konverziós rátára.

Amit az ügyfelekről megtudhatsz

Milyen információkkal gazdagodhatunk a konverziós csatorna megvizsgálásával azokkal a látogatókkal kapcsolatban, akik már ügyfelek lettek?

  • Megnézhetjük, melyik csatornákból (Facebook, Lap.hu, külső céges blog, hirdetési kampányok, bannerek, Wikipédia partner oldalak) jövő látogatókból lettek a legtöbben ügyfelekké.
  • Láthatjuk, mely kulcsszavak használata volt a leghasznosabb olyan szempontból, hogy a látogató ügyféllé váljon.
  • Láthatjuk, hogy az Adwords hirdetésre érkezők, vagy a “természetes” látogatók válnak inkább ügyféllé.
  • Megnézhetjük, hogy ki válik inkább ügyféllé: aki a képekre, vagy inkább az, aki a szövegre klikkel rá az Adwords kampányában.
  • Milyen a konverziós aránya egy banner-kampánynak, egy hírlevél kampánynak, vagy akár egy kuponos akciónak.

Tanulság: némi odaszánással, egy kis idő és energiabefektetéssel meg tudod pontosan nézni, hogy milyen kampányra érdemes több figyelmet fordítanod, pénzt kiadnod; de az is kiderül, mi az, amivel nem érdemes tovább foglalkozni a jövőben…

Az ügyféllé válás metódusát nagyon fontos állandó jelleggel nyomon követned, hiszen így tudod megtenni a szükséges lépéseket a kampányaid hatékonyságának javítása érdekében.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság