Hogyan legyen hatékony egy B2B webáruház?

Neked kell a fogyasztóid igényei elé menned!
Neked kell a fogyasztóid igényei elé menned!

Ahogy azt az előző cikkben olvasható, a B2B online vásárlók nagyon sokkban különböznek a B2C vásárlóktól. Most azokat a tulajdonságok kerülnek bemutatásra, amelyek a hatékony B2B elektronikus áruházakra jellemzőek.

Koncentrált kategóriák és keresési lehetőségek

A B2B vásárlók tudatosabbak, általában cikkszám szerint keresnek terméket. Így a hatékony, B2B célpiacú webáruházakban inkább az egyszerűbb kategorizálások, hatékonyabb szűrési megoldások kerülnek kialakításra. Az a legfontosabb, hogy aki tudja, hogy mit is keres, az hamar megtalálhassa és megvásárolhassa.

Bonyolultabb keresési lehetőségek

A B2B a vásárlók többnyire nagyobb ismerettel rendelkeznek egy adott termék kapcsán, ezért a rendelkezésükre álló keresők is több paraméter alapján segítenek a terméket megtalálni. Így azok a keresőmotorok csökkent értékűek, melyek az úgynevezett szabadszavas keresés alapján működnek, inkább a szűrő típusú kereséseket preferálják.

Csábítónak szánt, konverziós elemek elhagyása

A B2B webáruházak nem irányítják a vásárlóikat, nem akarják rábeszélni más termékre, hiszen tudják, hogy az ide látogató vásárlók céltudatosak, és kitartóak, nem könnyen csábulnak el más termék felé. Csak a valóban előnyös ajánlatokat (leértékeléseket, kiárusításokat) érdemes közvetíteni a céltudatos vásárlók felé, hiszen a B2B vevők is fogékonyak az anyagi ösztönzőkre, főleg, ha éppen jól járnak vele.

Egy tipikus B2B vásárló
Egy tipikus B2B vásárló

Regisztrációhoz való ragaszkodás

A B2B áruházaknál többnyire jellemző az, ami a B2C webáruházaknál tilos: regisztrálni kötelező, mielőtt körbe lehetne nézni a webáruházban, és vásárolni lehetne. A regisztrációt szinte mindig jóvá kell hagyni. Ez persze nem túl jót pont az eladóra nézve, ennek leginkább adatvédelmi okai vannak, semmint értékesítési pozitívumai.

Egyszerűbb kategória oldalak

A termékek kategorizálása nagymértékben különbözik a B2C megoldásokhoz képest. Az egyik szembetűnőbb különbség a képek nagyon minimális megjelenítése, vagy egyáltalán nincs kép a termékről. A B2B webáruház vásárlói többnyire képzettebbek a B2C vásárlóknál, ezért csak azokat az ismertetőket tüntetik fel egy-egy termékről, melyek az azonosításhoz feltétlenül szükségesek. A többi felesleges leírást nem alkalmazzák, hiszen vásárlóik céltudatosak, ezért a csábításra szánt szófordulatokat teljes mértékben elhagyják.

Közvetlen rendelési lehetőség a kategória oldalakról

A termékekhez rendelt szükségszerűen minimális információ elhelyezésén túl a másik fontos jellemző, hogy mivel a vevők vásárlás céljából keresik a webáruházat, így a termékoldalaknak nincs nagy jelentősége. Többnyire nincs is külön termék oldal, és általában a kategória oldalakról teszik lehetővé a csoportos rendelést. A csoportos rendelési lehetőség szolgálja a vásárló kényelmét, hogy ne termékenként kelljen a kosárba kattintgatnia a kiválasztott termékeket, hanem több termékből egyszerre adja fel rendelését.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság