Hogyan lehet mérni az interkulturális kompetenciát?

Hogyan lehet mérni az interkulturális kompetenciát?

Az interkulturális kompetencia mérése elsősorban  azon cégeknél, vállalatoknál  fontos, ahol nemzeti-, és etnikai sokféleség van jelen. Ezeknek a cégeknek fontos, hogy a folyamatosan globalizálódó piacon is helyt tudjanak állni, és a munkatársak is nyitottak legyenek a munkahelyi sokféleség felé.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Mivel az interkulturális kompetenciának több alterülete is van, ezért szükséges, hogy a fejlesztéséhez meg tudjuk mérni azt, hogy az egyének a különböző területeken milyen képességekkel rendelkeznek. Megkülönböztethetünk egymástól három főbb mérési csoportot, ezekhez tartoznak az egyes mérési módszerek:

  1. indirekt,
  2. direkt,
  3. és vegyes mérési módszerek.

Indirekt mérési módszer

Elsőként nézzük az indirekt mérési módszert, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy maga a személy teszteli saját magát. Az indirekt mérési módszer pozitívuma, hogy nagyon egyszerű, és költséghatékony. Az egyén saját magának tölt ki egy-egy tesztet, melyet később a megadott skála alapján tud magának ellenőrizni.

Ezáltal az egyén képet kaphat saját képességeiről, és arról, hogy mely területen erős, vagy épp hol kell még fejlesztenie magát.

Direkt eszközök

A második típusba sorolhatjuk a direkt eszközöket, amikor az egyén, vagy csoport kompetenciáját egy másik, független személy méri, és értékeli. Ez a módszer gyakrabban alkalmazható például cégek, vállalkozások, vagy csoportok esetében.

A direkt kompetenciamérésnek is lehet többféle eszköze, így például hatékony eredmény érhető el az interkulturális kompetencia fejlesztésében szituációs gyakorlatokkal. Szintén egyfajta fejlesztés érhető el interjúkkal, valamint úgynevezett rejtett vizsgálatokkal is.

Utóbbi nagyon hasonlatos például az előítélet-vizsgálathoz, amikor is az embereket rendkívül gyors, és különböző impulzusoknak teszik ki, mely megakadályozza azt, hogy tudatosan befolyásolva legyen az eredmény.

A direkt módszerek  sok előnnyel bírnak, hiszen pontosabb képet alkotnak a személyek interkulturális kompetencia szintjéről, mint például az önreflexiós, vagy indirekt módszerek. Az indirekt és direkt módszerek együttes használata már vegyes mérési módszernek számít.

Olvasd el a kapcsolódó írásomat is: Mi az interkulturális kompetencia, és miért hasznos?

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság