Hogyan váltsd át az agyadat negatívból pozitív üzemmódba?

Légy pozitív!
Légy pozitív!

Minden ember számára elengedhetetlen a kihívások legyőzése a siker felé vezető úton. Az alábbi írás abban fog segíteni, hogy megláthasd: hogyan lehet az agyunkat úgy “nevelni”, hogy nehéz időkben is ellenállóak és pozitívak maradhassunk. Ebben pont az a szép, hogy ha pozitív tudsz maradni, a problémák leperegnek rólad, végül észre sem veszed, hogy amit te vígan megoldasz, abba mások bicskája simán beletörne.

“Az emberek általában a rossz dolgokról gondolkodnak és ez egy negatív, eredménytelen, boldogtalan élet felé tereli őket” – mondja Matthew Della Porta (pozitív pszichológus és szervezeti tanácsadó, és tényleg ez a neve). “Az emberi agy a negatív információkat, hiányosságokat nagyobb valószínűséggel találja meg, és tárolja el a memóriájába.”

Természetesen ez az “elfogultság” nem mindig rossz, hiszen felismerve és elemezve a problémákat alkotjuk meg a jó megoldásokat.  De ha túl gyakran merülünk el a hibák keresésében, akkor a fejünkbe is a negtivizmus ver sátrat.

Hogyan változtasd a gondolkodásodat negatívból pozitívvá?

1. Legyél hálás

A negatív események hamar beszövik az agyadat, ha tudatosan nem akarsz egyensúlyt alkotni.

“Amikor az ember szembesül a kihívásokkal, fontos, hogy számba vegye azokat a dolgokat, melyekért hálás lehet”. Az élet szép dolgairól való elmélkedés segít megtalálni az egyensúlyt, így a negatív dolgok ellensúlyozására mindig adj egy kis extra időt magadnak arra, hogy pozitív emlékeket idézz fel, és újakat raktározz el a közelmúltból.

Annak érdekében, hogy az agyad eltárolja pozitív eseményeket, hetente legalább egyszer mérlegeld, hogy miért is vagy hálás.

Kis és nagy dolgokat egyaránt írj el, ide veheted a lehetőséget, hogy karriert építhetsz; vagy akár a családodat, mert támogat az utadon.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor indíts egy “pozitív naplót” is, és írd bele minden nap azokat a jó dolgokat, amik aznap történtek veled. Fontos, hogy ne csak vázlatot írj, hanem fogalmazd meg rendesen, hogy miért is vagy igazából hálás!

2. Használj “pozitív” állításokat

Minden politikus, tanár, vagy cégvezető tudja, hogy minél gyakrabban hall valaki egy üzenetet , annál valószínűbb, hogy idővel elhiszi (gondolj pl. a rengeteg “Magyarország jobban teljesít” plakátra).

Ugyanez vonatkozik azokra az állításokra, amik arról szólnak, hogy ki vagy valójában, és mire vagy képes. Ha reggelente meggyőződéssel ismételsz el pozitív üzeneteket, akkor az agyad, és így te magad is el fogod hinni, hogy valóban képes vagy felül emelkedni a problémákon, … és valóban képes is leszel erre.

Válassz ki 2-3 olyan fontos momentumot és célokat, amiknek az elérésére szükséged van, mint például “jól tudom kezelni a problémás embereket is”, “minden egyes nappal jobb vagyok, mint voltam”, “mindig tudok elég időt fordítani a családomra és a szeretteimre”.

Ezeknek a rendszeres elismétlése kiszorítja az agyból a negatív gondolatokat, “különösen hatásos, ha valaki nagyon hajlamos a negatív gondolkodásra”. (Della Porta)

Légy pozitív!
Képes vagy rá!

3. Válaszolj a negatív gondolatokra

Minden egyes alkalommal, amikor egy negatív gondolataid támadnak, reagálnod kell rá. Ha nem figyelsz arra, hogy ezeket megfelelően kezeld, beköltöznek a fejedbe. Ez ellen a legegyszerűbb úgy küzdeni, hogy megpróbálod magadat kívülről nézni, és a problémát így szemlélni, elválasztva teljesen magadtól.

Például, ha valamiért nem akartál akkora sikert, mint szerettél volna (ez lehet egy művészeti alkotás, egy szolgáltatás, vagy egy új termék bevezetése), az lehet az első reakciód, hogy “Én vagyok a hibás. Kudarcot vallottam.” Ha így gondolkodsz, egy idő után dekonstruktiv és valóban terméketlen leszel.

Ehelyett a történteket próbáld meg másként értelmezni. “Nagyon keményen dolgoztam, de nem számolt a hirtelen fordulatokkal és váratlan eseményekkel. Csalódott vagyok, de újra megpróbálom még jobban az új információk és lehetőségek ismeretében!”

Ez az értelmezés szelídebb, igazabb, és proaktívabb. Ha az elején ez a fajta hozzáállás nehézségeket okoz, ne csüggedj el: az idő múlásával automatikussá válik, és egyre kevesebb negatív és egyre több pozitív gondolatod lesz.

Kitartást, sok sikert és sok pozitív gondolatot kívánok!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

  1. […] Le kell állnod a negatív gondolkodással. Miután úgy döntesz, hogy az életedet mostantól a jó irányba tereled, mindenképpen szükséged lesz arra, hogy negatív gondolatokat minél messzebb száműzd az agyadtól. […]

  2. […] Attól, hogy panaszkodsz, a dolgok nem fognak jó irányba változni. Állítsd át az agyadat negatívból pozitív üzemmódba. Találd ki, hogyan élhetsz panaszkodás mentes életet, és valósítsd […]

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság