Így fejleszd szociális készségeidet, hogy sikeresebb lehess

igy-fejleszd-szocialis-keszsegeidet-hogy-sikeresebb-lehess

A munka világában fontos a jó csapatmunka, hiszen csak akkor lehet optimális eredményt elérni, ha mindenki hozzáteszi a maga tudását és tapasztalatát.

Különösen értékesek azok a kollégák, akik összetartják a csapatot, és képesek meggyőzni, sőt inspirálni másokat. De mit is jelent társadalmilag kompetensnek lenni? És mit tehetsz, hogy javítsd szociális készségeidet?

Ebben a cikkben ötleteket adunk szociális készségeid fejlesztéséhez, hiszen ez nagyon fontos ahhoz, hogy a jövőben sikeres lehess.

A legfontosabb soft skill

Amikor a HR osztályok megfelelő jelöltek után kutatnak, nemcsak a jó végzettséget és a meglévő szakmai tapasztalatot veszik figyelembe, hanem a legfontosabb soft skillnek számító szociális készségeket is vizsgálják.

Lehetsz te zseni vagy sokdiplomás szakember, ha viszont nem tudsz csapatban dolgozni, mindenképpen szívleld meg az alábbiakat.

igy-fejleszd-szocialis-keszsegeidet-hogy-sikeresebb-lehess

Önmenedzsment, azaz ismerd meg önmagad

Még akkor is, ha ez ellentmondásosnak tűnik a szociális készségek tekintetében, de az első dolog, amit meg kell tenned, hogy megismerd önmagad!

Az embertársaiddal való bánásmód mindenekelőtt azon múlik, hogyan látod magadat, és hogyan tudsz reflektálni saját viselkedésedre. Minden helyzetben próbálj tisztában lenni azzal, hogy amit teszel, az milyen hatással van a körülötted lévőkre. Figyeld meg magadat és viselkedésedet.

Ha már tisztában vagy a kisebb gyengeségeiddel, akkor már azt is tudod, hogy melyeken érdemes javítani.

Irányítsd magadat

Dolgozz ki egy önmagadra vonatkozó fejlesztési tervet és eszerint lépj előre. Ha tudod, miként hatsz másokra, hogyan lesz jobb a kapcsolatod a külvilággal, sokkal könnyebben éred el személyes és szakmai céljaidat, ami a siker felé vezető úton tudatosságot ad neked.

Foglalkozz másokkal

Kollégák, ügyfelek, felettesek: a mindennapi munkában folyamatosan érintkezni kell az emberekkel. Minél jobban kommunikálnak egymással az érintettek, annál jobb lesz az eredmény.

A rossz kommunikáció gyakran félreértésekhez és nézeteltérésekhez vezet, amelyek szükségtelenül megnehezítik a közös munkát, és lassítják a csapatmunkát.

igy-fejleszd-szocialis-keszsegeidet-hogy-sikeresebb-lehess

A helyes kommunikáció aranyat ér

Tudtad, hogy az üzenetnek csak körülbelül 10 százaléka jut el a kimondott szó tartalmán keresztül? A fennmaradó 90 százalék olyan tényezők között oszlik meg, mint a hang, az intonáció, az arckifejezések és a gesztusok.

Tehát az, amit mondasz, sokkal kevésbé releváns, mint ahogyan mondod.

Paul Watzlawik kommunikációkutató már korábban kijelentette, hogy egyszerűen nem lehet nem kommunikálni. Mert ha nem is mondasz semmit, gesztusaiddal vagy arckifejezéseiddel még akkor is egy bizonyos üzenetet közvetítesz.

Ezt a tudást szem előtt tartva sokat változtathatsz a kommunikációd módján.

Ha nyitottságot és érdeklődést mutatsz mások felé, az már félsiker a saját sikered fényében. Tartsd fel a fejedet, mosolyogj, és teremts szemkontaktust.

Kerüld a karok és lábak keresztezését, mivel ez elutasítást és passzív hozzáállást tükröz.

A testbeszéded egyébként nem csak a környezetedre, hanem a személyes érzéseidre is hatással van. Ha például ideges vagy egy előadás előtt, és lehajtod a fejedet vagy a vállaidat a csüggedtségtől, akkor ez a fizikai állapot gyorsan gyengeségnek tűnhet.

Ezért jobb az egyenes testtartásra törekedni, amitől magabiztosabbá válsz. Gondoltál már arra, hogy egy feladat sokkal élvezetesebbnek tűnik, ha mosolyogsz is az elvégzése során?

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság