Így szerezheted meg és tarthatod fenn az alkalmazottak hűségét

igy-szerezheted-meg-es-tarthatod-fenn-az-alkalmazottak-huseget

Egy sikeres vállalkozás alapja a boldog, elégedett és hűséges alkalmazott. A fluktuáció visszaszorítása érdekében minden cégnek foglalkoznia kell a dolgozók munkahelyi elkötelezettségi szintjével.

Mivel a szakképzett munkaerő ma a legnagyobb kincs egy vállalat számára, nem kérdés, hogy kulcsfontosságú az elkötelezettségi szint mérése és optimalizálása.

Cikkünkben bemutatjuk azt a 10 mérőszámot, amely meghatározásával tisztább képet kaphatunk arról, mennyire lojálisak munkavállalóink a szervezethez. Ötleteket és tippeket is adunk, hogy miként érdemes a munka iránti lelkesedést növelni, ezáltal az egyén és a szervezet közötti kapcsolatot elmélyíteni.

Ne felejtsük el azt a tényt, hogy az elkötelezett alkalmazottak és cégek az elvártnál többet teljesítenek, mivel látják azokat az előnyöket, amik a kapcsolatba történő befektetésből származnak, ami a siker egyik legfontosabb kulcsa.

igy-szerezheted-meg-es-tarthatod-fenn-az-alkalmazottak-huseget

Vezetői felelősség

A vezetői létnek megvannak a maga előnyei, de óriási kihívásokkal és hatalmas felelősséggel is jár – különös tekintettel az alkalmazottak elkötelezettségét tekintve.

Időközönként meg kell vitatnod beosztottjaiddal a következő kérdéseket, neked pedig vezetőként A értékelned kell a helyzetet egy 1-től 10-ig terjedő skálán.

A 10 mérőszám, amely segít mérni az alkalmazottak elkötelezettségét

1. Személyes növekedés

Az egyik kulcsfontosságú mérőszám, amelyet nyomon kell követni. Kérdezd meg minden alkalmazottadat, mennyire érzi úgy, hogy van-e elég növekedési lehetősége a cégen belül. Minél kisebb a szám, annál inkább változtatni kell.

2. Elégedettség

Az alkalmazottak, mint minden ember, a boldogságra törekszenek. Az olyan előnyök, mint a munka és a magánélet közötti egyensúly, a nagyobb függetlenség, az izgalmas projektek és hasonlók mindig pozitív hatással vannak erre az általános értékre.

3. Ajánlás

Annak mérésére, hogy alkalmazottjaid mennyire azonosulnak a céggel, mérd meg a lojalitást. Derítsd ki, hány márkanagykövet van a csapatodban. Egyszerűen csak kérdezd meg, ajánlaná-e a szervezetet munkahelyként ismerőseinek.

4. Kapcsolat a kollégákkal

Munkatársaidnak értékelniük kell, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán milyen a többi kollégával való kapcsolat. A sokféle személyiség miatt nagy kihívás egy vezető számára, hogy a csapat eredménye egységes és gyümölcsöző legyen.

5. Kapcsolat a vezetővel

Beszéld meg beosztottoddal, hogy van-e valami, amin változtatna, hogy jobb legyen a munkakapcsolatuk. Ez kényes téma, viszont nagyon fontos a cég eredményességének tekintetében.

igy-szerezheted-meg-es-tarthatod-fenn-az-alkalmazottak-huseget

6. Megbecsülés

A megbecsülést az elvégzett munka elismeréseként kell kommunikálnod alkalmazottjaiddal. Ez az alapvető emberi szükséglet soha nem volt olyan fontos, mint ma. Ha hetente legalább egyszer megdicséred munkatársadat, valószínűleg elkötelezettebb lesz irántad és a cég iránt is.

7. Visszajelzés

Minden munkavállalónak fontos, hogy tisztában legyen munkájának minőségével. Lényeges tehát a gyakori, konkrét és egyértelmű visszajelzés.

8. Egészség

Mind a fizikai, mind a lelki jólét rendkívül fontos – a munkavállalók világszerte stresszesek, fáradtak és túlterheltek. A tendencia ma már a mentális betegségek felé mutat. Beszélgessetek a kollegáiddal arról, hogy kinek milyen a jelenlegi stresszszintje egy 1-től 10-ig terjedő skálán.

9. Értékek

Ha egy alkalmazott személyes értékei összhangban vannak a vállalati értékekkel, akkor könnyebben motiválod ezt a kollégát a cég márkájának terjesztésére. Jegyezd fel ennél a pontnál is, hogy mit gondolnak a dolgozók, mennyire illeszkedik a saját személyes értékrend a cég alapértékeivel.

10. Azonosulás a céggel

Az utolsó mérőszám kidolgozásánál a következő három dologra koncentrálj:

  • bér + juttatások
  • munkakörnyezet
  • a munkavállaló szerepe (elvárások egyértelműsége, elégedettség a mindennapi élettel)

Érdeklődj, hogy mennyire tud azonosulni a dolgozó a céggel, illetve van-e bármilyen kérése vagy javaslata.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság