Így vállalkozz okosan – Interjú Vuray György szakértővel!

Vuray György
Vuray György: "Tisztában kell lenni azzal, miben vagyunk jók, amiben pedig nem, ott ne féljünk tanácsot kérni és elfogadni."

Vállalkozást alapítani, működtetni nem egyszerű: a cégforma kiválasztásától kezdve a könyvelésen át rengeteg olyan kötelezettség és plusz teendő van, ami pont a lényegről, a profitszerzésről viszi el a figyelmet egy vállalkozó életében. Sok kisvállalkozás azért dől be, mert saját maga akar minden megcsinálni, olyan dolgokkal vergődik, amikhez nem ért; amihez ért, és amiből a bevétele származna arra pedig már nem jut ideje. Ez az állapot megelőzhető!

Olvassátok el az alábbi riportot Vuray Györggyel, akit a Piac&Profitból, a Metropolból, vagy akár a rádióból is ismerhettek.

Kik vagytok, és mivel foglalkoztok pontosan? 

Ahogy a vallalkozas-okosan.hu honlapunkon is megfogalmaztuk, könyvelő és kisvállalkozói tanácsadó, akik a cégek, vállalkozások világát nem csak az íróasztal mögül, elméletben ismerik. Jómagam évekig működtem vállalkozóként különféle területeken, kolléganőm pedig gyakorlatilag a számvitel teljes területén dolgozott kisebb-nagyobb cégeknél egyaránt.

2011 tavaszán hozta úgy az élet, hogy közösen elkezdjük jelenlegi vállalkozásunkat, amiről előtte már sokat beszélgettünk. Jelenleg –a könyvelés mellett- főleg abban segítünk, ha valakinek van egy ötlete, azt hogyan tudja pénzre váltani, hogyan tud az ötletére alapozva felépíteni és működtetni egy vállalkozást.

Vuray György

Miért döntöttetek a jelenlegi vállalkozásotok mellett?

Korábbi munkánk során mindketten láttuk, hogy melyek azok a dolgok, amelyek egyrészt a kisvállalkozásokat érintik, másrészt miket kell ahhoz megtenni, hogy egy cég hosszú távon is eredményesen működjön, és miket kell elkerülni ahhoz, hogy egy cég tönkremenjen.

Ezt a gyakorlatban megszerzett tudást, tapasztalatot szeretnénk átadni a vállalkozásoknak. Emellett fontos motiváció volt az is, hogy azt csinálhatjuk, amit szeretünk, mindezt saját magunkak, nem másoktól függve.

Nem éreztétek túl kockázatosnak a válság közepén indítani új vállalkozást?

Amikor elindultunk, és még utána is, többen mondták, honnan lesznek új, fizetőképes ügyfeleink, amikor a jelenlegi helyzetben sok cégnél annak örülnek, hogy egyáltalán talpon tudtak maradni, nemhogy tanácsadásra, üzleti tervezésre költeni. Idővel kiderült, van igény és szükség arra a tudásra, amit kínálunk.

Tisztában voltunk vele, hogy a válság miatt kevesebb a fizetőképes potenciális ügyfél, azonban hosszú távra terveztünk, biztosak voltunk abban, hogy előbb-utóbb be fog érni, amit csinálunk. Az indulás óta egyértelműen kiderült, szükség van arra a tudásra, azokra az információkra, amivel rendelkezünk és amiket átadunk.

Visszagondolva az elmúlt, majdnem három évre: természetesen volt bennünk egy adag bizonytalanság, ugyanakkor hittünk abban, hogy beérik, amit elkezdtünk, és ez így is lett. Évről-évre mindig egy kicsit előrébb léptünk.

Mi a titka az évről-évre történő fejlődéseteknek?

Talán a három legfontosabb dolog: a személyesség, érthetőség és a hitelesség. Kifejezett célunk volt, hogy megpróbáljuk az érdeklődőkhöz, vállalkozókhoz közelebb hozni azokat a számukra fontos témákat, információkat, melyek ismeretére –most már bátran kimondhatjuk, nem csak szerintünk- szükségük van.

Ezeket eddig részben nehezen találták meg, részben számukra nehezen érthető módon voltak megfogalmazva. Az első pillanattól kezdve határozott célunk volt, hogy honlapunk és blogunk ne csak eladjon, hanem számos témában (többek között adózás, számvitel, alapvető pénzügyi ismeretek, üzleti tervezés, üzletfejlesztés, vállalkozásfinanszírozás) egyfajta tudásbázisként is szolgáljon.

A hitelesség számunkra azért is nagyon fontos, hiszen tanácsadóként először a bizalom az, amit tőlünk megvesznek. Több ügyfelünk is azt mondta, a honlapunkon leírtak érthetősége, a honlap által sugallt kép miatt választott minket, ez egyértelműen egy nagyon pozitív visszajelzés.

Milyen eredményeket, elismeréseket, sikerült eddig bezsebelnetek?

Az egyik legfontosabb, és folyamatos elismerés és eredmény mindenképpen ügyfeleink, mégpedig elégedett ügyfeleink növekvő száma. Tavaly több alkalommal kerestek meg minket többek között a Metropol újságtól, illetve a Kossuth rádiótól, újságcikkben, illetve műsorban történő megjelenés, hozzászólás miatt.

A legnagyobb szakmai elismerésnek a Piac és Profit újságtól kapott, szakmai cikkek rendszeres publikálására történő felkérést tartom. Ugyanennek gondolom –szintén a Piac&Profit- ajánlásával a Kárpát Régió Üzleti Hálózat által -Üzlet a Kárpát-medencében c.- szervezett vállalkozásfejlesztési tréningsorozatra kapott előadói felkérést is.

Ezen a tréningsorozaton egyaránt részt vettek kezdő, és már gyakorló vállalkozók is. Az előadások után többen mondták, ha az ott elhangzottakat előbb tudják, jó pár dolgot bizony máshogy csináltak volna. Többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy elindítsuk saját „vállalkozói iskolánkat”.

Ezek a szakmai jellegű megkeresések is mind honlapunkon keresztül jöttek, ami így élő példa arra, hogy egy nívós,  értékes tartalommal bíró weboldal nem csak közvetlen üzletszerzésre szolgálhat. Ebben az értelemben ezeket a felkéréseket is eddigi munkánk elismerésének tekintjük.

Érdemes-e ma vállalkozást indítani, és ha igen, miért?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Mindenkinek mások a motivációi, van, akinek a biztonság a fontos, van, akit az állandóság, a változatlanság megöl. Mi mindenkinek azt mondjuk, vállalkozni jó, de csak akkor, ha előtte tisztában vagyunk azzal, mivel jár belevágni egy új vállalkozásba.

Talán a legfontosabb, amivel mindenkinek tisztában kell lennie: vállalkozóvá válni elsősorban megnövekedett felelősséget jelent, amit vállalni kell. Magunknak kell kitalálni, mit fogunk csinálni, és azt is, lehetőleg hogyan csináljuk jól. Ha valamit rosszul csináltunk, nem hivatkozhatunk arra, hogy nem mondták meg nekünk, hogy ezt nem így kell. Ha valaki vállalkozó lesz, az egyik oldalon ott az elérhető magasabb jövedelem, a másikon ott az ezzel járó kockázat és bizonytalanság.  Ha valaki úgy érzi, ezeket nem tudja kezelni, akkor inkább ne vállalkozzon.

Saját példánknál maradva: abban biztosak voltunk, hogy szükség van arra a tudásra, amivel rendelkezünk. Azt nem tudtuk pontosan, hogyan fogjuk mindezt elmondani, hogyan fogjuk mindezt átadni. Volt olyan elképzelésünk, ami bejött, és volt olyan, amelyik nem. Mostanra eljutottunk oda, egyre többen keresnek minket, egyre többen értik, hogy mi az, amit mondani szeretnénk -amiből ők, mint vállalkozók profitálhatnak-, ez egy nagyon jó érzés.

Egy mondatban összefoglalva:

vállalkozni jó és érdemes, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mivel jár; tisztában kell lenni azzal, mi az, amit tudunk, miben vagyunk jók, amiben pedig nem, ott ne féljünk tanácsot kérni és elfogadni.

Sok sikert!

Végül, ha hasznosnak tartod az írást, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel