Így változtatta meg a COVID-19 a digitális marketinget

2020 legjelentősebb befolyásoló tényezője kétségkívül a COVID-19, azaz az új koronavírus volt.  Hatással volt a társadalmi viszonyokra, a gazdaságra, és az emberek szakmai, illetve magánéletére is.  Nem lóg ki a sorból persze a marketing sem,  különösen annak digitális ágazatai, amelyek mindig is kénytelenek voltak igazodni az aktuális  helyzethez. 

Néhány rövidnek tűnő hónap leforgása alatt jelentősen átalakultak az általános üzleti modellek. A  változó fogyasztói viselkedést követve a hagyományos megoldásokat leváltották a digitális, virtuális  alternatívák, az online megoldások és az új marketingtaktikák. 

Leköszönő marketingmódszerek 

Volt idő, amikor a hirdetőtáblák, újságokban feladott hirdetések és egyéb hagyományos  marketingmódszerek biztosították a legtöbb elérést egy magát népszerűsíteni próbáló cég számára. Az  internet elterjedésének, illetve a világ digitalizálódásának köszönhetően ezek a megoldások már  évtizedekkel ezelőtt elkezdtek a háttérbe szorulni. 

hirdetotabla

Az emberek egyszerűen többet foglalkoznak az internettel, mint más médiumokkal: online értesülnek  a legújabb hírekről, ott böngészik és hasonlítgatják össze a különböző termékeket és szolgáltatásokat  (és vásárolják meg ezeket), ott kommunikálnak barátaikkal és munkatársaikkal, és az internethez  fordulnak általános szórakozásért is (lásd: streamelt tartalmak). 

A marketingeseknek már a vírus előtt sem csupán az a feladatuk, hogy ott érjék el a fogyasztókat, ahol  azok a legtöbb idejüket töltik – az interneten –, hanem hogy aktivitásra ösztönözzék őket. Erre a  hagyományos marketingtaktikák egyszerűen nem elegendők, így csak azok a márkák voltak képesek  versenyben maradni, amelyeknek megvolt a kapacitásuk (és hajlandóságuk) marketingjük  digitalizálására. 

Szerencsére, az online marketing ma már egy kiforrott rendszer, ami temérdek marketingmódszert (tartalommarketing, keresőoptimalizálás, PPC hirdetések, email marketing, közösségi média  marketing, stb.) kínál a naprakész marketingesek számára. 

A digitális marketing világa a koronavírus előtt 

A járvány előtti évek során a digitális marketing igyekezett lépést tartani a technológia fejlődésével és  a fogyasztói igények átalakulásával. Ennek köszönhetően olyan marketingmódszerek terjedtek el, mint  például az influencer marketing, a videómarketing, és a mesterséges intelligencia alapú automatizálás  (ami elengedhetetlen a személyre szabott ügyfélélmények biztosításához).

Ezek a technikák nem csak követhetőbb promóciós opciókat kínáltak a márkák számára, hanem  igyekeztek a saját nyelvükön megszólítani a fogyasztókat. 

Egy évvel később: A koronavírus diktál 

Mivel a lezárások, kijárási korlátozások, és általános óvatosság miatt az emberek inkább otthon  maradtak, több időt töltöttek az interneten is, mint valaha. Ennek egyik fő célja persze továbbra is a  szórakozás és a kommunikáció, de megnőtt az érdeklődés a hírek, az egészségügyi információk, illetve  az otthoni megoldások iránt is. 

Jogos tehát azt feltételezni, hogy a koronavírus nem változtatta megy gyökeresen a fogyasztói  viselkedést, mindinkább fellendítette azt a digitalizálódási folyamatot, ami előbb-utóbb egyébként is  elérte volna ezt a pontot (csak éppen vírushelyzet nélkül). 

Persze a cégek is tisztában vannak ezekkel a változásokkal, és a naprakészebb vállalatok igyekeznek  stratégiáikat és költségvetésüket is az új kihívásokhoz (és lehetőségekhez) igazítani. Sokaknak például  valamilyen digitális alternatívára volt szükségük az egyébként személyes programok helyett – így  terjedtek el az online élő koncertek, vagy a Zoomon és más szolgáltatásokon keresztül lebonyolított  megbeszélések is. 

A digitális marketing csak akkor és azért változik, amikor és amiért az emberek is változnak. Az  fogyasztók manapság már egészen más megoldásokat várnak el a márkáktól, mint korábban (például  érintésmentes kézbesítés, online ügyintézés, stb.) 

Szóval hol voltak érezhetők a legnagyobb változások az online marketingben? Lássuk… 

Közösségi média és influencer marketing 

Talán senkit nem lep meg, hogy a bezártság hatására, és az emberi kapcsolatok hiánya miatt  rengetegen fordulnak a közösségi médiához. 2020-ban többen böngészték kedvenc platformjaikat,  mint korábban bármikor, ami páratlan lehetőséget kínált a márkák számára, hogy megszólíthassák  célközönségeiket. 

Azok a márkák viselték a legjobban ezt a változást, amelyek már korábban is aktív közösségi jelenléttel  rendelkeztek, így felkészültek voltak az új helyzetre. Rögtön megragadták az alkalmat, hogy hasznos,  szórakoztató, értékes tartalmakkal lássák el közönségüket, és olyan üzeneteket osszanak meg velük,  amikkel ilyenkor a többség azonosulni tudott. Természetesen mindez több új érdeklődőt és ügyfelet  eredményezett számukra. 

influencer

Ezzel szemben azoknak a márkáknak, amelyek korábban (azaz a járvány előtt) nem foglalkoztak eleget  a közösségi médiával, két választásuk maradt: alkalmazkodhattak az új helyzethez (azzal, hogy  kiépítették közösségi jelenlétüket), vagy eltűnhettek az emberek emlékei közül.

Mivel a közösségi média iránti érdeklődés nagyot ugrott az előző évben, hatásosabbá vált az influencer  marketing is, ami lényegében az ilyen közösségi platformoknak köszönheti elterjedését. Ahogy az  emberek kedvenc véleményvezéreikhez fordulnak szórakozás, vagy akár tájékozódás céljából, a  márkák fokozott figyelmű közönségeket érhetnek el partnereiken keresztül. 

Online események 

Az online, virtuális események, rendezvények száma megsokszorozódott a COVID-19 járvány kitörése  óta. Természetesen ez is új lehetőségeket kínál a marketingesek számára, hogy minél több érdeklődő  nézőt érhessenek el üzeneteikkel, és ösztönözhessék őket konverzióra. 

A digitális forradalomnak köszönhetően a marketingesek többféle eszköz (Facebook élő közvetítések,  online tanfolyamok, videósorozatok, webináriumok, podcastek, stb.) közül válogathatnak maguknak,  hogy olyan csatornákon keresztül érhessék el célközönségeiket, amikkel azok a legszívesebben  foglalkoznak. 

online-meeting

Szerencsére, a koronavírus okozta korlátozások nem tartanak majd örökké, azonban a virtuális  események trendje jó eséllyel a járvány leküzdése után is velünk marad. Az online részvételi  lehetőséget kínáló rendezvények kényelme és biztonsága bizonyára sokak tetszését elnyeri majd, arról  nem is beszélve, hogy számos cég számára egyszerűen jobban megéri majd így lebonyolítani  rendezvényeiket. 

Videómarketing 

A videómarketing már évekkel ezelőtt is minden digitális marketingstratégia fontos részét képezte, a  koronavírus elterjedésével azonban a növekedés egyik alapfeltételévé vált. 

Egy cég manapság számos eszközt és platformot is igénybe vehet videós tartalmai elkészítésére és  terjesztésére. Azok a cégek, amelyek nem rendelkeznek kellő erőforrással, vagy idővel a  videómarketinghez, az anyagok elkészítését akár ki is szervezhetik egy erre szakosodott ügynökségnek. 

Persze a videóknak valamilyen célt is kell szolgálniuk. Minden videóban szerepelnie kell egy releváns  felhívásnak – ezek pedig manapság általában az emberek koronavírussal kapcsolatos érzelmeire  próbálnak hatni. 

Összegezve 

A marketing folyamatosan igyekszik igazodni az aktuális helyzethez. Mivel 2021 már most jobban  hasonlít 2020-ra, mint 2019-re, kétségtelen, hogy a felsorolt trendek, és egyéb változások az idei év  folyamán is nagy hatást gyakorolnak majd a gazdaságra, a fogyasztókra, és persze a digitális  marketingre is.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság