Interkulturális tréning – alapozd meg vele a sikeredet!

Interkulturális tréning - alapozd meg vele a sikeredet!

Először is: Mi az interkulturális tréning?

Rendkívül sokszor fordul elő, hogy multikulturális csoportban kell dolgoznunk. Bár ez egyeseknek szimpatikus és izgalmas élmény, másoknak komoly kihívást jelent a beilleszkedés, megfelelés. Előfordulhat, hogy rendkívüli ötletekkel és kreatív megoldásokkal állunk elő egy-egy probléma megoldásához, azonban a csoport túlzott sokfélesége problémákat okozhat.

Ekkor jön szóba az interkulturális tréning, amely abban segít a vezetőnek, hogy egy olyan csoportban, ahol több kultúrából származó emberek vannak jelen, egységes vezetést és csoportmunkát hozzon létre.

Az interkulturális tréningen képesek lehetünk elsajátítani a multikulturális csoport összehangoltságának, harmóniájának eléréséhez szükséges kompetenciákat, így vezetőként ki tudjuk majd alakítani a csoport dinamikáját, mely az eredményes munkához elengedhetetlen tényező.

Egy cégnél, vagy vállalatnál az egy csoporton belül dolgozó emberek eltérő neműek, életkorúak, valamint más kulturális háttérrel rendelkeznek, mely amennyire elősegítheti, legalább annyira hátráltathatja is a közös eredményes munkát.

Az interkulturális tréning segít a vezetőnek abban, hogy képes legyen elsajátítani azt a tudást, mellyel az általa irányított csoport akadálymentesen végezheti a munkáját. A multikulturális csoportoknál a cél, hogy a tréning segítségével megtaláljuk a megoldást mind az egyének, mind pedig a csoport közös problémáira tekintve.

Az interkulturális tréning segít az egyéneknek is, akik képesek lesznek fejleszteni az érzékenységüket a kulturális sokszínűség felé, és akik megtanulnak bánni a több kultúra jelenlétével. Ezen felül a tréning segít abban, hogy az érzelmileg kevésbé megterhelő konfliktusokat az egyének csoportként dolgozzák fel, és oldják meg a problémákat.

Fontos, hogy az interkulturális tréningen a résztvevők megismerkednek a különböző kultúrák központi témáival, például a hatalom, hovatartozás, befolyás, távolságtartás-, és megtanulják kezelni ezeket a csoporton belül.

Ahhoz, hogy a kulturálisan sokféle csoport képes legyen helytállni a nehéz helyzetekben, magabiztos vezetőre van szükség, emiatt érdemes tehát a csoportnak és a vezetőnek egyaránt részt venni az interkulturális tréningen.

Olvasd el a többi interkulturális témájú írásomat is:

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság