Itt a világ első elektromos jet skije – a károsanyag-kibocsátás nélküli vízi szórakozás

itt-a-vilag-elso-elektromos-jet-skije-a-karosanyag-kibocsatas-nelkuli-vizi-szorakozas

Nagyon úgy tűnik, hogy az elektromos meghajtás előbb-utóbb (inkább előbb) a vízi járművek piacát is eléri. A világ első elektromos jet skije, a 160 lóerős Taiga Orca károsanyag-kibocsátása nélkül nyújt önfeledt szórakozást a hullámlovagláshoz. Mennyi a hatótávolsága, milyen sebességre képes, és úgy általában, mit érdemes tudni róla? Ennek jártunk utána.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A jet skit az a kanadai Taiga nevű cég dobja piacra, amely már eddig is nagy tapasztalattal rendelkezett az elektromos járműgyártás területén, jóllehet a fő profiljuk idáig a terepjárók voltak. A Taiga Orca igyekszik a legtöbbet kihozni a jet skizés élményéből: minden eddiginél csendesebb hajtásláncot kapott, és a zéró károsanyag-kibocsátás mellett jellemző rá az azonnali gázadási reakció is.

Taiga Orca: a csendes gyilkos

A kanadai elektromos jet ski hatótávolsága hozzávetőleg 50 kilométer, ami természetesen függ az időjárási körülményektől, a hullámoktól, a szélerősségtől és egy sor környezeti tényezőtől. A jármű egyébként félóra alatt 80 százalékra tölthető, ami a méretét elnézve kifejezetten kedvezőnek mondható.

itt-a-vilag-elso-elektromos-jet-skije-a-karosanyag-kibocsatas-nelkuli-vizi-szorakozas

A Taiga Orca fedélzetén két ülőhely található, a kormányon pedig egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel futó, 7 hüvelykes HD kijelző helyezkedik el. A hajótest masszív szénszálas kompozitból lett összeállítva, a fényezés pedig az alapszínektől a prémium megjelenésig rendelhető. (A gyártó szerint az óceán kéktől a gleccser fehéren keresztül egészen az éjfeketéig elérhetővé teszik.)

itt-a-vilag-elso-elektromos-jet-skije-a-karosanyag-kibocsatas-nelkuli-vizi-szorakozas

A jet ski csúcssebességét egyelőre nem közölte a vállalat, de a 160 lóerős teljesítményből kiindulva hozzávetőleg 105 km/h-val számolhatunk. Ez szárazföldi viszonylatban talán nem tűnik soknak, de vízi jármű esetén szédületes tempónak minősül. Az alap Orca 17.490 dollárt kóstál, ami átszámítva nagyjából 6 millió 800 ezer forint. A csúcskategóriás modellek természetesen ennél drágábbak, 19.490 és 26.500 dollár között mozognak (7 millió 600 ezer és 10 millió 300 ezer forint).

itt-a-vilag-elso-elektromos-jet-skije-a-karosanyag-kibocsatas-nelkuli-vizi-szorakozas

Az Electrek elektromos járművekre szakosodott portálnak lehetősége volt tesztelnie az egyik Orca modellt, a visszajelzések pedig rendkívül pozitívnak bizonyultak.

A tesztkört követően azonnal jeleztük Sam Bruneau vezérigazgató úrnak, hogy ezek a járművek szinte magukat adják el. Mindössze egy próbaútra van szükség a szimpátia kialakulásához

– nyilatkozták az Electrek szakértői.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság